Yaratıcılıktan Art Journey’e

Sanırım benzer altyapıya sahip kişilerin yönlendiği konular, tanıştığı kişiler, yaptıkları işler bir yerlerde kesişiyor.

Sevgili Mine Küçük ile tanışmamız, 0 km.Bızdıklar’da yazılarıyla bizleri bilgilendirmesi ve hatta bu yazıda olduğu gibi, birbirimizden habersiz aynı mekân hakkında sizlere bilgi aktarmak istememiz gibi 🙂

Arkeolog ve müzeolog Mine Küçük, bu ayki yazısında sanat eğitimini, bu eğitimde yaratıcılığın rolünü ve yaratıcılığı teşvik eden yepyeni bir mekândan bahsediyor.

Journey Çocuk Sanat Platformunda ileriki dönemde özel bir etkinlik yapacağız. Detaylarını mutlaka paylaşacağım 🙂

Keyifli okumalar diliyorum…

Çocuklara verilecek sanat eğitiminin nasıl olması ve gerekliliği son yıllarda fazlasıyla tartışılan bir konu.

Bana göre sanat eğitimi, çocukları her şeyden önce yaratıcılığa teşvik etmeli. Yaratıcılık bazılarına göre doğuştan var olan bir yetenek, bazılarına göre ise sonradan kazandırılabilir. Peki nedir bu yaratıcılık?

Yaratıcılık, olmayan bir şeyi hayal edebilme, bir şeyi herkesten farklı yollarla yapabilme ve yeni fikirler geliştirebilme yeteneğidir. Yaratıcılık, diğer mental fonksiyonlardan farklı bir zihinsel yeterlilik olarak düşünülebilir. Yaratıcılık kavramı; sadece güzel sanatlar için değil, günlük yaşamın tüm alanlarını kapsar.

Yaratıcılık kavramından sanat eğitimine geçecek olursak, sanat eğitimi bireyin duygu, düşünce ve izlenimlerini anlatabilme yetenekleri ile yaratıcılık gücünü estetik bir düzeye ulaştırma amacıyla yapılan eğitim çabasıdır. Sanat eğitimi hem estetik duyarlılık kazandırır, hem duygu ve düşüncelerin başka insanlara bu yolla ulaşmasını sağlar. Zihinsel ve algısal yetileri geliştirir, sürekli çevresini sorgulayan, eleştiren ve değerlendiren bireyler yetiştirir.

Art Journey

Sanat eğitimi ve sanatla uğraşmanın önemi inkar edilmese de okullarda yeteri kadar önem verilmemektedir. Bu bağlamda aradaki boşluğu Art Journey gibi oluşumlar dolduruyor.

Art Journey’in kurucu ve aynı zamanda eğitmenlerinden biri olan Reysi Kamhi, Henry Lefbvre’nin “İnsanlar mekânları, mekânlar da insanları üretir” sözüne inanıyor ve diyor ki, “Çocuklar Art Journey’i  var ediyor ve bu sebeple de ona sahip çıkıyorlar.”

Art Journey çocukları yaratıcılığa teşvik edecek onlarca malzeme ile dolu. Çocuklar rahatça hareket edebildikleri ortamda hem üretim yapıyorlar, hem de onlar için hazırlanmış küçük kütüphanede kitap okuyabiliyorlar.

 

2 Comments

  1. çok güzel bir merkezmiş. bende sayenizde öğrendim. yapacağınız etkinlikte de fırsat olursa yer almak isteriz çocuklarımla.. sevgiler
    Reply 14 October 2014 at 10:56

Leave a comment