Bugün size bir yemek kitabından bahsetmek istiyorum. Yalnız içindekilerden de öte, felsefesi, yiyeceğe yaklaşımı, hayatta duruşundan bahsetmek istiyorum. Çünkü beni en çok etkileyenler bunlar oldu. Farkı bu gibi geldi bana.
Detayına inmeden sizlere kitapta paylaşılan bir hikâyeyi aktarmak istiyorum. Okuyunca ne demek istediğimi daha net görmüş olacaksınız 🙂
Ormanda baharın en güzel zamanlarıydı. Bütün ağaçlar dimdik duruyor, yaprakları hafif esintiyle hışırdıyordu. Aralarında küçük bir Elma Ağacı vardı. Elma Ağacı göğe bakıp ne zaman büyüyeceğini ve geceleri yapraklarını aydınlatacak bir yıldıza, kendi yıldızına ne zaman kavuşacağını merak ediyordu.
Anne Elma Ağacı, küçük ağaca, onun da bir yıldız olduğunu anlatıyor, ona sabırlı olup şikâyet etmemesini söylüyordu. “Yemyeşil, sağlıklı yaprakları olan güzel bir ağaçsın sen” diyordu e “Çok yakında, birçok farklı tadı ve rengiyle, meyvelerin en sevilenlerinden birini üreteceksin. Meyvelerini herkes keyifle yiyecek” diye ekliyordu.
“Ama ben yapraklarımın tepesinde bir yıldız olsun istiyorum” diye ısrar ediyordu küçük Elma Ağacı. Çabucak büyümekti istediği.
“Beklemek zorundasın” diyordu o zaman annesi.
Derken mevsim değişti, yaz geldi. Sonra yaz sonbahara döndü ve sonbahardan sonra da yavaş yavaş kış başladı. Bu arada küçük Elma Ağacı da günbegün büyüyüp dallarını göğe uzatıyordu. Dallarındaki elmalar olgunlaşmaya ve güzelim meyvelere dönüşmeye yüz tutmuştu.
Bir gün kuvvetli bir rüzgâr esti ve ormandaki bütün yeşil ağaçların yapraklarını ve bizim Elma Ağacının da elmalarını yerlere döktü.
Yere düşen elmalardan biri ortadan ikiye bölünüvermişti. “Eğ başını da ayaklarının dibine bak” dedi annesi. Baktı küçük ağaç ve orada kendi yıldızını gördü. Yıldızı, kendi meyvesinin içinde saklıydı! İşte o zaman anladı, kendi yıldızını keşfedip sonsuza dek parlamak için bütün yapması gerekenin yeterince büyümeyi beklemek olduğunu.
Tıpkı o elma gibi, bizim de hepimizin içinde parlayan bir yıldız var ve bu yıldızlar bir gün olgunlaşıp hem kendimiz hem de bütün insanlık için kullanabileceğimiz cevherlerini bize sunmayı bekliyor. Bunu hep hatırlayın!
Siz de içinizdeki kendi yıldızınızı keşfedin! Kendi IŞIĞINIZLA PARLAYIN ve IŞIĞINIZI başkalarıyla paylaşın.
“Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar”, Clara Seren Amram tarafından hazırlanmış, lezzetli, sağlıklı ve pratik öneriler sunan bir yemek kitabı. Çocuklar için tabakların eğlenceli olmasına da ayrıca çok dikkat edilmiş. Bu anlamda da bizlere öneriler sunuyor.
Kitabın son bölümlerinde anne ve babalara öneriler ve bilgiler var. Meyve ve sebzelerin faydaları tek tek ele alınmış. Bedeninizi daha sağlıklı kılmak için önemli ipuçları verilmiş.
Kitap, bol abur cubur, az hareket üzerine kurgulanmış olan 21. Yüzyılın yaşam şekline karşı durma amacı taşıyor. Bu duruş da beni çok etkiliyor.
“Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar” pek çok uzmanın beğenisini kazanmış: Çocuk Onkoloğu Prof. Dr. Rejin Kebudi, Beslenme ve Diyet Uzmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, Çocuk Kardiyaloğu Prof. Dr. Aygün Dindar ve Klinik Psikolog Esin Acıman, sağlıklı beslenmenin yetişkin dönemde, karşılaşabilecek birçok kronik hastalığın oluşma riskini önemli ölçüde azalttığını belirterek, bu kitapta yer alan bütün tariflerin çocukların dengeli ve doğru beslenmesine katkı sağlayacağını ifade etmişler.
Kitabın yazarı Clara Seren Amram Peru’da doğmuş, Venezuela’da büyümüş, spor ve sağlık tutkunu bir kişi. Kendi tecrübeleri ve aldığı eğitimle harmanladığı Clarita’s Way ile ilgili detaylı bilgiye şu linkten ulaşabilirsiniz: www.claritasway.com
Keyifli keşifler 🙂
Category: Çocuklu Olmak, Kütüphane, Lezzetler
No Comments