Bızdığınızın size sorduğu dakika başına milyon tane soruya cevap veremediğiniz hiç oluyor mu? Benim sıkça karşılaştığım bir durum. Bazen de sorular öylesine garip ve komik (en azından bana göre) oluyor ki, aynı komiklikte cevaplar vermek geliyor içimden.
Tüm bunları gün be gün yaşarken, karşıma NTV Yayınları’nın “Sor Bakalım” serisi çıktı. Seride dört kitap var. “Sor Bakalım:Bilim“, “Sor Bakalım:Doğa“, “Sor Bakalım:Sağlık” ve “Sor Bakalım:Nasıl Çalışır?”
Yaş grubu 8-10. Benim bızdık bu kategoriye henüz ulaşamadıysa da, yine de “Doğa” ve “Sağlık” kitaplarını almadan duramadım.
Kitapların özelliği, sorulan her soruya iki farklı şekilde cevap veriyor olmaları. İlki “Uyduruk Cevap”, Doktor Abuksabuk’tan geliyor. İkincisi ise “Doğru Cevap”, Profesör Aklıçabuk’tan geliyor.
Doktor Abuksabuk’un cevapları biraz fazla uzun ve detaylı olunca, insanın inanası geliyor ama yine de sayfayı çevirdiğinizde Profesör Aklıçabuk sayesinde gerçek bilgiye ulaşabiliyorsunuz.
Kitapların en başında tüm sorular yanlarında minik resimleri ile sıralanmış. İlgili konu detayına bu resimle işaretlenmiş bölümü çevirerek ulaşabiliyorsunuz.
“Doğa” kitabını ele alırsak, başlıca konular ‘Çiçekler neden açılıp kapanır?’, ‘Deprem nasıl oluşur?’, ‘Neden bazı ülkeler sıcak, diğerleri ise soğuktur?’, ‘Deniz neden tuzludur?’, ‘Dalga nasıl oluşur?’, ‘Kediler karanlıkta görmeyi nasıl başarır?’, ‘Filler neden kocamandır?, ‘Kum nasıl oluşur?’, ‘Kabuklu deniz hayvanları nasıl oluşur?’, ‘Balıklar nasıl nefes alır?’,…
Cevapların gözünüzde canlanabilmesi için, işte size güldüğüm örneklerden biri:
‘Çığa ne neden olur?’ sorusuna Doktor Abuksabuk’un verdiği cevap:
“Kar yumakları dağlarda sağlam bir kar katmanı oluşturmak için el ele tutuşur. Ama bazen yumaklardan birine kramp girince yanındakilerinin elini bırakmak zorunda kalır. Bu durumda öteki yumaklar da ellerini bırakmak zorunda kalınca, çığ oluşur.”
Profesör Aklıçabuk ise şöyle düzeltmiş Doktor Abuksabuk’un cevabını:
“İlkbaharda eriyen karların ağırlığı her geçen gün daha da artarak yokuştan aşağı iner. Kar, çok kısa sürede ve çok fazla yağdığında zemine sağlamca yerleşecek zamanı bulamaz. Bazen buradan büyük bir kütle kopup, yukarıdan aşağı doğru hızla ve büyüyerek yuvarlanır. Buz gibi rüzgâr karı soğutur: Böylece kar katmanının üzerinde çok sert bir plaka oluşur. En küçük bir hareket, örneğin bir kayakçının oradan geçişi bile bu plakanın kırılmasına neden olabilir.”
Yan sayfada da konuyla ilgili ek bilgiler var. Bu ek bilgiler, “Profesör Aklıçabuk – Daha Anlatacakları Var” başlığı altında verilmiş.
Bir diğer komik Doktor Abuksabuk cevap ise ‘Yere düşen haşere neden ezilmez?’ sorusuna verilmişti:
“Bütün haşerelerin küçük birer paraşütü vardır. Bunlar öyle miniktir ki, zorlukla seçilir. Bu yüzden düşüş anında canları yanmaz.”
Bu arada verilen her cevap çeşitli resimlerle süslenmiş, anlatımların daha da gözde canlanması sağlanmış.
Beş yaşında bir miniğiniz varsa ve benim gibi dayanamayıp sekiz yaş kitabı aldıysanız, verilen doğru cevapları basite indirgemenizde fayda var.
Keyifli okumalar 🙂
Category: Kütüphane
No Comments