Köpek: İnsanın Gerçek Dostu

Dayanamadım yine bir kitap hakkında yazıyorum sizlere sevgili okurlar. Köpek sevgisi olanlar için daha da bir ilginç. Hem çocukların, hem de büyüklerin okuyabileceği kısa kısa hikayelerden oluşmuş “Uygarlığı Değiştiren 100 Köpek.” Yazan Sam Stall. Can Yayınları’ndan çıkmış 170 sayfalık bu ince kitabın içeriği bence çok keyifli.

“Uygarlığı Değiştiren 100 Köpek” gerçekten de farkında bile olmadan, tamamiyle içgüdüleri ile hareket ederken, tarihin akışını değiştiren 100 köpekten bahsediyor.  Kitap, bu 100 köpeğin bilim, tarih, sanat, devlet yönetimi, din ve insana mal edilmiş hemen her alana yaptığı olağanüstü katkıları gözler önüne seriyor.

Örnek vermek gerekirse Wagner’in opera yazmasına köpekleri Peps ile Fips yardım edermiş. Wagner piyanosunda notaları çalar, sonra başını çevirip taburesinde oturan Peps’in onaylayıp onaylamadığına bakarmış. Köpeğin bazı müzikal cümlelere belirgin bir tepki verdiğine dikkat etmiş. Bu da bestecide operalarındaki belirli bir karakter, mekân ya da atmosfer  ile belirli melodileri ilişkilendirme gibi o zaman için yeni bir fikrin doğmasına yol açmış.

Bir başka köpeği Fips’i parkta yürüyüşe çıkardığı bir gün, köpeğinin yaprakları hışırdatarak oraya buraya koşması, bestecinin akılda kolay kalan bu sesi müziğine katma fikrini ortaya çıkartmış. Siegfried operasında, başkahramanın ormandaki yolculuğunu ifade eden bölüm, Fips’in pati seslerinden üretilmiş 🙂

Bir başka bence çok farklı hikaye ise uygarlığı değiştirmiş olmasa da fark yaratmış bir köpek hakkında. Ginny “Yılın Kedisi” ödülünü almış bir köpek! Nasıl derseniz, 17 yıllık hayatı boyunca neredeyse 900 kediyi hastalık ve açlıktan ölmekten kurtarmış.

New York’ta bir inşaat işçisinin köpeği olan Ginny, Alman teriyesi ve Sibirya kurdu kırmasıymış. Ginny herkesi hayrete düşürecek derecede kedileri seviyor, kediler de onu seviyormuş. İnşaat borusuna sıkışmış, çöp kutularındaki, sokak aralarındaki, terk edilmiş arabalardaki kedilerin yardımına koşmuş.  Bir keresinde bir kutu kırık camın altından bir kedi yavrusu çıkarmış. Ginny’nin sahibi bir süre sonra bir kedi sürüsüyle baş başa kalıvermiş. Onlara bakıyormuş ama çok da masraflı olmaya başlamış bu bakım işi. Ginny’den esinlenilerek yazılmış iki kitap, “Kedileri Kurtaran Köpek” ve “Hayvanların Bereketi” çok satanlar listesine girince, köpekcik aileye maddi katkıda bulunma şansını yakalamış 🙂

Ölümünden sonra ünlü Westchester Kedi Şovu’nda ona övgüler düzülmüş ve hiç kimseye verilmeyen bir onur bahşedilmiş, kedileri seven bu köpeğe “Yılın Kedisi” ünvanı verilmiş!!!

Bu ve benzeri daha pek çok ilginç hikayeyi içeren kitap, insanın can dostu olan köpeğin zekâsı, cesareti ve sevecen doğasına bir övgü niteliğinde gerçekten.

Son olarak yazarın giriş yazısından bir alıntı yapmak istiyorum:

Köpekler insanoğlunun en dikkate değer siyasal, kültürel ve sanatsal çalışmalarında önemli roller oynarlar ve etkileri hemen her zaman iyi yönde olmuştur. Ama bu bizi şaşırtmamalı, çünkü hemen her köpek, tarihi ister değiştirsin ister değiştirmesin, çevresindeki dertli insanları olumlu yönde etkiler. Kafasını şöyle bir okşar, karşılığında yıkılmaz bir sadakat elde ederiz. Bir tas yemek karşılığında yılmaz bir müttefik kazanırız. Sıcak bir köşe karşılığında bir ömür boyu sürecek sevgi verirler bize. İki taraf için de kârlı bir ilişki olmuştur bu. Ama daha kazançlı çıkan taraf, kesinlikle insanlar olmuştur.

Yüreğimizin derinliklerinde böyle bir dosta layık olmadığımızı biliriz. Ama belki, evet belki, köpekler sayesinde onların bizi “zannettiği” kadar iyi insanlar olabiliriz.

Leave a comment