Teknolojiden Faydalanmak – 1

Bir iPhone ve iPad çılgınlığı var etrafta. İşin ilginç tarafı anne-babalardan belki de daha fazla, çocuklar ilgileniyorlar bu ürünlerle.

Ben kızımı bu çılgınlığın olabildiği kadar dışında tutmaya çalışıyorum – sonuçta sadece beş yaşında. Kendini elektronik aletlere değil, sohbete, arkadaşları ile oyuna versin istiyorum. Bir grup yemeğinde, sosyal bir birliktelikte, çocuklar kendilerini bu tarz cihazlar ile oyalayınca garipsiyorum. Onun yerine önlerine gelen malzemeleri kullanarak boyama yapsınlar, sohbet etsinler, oyun yaratsınlar diye arzuluyorum.

Hoşuma gitmiyor o garip görüntü: hepsinin elinde bir teknoloji harikası, bireysel olarak oyun oynuyorlar. “O zaman niye birliktesiniz kardeşim, evinizde oturun daha iyi” demek geliyor içimden, dilimi ısırıyorum. Arkadaşları böyle yapınca kızım da benim telefonumu istiyor haliyle. Vermiyorum. Vermeyince o tek başına kalıyor. Bizim “büyük” muhabbeti de onu açmıyor. Haydiiii bu sefer ben kendimi kötü hissediyorum. Diğer çocuklara da müdahale edemem ki… Hakkım değil sonuçta.

Öte yandan bizim kızıcık da IPad’i pek bir sevdi. Haksız da sayılmaz aslında, öyle güzel programlar var ki… Bazıları da gayet eğitici. Yine de biz kullanım süresi ve lokasyonu ile ilgili kısıtlama getiriyoruz kendimizce. Uzun yolda ya da çok uzayan aile yemeklerinin sonlarında oynayabiliyor veya annesi ve babasının tembellik edip de ona oyun yaratamadığı bir anda… ya da ya da ya da… (Bizim eve de ufak ufak  girdi demek ki bu çılgınlık…)

Normal midir bu yaşta bu kadar teknoloji bilmiyorum. Belki benim geri kafalılığım tuttu yine. Hani bir yazımda yazmıştım,Eski Kafalı Defne diye… İşte belki de bu Eski Kafalı Defne teknoloji harikalarının kullanımı konusunda da biraz tutucu…

Anladığım, bu pek de engellenemeyecek bir durum. En azından ipleri oldukça gevşetmek gerekecek teknoloji böylesine bir hızda, bu kadar küçük yaşlara hitap etmeye devam ederse…  

Durum tespitini yaptıktan sonra “Acaba hangi programlar eğiticidir?” sorusu takıldı aklıma. Hani bari bu süreci faydalı bir şeyler için kullanalım…

Bir arkadaşım da “Böyle bir yazı hazırlasan çok işe yarar” deyince (Berkmancığım işine yarar inşallah :)) bu konuya hakim olduğuna inandığım iki kişiye yönlendim : Andrew ve Mert. Her ikisi de eğitim işinde, farklı yaş grupları ve farklı tarzlarda ancak sonuçta gerek teknolojiye yakınlıkları, gerekse eğitim anlayışları ile bence çok kıymetli iki kaynak.

Onlardan gelen öneriler ile bizim tecrübelerimizi harmanlamaya çalışacağım bu yazıda. Umarım işinize yarar.

Yalnız, yazı beklediğimden daha uzun olduğu için ikiye böleceğim – sanal ortamda sizleri baymaktan korkuyorum. Önerim aşağıdakilerden cazip gelenleri yükleyip, deneyip, uzmanlarımızdan gelecek önerilere hazırlanmanız 🙂

Bu arada sizlerin de bu konuda pek çok bilgiye sahip olduğunu düşünüyorum. Bizlerle paylaşırsanız harika olur! Aradığımız, oyunların eğitici olması. Yoksa eğlence anlamında sonsuz seçenek var gerçekten.

Öncelikle az ve öz derseniz, bizim ailecek şimdiye kadar sevdiklerimizden başlamak gerekiyor:

Preschool Adventure

Preschool Adventure

Bu program aslında iPhone için yaratılmış fakat iPad’e yükleyip sayfayı büyütebiliyorsunuz. İngilizce renk, rakam, şekil, ses gibi ögeleri öğretiyor. Hem kolay, hem keyifli.

http://www.itunes.com/apps/preschooladventure

Lego Creatinoary

Lego Creationary

Lego’nun yarattığı bu programda sanal olarak attığınız zarın seçtiği kategorideki alternatif şekillerden hangisinin ekranda Lego olarak yapıldığını tahmin etmeye çalışıyorsunuz. Bildiğiniz zamana kategoriler giderek zorlaşıyor. Hem zamanla yarışma hem de dikkat unsurları ön planda.

http://itunes.apple.com/us/app/lego-creationary/id401267497

Cut The Rope

Cut The Rope

İpi doğru yerden kesmeniz ve ipin ucundaki şekerin doğru açı ile kurbağanın ağzına girmesi gerekiyor. Açıları hesaba katarak başarıya ulaşıldığından, çocuğun bu yönünün gelişmesine yardımcı oluyor.

http://itunes.apple.com/us/app/cut-the-rope/id380293530

Toy Physics

Toy Physics

Bu da fizik kurallarını yavaş yavaş öğrenmelerini sağlıyor. Bantta giden oyuncak sandıklarının içerisine doğru açılarla çizdikleri çizgiler sayesinde yukarıdaki oyuncakları sokmaya çalışıyorlar.

http://itunes.apple.com/us/app/toy-physics/id370344585

Construction Zone

Construction Zone

Verilen parçaları kendiniz birleştirerek yıkılmayan bir inşaat yapmaya çalışıyorsunuz. Çok kolay olmadığını söyleyebilirim…

http://itunes.apple.com/us/app/construction-zone/id323821903

Piano Man

Piano Man

Seçenekler arasından belirlediğiniz parçayı (Örneğin Beethoven’ın “Spring” Sonato’su) kendiniz çalabilmeyi hedefliyorsunuz. Bunun için piyano üzerine uygun notaya top geliyor. Amaç topun geldiği tuşa basıp, çalan müziği yakalamak.

http://itunes.apple.com/app/piano-lesson-pianoman/id300415611

Starmap

Starmap

Maya uzaya, gezegenlere, yıldızlara çok meraklı. Bu anlamda tanıtıcı bir program.

http://itunes.apple.com/us/app/starmap/id284408099

First Words Animals

First Words : Animals

İngilizce olarak hayvan isimlerini yazabilmeyi ve yazdığını duymayı teşvik eden çok keyifli bir oyun.

http://itunes.apple.com/us/app/firstwords-animals/id294536447

Preschool Memory Match

Preschool Memory Match

Hafıza kartlarının sanal hali 🙂 Zorluk derecelerine göre seçebiliyorsunuz.

http://itunes.apple.com/us/app/preschool-memory-match/id368542467

Yazının devamı için bizi takip edin….

One Comment

  1. Esra Topsal
    Defnecigim, ne kadar guzel bir konuya deginmissin. Yazini bana Yekta gonderdi. Benim icin daha da buyuk sorun cunku cocuklarin yasi daha buyuk. Bizde MSN sorunu var, facebook sorunu var..... var da var anlayacagin. Ama dedigin cok onemli bir konuda hem fikirim, arkadaslar ne yaparsa yaparsin bizim kendi kurallarimiz ve sinirlamalarimiz var. Seni opuyorum. Yazilarini takip edecegim. Sevgiler Esra
    Reply 24 March 2011 at 10:31

Leave a comment