Okumanın eğlenceli olduğu
Sıcacık renkli ışıl ışıl ortamıyla sizi kendine çeken
Kitap paylaşımını ve kitap okuma kültürünü en temelden, en bizim bildiğimiz şekilde yani kütüphane sistemiyle sunan bir yer
Görkem ve Esra’nın el ele verip özene bezene yaklaşık dört ay önce açtıkları bu mekân kısacık zamanda bile gerek okullar gerekse civarda yaşayanlar tarafından benimsendi. Her gittiğimde içeriye giren çıkan, kitap alan veren, karne dolduran, bir kahve içip sohbet eden ışıl ışıl insanlar var.
Görkem Kantar Arsoy’u bilirsiniz diye düşünüyorum. Birbirinden güzel çocuk kitapları yazan yazarımız.
Böyle bir mekân bir çocuk kitabı yazarı tarafından açılınca bir başka oluyor. Kitap seçkisinden, okuma ortamına, gelenin karşılanmasından, kitap önerilerine kadar her şey bilinçli, özenli.
Esra Akalp Oruçoğlu ise profesyonel hayattaki donanımını Okutopya’ya aktarmayı seçen bir kişi.
Henüz keşfetmemiş olanların gözünde canlanması için şöyle kısaca ana başlıklarıyla mekândan bahsedeceğim.
Burası yeni nesil bir kütüphane. Öyle “Sus çocuğum!” durumu yok. Tabii kimse kimseye engel olmasın isteniliyor ama burası yaşayan bir alan. Kitabı alıp yere uzanıp da okuyabilirler, anneleriyle kafede oturup birlikte de okuyabilirler.
Kitap ödünç alıp geri getirmek güven çatısı altında yapılıyor. Çocuklar aldıkları kitabı mekândaki deftere kendileri işliyorlar. Geri getirdiklerinde kitap çantasının içine koyuyorlar. Şimdilik bilgisayardan takip sistemi yok ama bir süre sonra gerekebilir diye düşünüyorum istemsizce…
Her çocuğun bir kitap defteri/karnesi var. Damgalar, etiketler, tebrikler, alkışlar,… Amaç kitap okunsun, kitap okuma alışkanlığı edinilsin. Zorlamayla değil, tatlı teşviklerle.
Çocukların paylaşma duygusu kitap paylaşımıyla Okutopya’da destekleniyor. Çocuklar kitap kardeşi oluyorlar. Nasıl mı? Kendi aldıkları kitabın aynısını (veya isterlerse başka bir kitap da olabilir) indirimli olarak alıp, seçilmiş kardeş okuldaki bir öğrenci adına yazdıkları notla yollayabiliyorlar. Okuldan gelen listede çocukların ismi var. Okutopya’ya gelen her çocuk bir arkadaş seçiyor ve ona kitap yolluyor. Böylece aynı kitabı iki çocuk farklı şehirlerde okumuş oluyor veya paylaşmak istediği kitabı gönderme şansını bulıuyor.
Ayda bir gerçekleşen proje okul çalışmasıyla devlet okulu öğrencileri misafir ediliyor.
Kütüphanede şu an 5.000 kitap var. Bu kitapların bir bölümü satılık, bazıları sadece kütüphane bölümü için. Ayrıca 1.500 adet kadar İngilizce kitap var. Onlar sadece paylaşım için. Satışta değil.
Okutopya çocuklara yönelik okuma atölyeleri düzenliyor. Bu esnada çocuklarını bekleyen yetişkinler içinse Engin Bey’in birbirinden güzel kahve, kaşarlı-simit, tost, çay gibi seçeneklerini tatmak ve yetişkin kitaplığı bölümünden kitap okumak kalıyor.
Ayrıca ayda bir defa yetişkinlere canlı müzik eşliğinde huzur dolu bir masal gecesi de sunuyorlar. Mart ayı tarihini heyecanla bekliyorum. Gitmek için elimden geleni yapacağım.
Kısaca Okutopya Kitap Kulübü sadece bızdıkları değil, yetişkinleri de mutlu ediyor.
Altınekin Sokak. No:9/2, Etiler, Beşiktaş
www.okutopya.com
Instagram: @okutopya
Okutopya from 0kmbizdiklar on Vimeo.
Category: 0 km.Kültür, Çocuklu Olmak, Konuklarımız, Kütüphane
No Comments