Prof.Dr.Osman Müftüoğlu anlattıklarının anlaşılabilir ve pratik olması nedeniyle bana Dr.Mehmet Öz’ü andırıyor. Sayın Müftüoğlu gazetede, televizyon programında, Dr.Öz de benzer şekilde yaptığı programlarda, internet sayfasında halkı bilinçlendirmeye, basit bir sistemle önemli bilgileri aktarmaya çalışıyor.
Pazar günkü Hürriyet Pazar ekinde Sayın Müftüoğlu’nun “Sağlıklı hayatın anayasası” başlıklı bir yazısı vardı. Toplamda 25 madde ile özetlemeye çalışmış. Ben ise buradan en çok dikkatimi çeken birkaç maddeyi sizlerle paylaşmak istiyorum.
YOLA ÇIKARKEN
*Beden ve ruh sağlığınızı dikkatle izleyin. Sağlıksızlık işaretlerini önemseyin – farkında mısınız bilmiyorum ama benim çok dikkatimi çekiyor, artık sağlıklı insandan bahsedilirken mutlaka ruh sağlığı vurgulanıyor. Maalesef pek çok kişi içsel sorunlarını bir takım ilaçlarla çözmeye çalışıyorlar. Bazen gerçekten gerekli olabiliyor sanırım ama bunun için insanın herhalde başka bir alternatifinin olmaması gerekiyor. Gereksiz yere elimizi ilaca attığımızda aslında tek yaptığımız sorunları halının altına süpürmek oluyor diye düşünüyorum…
*Sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin – her sene genel bir kontrol yaptırıyor musunuz? Bayanlar peki siz ek kontrollerinizi doktorunuzun öngördüğü aralıklarla yaptırıyor musunuz? İki sene hatta bazen daha uzun süredir jinekoloğuna gitmemiş arkadaşlarım var. Duyunca ağzım açık kalıyor – bir insan bunu kendine niye yapar? Beylerin durumu daha da vahim oluyor çoğunlukla. Bir kısmı sadece şikayet etmeyi dokoruna gidip sorununu çözmeye tercih ediyor… Haydi büyüyelim artık! Çocuklarımıza örnek olacaksak bunun içerisinde kendimizi de doktora götürmek var…
*Tıbbi önerileri güvenilir kaynaklardan alın. Her öneriyi doktorunuza onaylatın – öyle detaylar var ki gerçekten insanın aklına gelmiyor. Mesela vitaminler. E vitamini ya da D vitamini arkadaştan arkadaşa önerilir. E vitamin kapsülünü kırıp cildine sür diyenden, kışın hasta olmamak için D vitamini kullan diye önerenine kadar birbirimize yemek tarifi verir gibi ilaç öneriyoruz. Halbuki bunların pek çok da yan etkisi var. Bu nedenle her türlü ilaç/vitamin alımı için sizin bünyenizi, yaşam tarzınızı bilen bir uzmana danışmak lazım.
İLK ADIMLARINIZ
*Koruyucu aşılarınızı yaptırmayı unutmayın – Aşı konusunda tereddüt yaşayanların tekrar doktorlarına danışmasında fayda var bence. Olmamanın riski çok daha fazla diyor çoğu uzman.
*Sıradan sağlık sorunlarını bile kendi kendinize çözmeye kalkmayın. Okuduğunuz her şeyi, her yeni bilgiyi kendinizde denemeyin – bilgi kirliliği var diye yazmıştım bir yazımda. İnternet harika ancak bazen de insanı çok yanlış yönlendiriyor. Bunun yanısıra gazetelerde bir sene yazılan doğru ertesi sene yanlış olarak karşınızda belirebiliyor.
*Kişisel temizliğe ve hijyene dikkat demiş Sn.Müftüoğlu.
BUNLARI UNUTMAYIN
*Uykunuza özen gösterin – benim sağlık uzmanlarından duyduğum en geç akşam 10’da uyumak vücudun kendini yenileyebilmesi (çocuklarda da büyüme hormonlarının işlevini görmesi) açısından çok önemli. Akşam 10 ile sabah 6 arasındaki uyku en kıymetlisi. Siz gece 1’de yatıp, ertesi gün öğlene kadar uyusanız da vücudunuz uyku açığını kapatamıyor. Çocuklarımıza yaptığımız telkinleri kendimize de uygulamalıyız anlayacağınız.
*Yavaşlayın! Dinlenin! Zaman zaman tatil yapmayı ihmal etmeyin! Bu benim en sevdiğim madde oldu. Tüm kalbimle inanıyorum ve destekliyorum. İşkolik olmanın faydadan çok zarar getirdiğine inanıyorum. İşe karşı duyulan sorumluluğa saygım sonsuz. Ama senenin belirli dönemlerinde nefes alınamayacaksa iş iş olmaktan çıkıp hayatınız oldu demektir. Bunun farkına varmak ve önlem almak önemli…
*Düzenli egzersiz!!! Tüm kalbimle evet!
RUHSAL SAĞLIK DA ÖNEMLİ
*Gülmeyi, eğlenmeyi, keyifli zamanlarınızı çoğaltmayı, hayatın haz veren yanlarını daha çok ve sık yaşamayı unutmayın – bızdıklar bu konuda bize çok destekler bence. Yorulsak da yüzümüzdeki gülümsemenin artması onların sayesinde. Sizce de öyle değil mi?
*İyimser olun. Gerektiğinde “Bu da geçer” demeyi öğrenin. Benim pembe gözlükler bazen işe yarıyor 🙂
*Affedici, hoşgörülü olmaya çalışın. Küs kalmayın, barışın – bu tek taraflı olmuyor maalesef. Bazen sizden kaynaklanmayan nedenlerden ya da karşı tarafın yanlış bir tutumu, yaklaşımı sonucu ne yapsanız da karşınızdaki kişide arkadaşlığın sıcaklığını bulamıyorsunuz. Bu durumda bence en iyi çözüm konuyu geride bırakıp ilerlemek. Sizinle olmaktan keyif alan dostlarınıza vakit ayırmak.
*Yardım edin, sosyal yardım organizasyonlarında görev alın – bu hem faydalı olma, hem şükretme, hem vericiliğin artması, hem paylaşmaktan alınan haz anlamında önemli bence.
VE DİĞERLERİ
*Okuyun, öğrenin, gezin, seyredin, aktif bir zihinsel yaşam sürmeye dikkat edin. Entelektüel zenginliğinizi arttırın.
*Mali durumunuzu dikkatle izleyin, geleceğe yatırım yapmayı ihmal etmeyin.
…
Şimdi bu yazılanların hepsini uygulamak zor olabilir ancak sizin için en elzem olan birkaç tanesini seçip gelecek sene hedeflerinize koyun şimdiden. Belki de o kadar zor olmayacak, sene ortasında bir iki madde daha ekleyeceksiniz. Önemli olan o ilk adımı atmak. Değil mi?
Üstelik yazılanların çoğu bizim çocuklarımıza anlatmaya çalıştığımız değerleri, bilgileri içeriyor. En etkili öğretme şeklinin örnek teşkil etmek olduğunu artık hepimiz bildiğimize göre, sadece kendimiz için değil, bızdıklarımız için de yapıyor olacağız bunları.
Bu arada sosyal ve ruhsal yönden size zevk vereceğine inandığım bir aktivite duyurum var: Bu Cuma, yani 17 Aralık günü saat 17:00’de Alkent Bambino’da yeni bir sanat çalışmasında sizlerle olacağız. İki hafta önce yaptığımızdan daha farklı. Geçen sefer kişi sayımızı 10 ile (çocuk) sınırlamıştık. Gayet güzel oldu. Fakat daha da güzel olabilmesi için sanki 8 misafirimiz mi olsa diye düşündük. O nedenle bu hafta 8 bızdık davetli olacak. Şimdilik 2 kişimiz var: Maya ve Serra. Haydi gelmek isteyenler hemen benimle ya da Bambino Aynur Hanım ile kontakt kursun. (Bambino telefon: 212-3528182)
Bu arada tabii ki Perşembeleri okuma saatimiz devam ediyor… Yakında yeni resimler “0 km. bızdıklar”da yer alacak. Herkesi Perşembe günleri saat 16:30’da Sihirli Sayfalar’a bekliyoruz.
Yakında görüşmek üzere!
Category: Sağlık
No Comments