Evet efendiiim, yazımıza devam ediyoruz. Aktarılan bilgilerin işlerine yaradığını ifade edenler oldu. Ben de çok sevindim haliyle. Amaç bu zaten.
Şimdi sırada sevgili Andrew‘un önerdikleri var. Kendisi IPhone kullanmayı tercih ettiği için önerdiği oyunların büyük bir bölümü IPhone için tasarlanmış oyunlar. Ancak içlerinde IPad için de kullanabilecekleriniz var. Bazıları ise hem IPhone, hem IPad için uygun.
ABC Letters
Bu oyun harfleri tanıma ile ilgili. Bir harf sesli olarak söylendiğinde, bızdığınız harfin hangi kutuya ait olduğunu bulması gerekiyor. Sunulan farklı seçeneklerle büyük ya da küçük harf için uygulanabiliyor.
Dr. Seuss’s ABC
Bu uygulama yine harflerle ilgili. Harflerin tonlaması ile kelimlerin telaffuzu arasındaki ilişkiyi gösteriyor.
Cute Match
Sayı sayma, toplama, çıkartma gibi matematiğin temel taşlarını şirin hayvanlarla yaptırıyor.
Cargo
Seyahatte kullanılabilecek bir oyun. Özellikle araba ile bir yerden başka bir yere giderken çok eğlenceli. Yolda gördüğünüz nesneleri oyunda bingo kartınızda işaretleyip, en çok nesneyi toplamaya çalışıyorsunuz. Oyunda o esnada bulunduğunuz bölgeye göre seçenekleri var. (Örneğin anayol ya da mahalle gibi.)
Preschool Music
Size daha önce yazmış olduğum Preschool Adventure oyununu yaratan firma tarafından hazırlanmış bir uygulama. Bu sadece müziğe odaklanmış ve içeriğinde notalar, melodiler, ritm gibi özellikler var.
Alli’s Jigsaw
Fotoğraflardan yapboz yaratmak için harika bir uygulama. Fotoğraflar sizin IPhone’unuzda kayıtlı olanlar ya da önceden yüklenmiş fotoğraflardan seçilebilir.
Wheels On The Bus, Old Macdonald, Itsy Bitsy Spider
Bu uygulamaların hepsi aynı firma tarafından yapılmış. Çocuğunuz ister müziği dinleyip, müzikle birlikte akan görsellerle oynayabiliyor ya da isterse kendi sesini kayıt edip dinleyebiliyor.
How Stuff Works
Meşhur internet sitesi “How Stuff Works”un IPhone uygulaması. Çocuğunuz belirli bir şeyin nasıl çalıştığını bilmiyorsa, ona izah etmek için çok pratik bir sistem. Bu anlamda ebevenyler için bir referans noktası olarak iş görüyor.
Starmap
Bu uygulama gökyüzünün o anki durumunu gösteriyor. Okul öncesi grubu için tasarlanmamış bir uygulama ancak çocuklar yıldızları, yıldız kümelerini, gezegenleri görebiliyorlar.
Bu konular hakkında konuşmak için harika bir uygulama. Gün, saat ve lokasyona göre kendini yenilediği için çok pratik bir uygulama.
How The Grinch Stole Christmas
Geleneksel bir kitabın IPhone için uygulaması olarak güzel bir örnek. Programda kitabın içine yakınlaşıp, kitaptan uzaklaşabiliyorsunuz. Eşyalara dokunduğunuzda söylenen kelimeleri tekrar edebiliyorsunuz.
The Hidden Park
Dış mekânda oynamak için harika bir uygulama. Define avını IPhone’un GPS özelliği ile birleştiriyor. Gerçek lokasyonu GPS kullanarak belirleyen cihaz, çocuğunuzun sihirli yaratıklarla defineyi bulmalarını sağlıyor.
Imusic Puzzle
Bu uygulama müziği üç bölüme ayırıp karıştırıyor. Amaç tekrar eski haline getirmek. Kulağın gelişmesi, sıralamaya konsantre olabilmek amacıyla faydalı bir oyun.
Write Pad
Bu bir el yazısı uygulaması. Çocuklar için gayet eğlenceli. Harflerin şekillerini öğretmek için çok güzel bir uygulama.
Ocarina
Çocukların üfleyerek çalabilecekleri bir enstrüman uygulaması. Mikrofona üflemesi yeterli oluyor. Dünyanın başka yerlerindeki kişilerin çaldıklarını da dinleyebiliyorsunuz.
Toy Story 3 : Operation Camouflage
Bu uygulamada amaç saklanan objelerin bulunması esnasında isimlerinin öğrenilmesi ve verilen ipuçlarını değerlendirmedeki dikkatin gelişmesi.
Patrick Potato Gets An Eye Test
Yine bir kitap uygulması ancak yukarıda bahsi geçen Grinch’ten farklı olarak, bu uygulama özellikle IPhone için tasarlanmış. Her bir sayfada interaktif özellikler ve kelimeler var. Bir ebeveyn tarafından okunabiliyor ya da kayıt edilmiş seslendirme kullanılabiliyor.
Chirp
Bu uygulama kuş seslerini öğretiyor. Pek çok farklı kuş şarkısını dinlerken söyleyen kuşu bulmaya çalışıyorsunuz. Bu uygulama da yine doğa hakkında bilgi edinmek ve kulak geliştirmek için çok faydalı. Buna benzer, farklı hayvanların yer aldığı diğer uygulamalar da var. Mesela iZoo bunlardan biri.
Movie Maker
Kendi filminizi kendiniz yapın! Farklı karelerin filmini çekip, onları düzenleyerek ev hayatınız ya da çocuğunuzun en sevdiği oyuncakları hakkında bir film yapabilirsiniz. Yaptığınız filmi daha sonra internete yükleyip yakınlarınızla paylaşabilirsiniz.
Gördüğünüz gibi işin meraklısına sadece “eğitici uygulamalar” sorduğunuzda bile pek çok seçenek çıkıyor. Denenmiş, beğenilmiş, seçilmiş olanlar bile bu kadar çok…
Gelelim sevgili Mert’in önerisine. Mert’e bu konudan bahsettiğimde o da bu cihazların kullanımına dikkat edilmesi konusunda benimle hemfikirdi. Öte yandan “Öylesine faydalı programlar da var ki, seneye öğrencilerime IPad’den ders vermeyi düşünüyorum.”dedi.
Onun önerdiği iki site var :
Ben şöyle bir karıştırdım, inanılmaz programlar var gerçekten. Bir kısmı yukarıda ve bir önceki yazıda bahsi geçenler.
Bu yazı dizimiz böylelikle son buluyor ancak sizlerden gelecek yorum ve önerilere açığız, herkesle paylaşmak isteriz. Eminim çok faydalı olacaktır.
Hiçbir şey klasik anlamda arkadaşlarla oynanan, hatta miniklerin yaratıcılığı ile oluşmuş bir oyunun yerini tutmasa da… Bol eğitimli eğlenceler!
Category: Faydalı Bilgiler
No Comments