Ne Oynasak?

İster doğumgünü, ister sadece eğlenceli bir buluşma olsun, çocuklarımız bir araya geldiğinde onlara farklı oyun seçenekleri sunmak buluşmanın tadını farklılaştırıyor.

Kızıcığın bir arkadaş buluşması için fikirler bakarken hangi birini yapsak diye bayağı kafa yordum. Aynı ızdıraptan (!) sizleri kurtarmak amacıyla seçtiklerimi sizlerle paylaşmak istedim. 🙂

Bugün ilk bölümü, sonraki yazıda ise kalanlar sizlerle olacak. (Bu arada sizlerin de eminim denediğiniz pek çok grup oyunu vardır. Bizlerle paylaşırsanız çok sevinirim.)

Yukarıda belirttiğim gibi illâ doğumgününü beklemenize gerek yok. Her türlü buluşma bu oyunları denemek için fırsat olabilir. Siz de çok eğleneceksiniz, garanti veriyorum 🙂

Oyunlara başlamadan mutlaka bir düdüğünüz ve kronometreniz olsun. Her çocuğun da mutlaka yedek kıyafeti olmalı. Bazı oyunlar “sulu”, kimisi ise bol hareketli 🙂

Treasure Hunt

Hazine Avı: Önce belirli bir tema seçin. Bu bir hikâye olarak da sunulabilir. Şifreli cümlerlerle de… Veya sadece ilginç tasfirler yaratıp çocuklara neyi nerede aramaları gerektiğini söyleyebilirsiniz.
Eğer dedektif teması çerçevesinde yapıyorsanız, hepsine birer aksesuar verebilirsiniz. Büyüteç, şapka, güneş gözlüğü gibi… İşte size minik dedektifler.

Kişi sayısına göre iki veya üç gruba ayırabilirsiniz. (Her grupta altı çocuktan fazla olmaması iyi oluyor)

Şimdi sıra her gruba ipuçlarını verip, onların bir yerden başka bir yere giderek oralardaki ipuçlarını bulmalarını sağlamak. Son durak hazine olacak tabii.

Bu tip oyunlarda ipuçlarını oyun dışı kişilere de verebilirsiniz. Örneğin havuz görevlisinden ipucu istemeleri için yapmaları gereken bazı şeyler olabilir. Mesela gizli şifreyi söyleyebilmek gibi.

Tüm aşamaları sırasıyla tamamlayıp hazineye ulaşan ilk grup kazanıyor. İsterseniz diğer katılımcılara da katıldıkları için teselli ödülü verebilirsiniz 🙂

Scavenger HuntScavenger Hunt (Bizde “çöpçü avı” olarak geçiyor) : Hazine avına benzeyen ama farklılıkları olan bir yarışma.

Yine iki veya üç grup kurulması gerekiyor. Bu sefer her ekibin elinde bulmaları gereken nesnelerin bir listesi var. Yerleri ise şifreli olarak veya ipuçlarıyla belirtilmiş olmalı. Belirli bir sıra izlemelerine gerek yok. Önemli olan listeyi hızlı şekilde tamamlamak.
Bu nedenle her grubun oyuna başlamadan bir strateji belirlemesinde fayda var.

Listedekileri ilk bulan grup oyunu kazanıyor. Burada hız önemli oluyor. Ama eksik de olmaması lazım.

Follow the leaderLideri Takip Et : Çocuklar tek sıra oluyorlar. Davet sahibi çocuk sıranın başına geçiyor. Tüm çocuklar onu takip etmek durumunda. Bir yılan gibi kıvrıla kıvrıla da gidebilir, arada hoplayıp zıplayabilir, koşabilir, ne isterse onu yapar. Arkasındakiler lideri aynı onun yaptıklarını yaparak takip etmek durumundadırlar. Bir süre sonra oyunun dışındaki bir kişi (bu siz olabilirsiniz) “Lideri değiştir!” diye bağırır. En baştaki kişi en arkaya gelecek ve onun arkasındaki lider olmuş olacak.

 Düğüm Olma Oyunu: Bir kişi (öncelikli olarak davet sahibi olabilir) yapılması gerekenleri söylüyor olacak.

“Herkes düğüm olsun!” dediği anda tüm çocuklar bir şekilde birbirlerini düğümlerler. Önemli olan hepsinin bir arada olması. “Dur!” denildiğinde sabit durmaları gerekir.

İşte şimdi işin zor tarafı başlıyorrrr… Düğümleri sadece yapılması gerekeni tasfir ederek çözmesi gerekiyor. Mesela, “Alara sen bacağını sağa kaldır ve Deniz’in kolunun üzerinden geçirip yere koy” gibi… İsmi söylenmeyen çocuklar sabit duracaklar.

Sırayla her yeni oyunda başka birisi lider olabilir.

Water balloonSağlam Kalan Su Balonları : Açık ve rahat bir alanı düz çizgiyle takım sayısı kadar bölün. Başlangıç ve bitiş çizgilerini de net olarak belirtin.

Her takıma üç adet su balonu verin. (Önceden yedek su balonu hazırlamakta fayda var. Bazen daha oyun başlamadan balonlar patlıyor)
Amaç balonları patlatmadan en hızlı şekilde sahanın bir ucundan diğerine getirebilmek.

Bunu yaparken çocukların birbirine pas vermesi gerekiyor çünkü elinde balon olan çocuk hareket edemiyor. Sadece takım arkadaşına balonu atabiliyor. Balonu yakalayan kişi bu sefer sabit kişi oluyor. Bu nedenle yine başka bir takım arkadaşına pas vermesi lazım.

Oyunun sonunda en hızlı ve en çok sağlam balonla geri dönen ekip oyunu kazanmış oluyor.

Water bucketSo Dolu Kovalar: Bu oyunda her takımda 3-6 kişi olması ideal oluyor. Takımları ayırdıktan sonra her birine aynı boyutta ve aynı ölçüde su dolu olan kovalar verin.

Yanınızda mutlaka bir ölçü kabı ve metre bulundurun. Ne de olsa adil bir oyun olmalı 🙂

Başlangıç ve bitiş noktalarını da belirledikten sonra oyunu başlatabilirsiniz.
Bayrak yarışı gibi oynanan bu oyunda her çocuk tek tek elindeki su dolu kovayla koşarak başlangıç noktasından sona ve oradan geri başlangıç noktasına gelecek. Hemen arkasındaki kişiye kovayı verecek ve tüm ekip bu şekilde birer defa tam tur yapacak.

Oyunun sonunda, turu ilk bitiren ekibe iki puan, kovalarda kalmış olan her yarım litre su için de iki puan veriyor olacaksınız.

Leave a comment