Piyanoya

Okuma saatlerimize ilk defa Bebek’teki Sihirli Sayfalar Kitabevi’nde başlamıştık. Bu sihirli mekânı kullanan başkaları da vardı. Oya Tombuloğlu, Sihirli Sayfalar’ın içerisinde iki ayrı piyano odasında öğrencileri ile buluşuyordu.

Güler yüzlü, gencecik bir kadın Oya. Çocuklarla konuşma şekli de bir öğretmendense arkadaş gibi. Kimi zaman içerliyor onlara daha iyisini yapabilecekken yeterince özen göstermedikleri için. “Bak şimdi, bak neler yapıyor…” tarzı cümleler duyuyordum arada.

Çocukların onunla rahat iletişim kurabildiklerini görüyordum her rastlaştığımızda.

Sihirli Sayfalar kapandı ve burası artık tamamiyle Oya’nın Piyanoya‘sı oldu. Ben de sizlere bu yeni mekân hakkında, Oya’nın kendi anlatımıyla detaylı bilgi vermek istedim.

 

Oyacığım bize kendinden bahseder misin? Piyano hayatına nasıl girdi?

Piyano, hayatıma tamamen bir tesadüfle girdi. İ.Ü. Devlet Konservatuarı müdürü anneannemin tanıdığıydı ve bir gün onlara yemeğe gitmiştik. Orada piyanonun başından uzun süre ayrılmayışımdan ilgili olduğumu anlamış ve beş yaşında konservatuarın piyano bölümü yuvasına başlamışım. Ailemin, öğrenimimi aksatmadan konservatuvar eğitimini de sürdürebilmem için epey fedakarlık yaptığına da değinmeden geçemeyeceğim. O zamanlar şuursuz olan bu başlayışım ileriki hayatımda hep beni rahatlatan, mutlu eden, hatta hayatımı kazandığım işim haline gelen bir uğraş oldu.

Çocuklara müzik nasıl tanıtılmalı? Hangi yaşlarda neler dinletilebilir?

Aslında en iyi yol, melodisi bilinen eserlerin orijinal versiyonlarının dinletilmesi, sonra da yavaş yavaş çocuk hangi besteciyi severse o bestecinin başka eserlerine yönelinmesi.

Küçük yaştaki çocuklara çok uzun eserler dinletilmemesi lazım. Örneğin bir senfoniyi baştan sona (konsantrasyon açısından) dinleyemiyorlar. Onun yerine bilinen bir senfoniden bir bölüm dinletmek, küçük tanınmış piyano eserleri, tercih edilmelidir.

 

Enstrüman olarak görebildiğim ilk piyanoyla başlanıyor. Kaç yaşında hangi enstrümanlar devreye girebilir?

Piyanoya beş yaşından itibaren başlanabiliyor. Ses çıkarması en kolay enstrüman olarak çocuğun motor becerileri gelişir gelişmez başlayabileceği tek enstrüman piyanodur. Diğerlerinde akciğer ve nefes gelişmesi gibi farklı özellikler bekleniyor. Sonradan başka enstrümanlara geçecek bir çocuğun bile mutlaka piyano ile başlaması gerekiyor. Konservatuarda da başka enstrüman çalan çocukların mutlaka ek enstrüman olarak piyano çalıyorlar. Yedi yaşından itibaren keman, flüt, gitar gibi farklı enstrümanlara başlayabiliyor.

Artık daha doğmadan bebeklere klasik müzik dinletilmesi öneriliyor. Senin bu konuda bir araştırman var mı? Şu an hamile olduğun için bunu tecrübe edebiliyor musun?

Klasik müziğin daha anne karnında bile zekayı  geliştirdiğine dair zaten önemli bulgular var.  Şu anda bir hamile olarak derslerim nedeniyle günde en az beş saat klasik müzik dinliyor kızım:) Bunun da rahat ve huzurlu geçen hamilelik dönemimde çok olumlu etkisi olduğunu düşünüyorum.

Bir çocuğun müziğe kabiliyeti nasıl anlaşılır ve gerçekten kabiliyetliyse, okul anlamında atılması gereken adımlar nedir?

Ben şahsen kabiliyetin başarıda çok az bir oran teşkil ettiğini düşünüyorum. Buraya çok yetenekli çocuklar geliyor, fakat çalışma, disiplin ve severek yapmak, çok kısa sürede yeteneğin önüne geçebiliyor. O sebeple buraya çocukların severek gelmesi, çalışma disiplini kazanması ve müzik kültürünün oluşması asıl amacımız. Bunların üstüne yetenekli olması da varsa ne âlâ:)

Bale

 

Eski “Sihirli Sayfalar” bir süredir seninle şekil değiştirdi. “Piyanoya” oldu. Burada hem bale, hem piyano var. Neler yapıyorsunuz? Kaç yaş bu derslere katılabiliyor?

Piyanoya adı eskiden beri vardı, ama Sihirli Sayfalar’ın arkasındaki bölümde derslerimizi yapıyorduk. Bale bölümü tamamen yeni, Sihirli Sayfalar’ın yerine hayata başladı. Piyanoya ismini de öğrencilerim, cep telefonlarına ‘Piyano Oya’ diye kaydede kaydede, oluşturdu:)

Şu anda okul üç tane piyano odası ve bir bale stüdyosundan oluşuyor. Derslere ikisinde de dört, ama daha çok beş yaşından itibaren başlanıyor. Bazı dört yaşındakiler, istisna da olsa, artık eğitim veren kurumların çok erken yaşta başlamasından ötürü, dersleri etkin olarak dinleyebiliyorlar. Bunun dışında yetişkinlere de, istenilen hiçbir şeyin yaşı yoktur, felsefesiyle ders vermekteyiz.

Aktardığı bigiler için sevgili Oya’ya teşekkür ediyoruz!

Daha fazla bilgi için: 0212-257 8828 / Oya Tombuloğlu: 0533-710 9141 / oyaaksin88@yahoo.com

Adres: Cevdet Paşa Caddesi, 31-A, Bebek

Leave a comment