Müzik ile Düşünen İnsan

Bir okulun, akademinin ilk ve hatta tek hedefi insan yetiştirmek, insanı hayata hazırlayabilmek, ona düşünmeyi öğretmektir. İsmi her ne kadar “piyano” akademisi de olsa bizim de amacımız aynı: Düşünen insan yetiştirebilmek!”

Bu iki cümle bile Şevki Karayel’in Piyano Akademisi’nin duruşunu gösteriyor, sundukları hakkında fikir edinmemizi sağlıyor.

Şevki Karayel, çocuklara sadece piyano öğretmekle kalmıyor, bir kültür ve öğreti sunuyor. Akademideki “Müzikal Yaratıcılık”, “Müzik Yolcuları” gibi derslerle pantomim, drama desteğiyle, çocukların enstrüman eğitimi için gerekli olan solfej ve teori altyapısının oluşturulması sağlanıyor.

Şevki Karayel“Müzik Yolcuları” programa yeni eklenen bir eğitim. 4-7 yaş çocukların ebeveynleri ile katılabilecekleri bir program. Solfej eğitimi eğlenceli hikâyeler ve müzik eşliğinde öğretiliyor. Bu eğitimi tamamlayan çocuklar, enstrüman çalmaya hazır hâle gelmiş oluyor.

Karayel’in dikkat ettiği bir diğer husus ise çeşitli vesilelerle çocukların hocalarını konserde dinlemelerini sağlamak. Bu hem onları motive ediyor, hem de konser kültürünün yerleşmesini sağlıyor.

Özetle, müzik eğitimine farklı bir bakış açısıyla yaklaşan bu kurumu tanımanızı öneririm.

Son olarak, “Piyano Akademisi” kurucusu ve hocası Şevki Karayel kimdir derseniz,

1976 yılında doğan Karayel, ilk piyano derslerini 5 yaşında Magdelena Rufer Eyüboğlu’ndan aldı. 1990-1994 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Özen Veziroğlu’nun öğrencisi oldu. 1994’de Doğu Akdeniz ülkelerindeki Alman liseleri arasında Kahire’de düzenlenen “Gençlik Müzik Yapıyor” yarışmasında birinciliği kazandı. Aynı yarışmanın Almanya’da düzenlenen finalinde de, Edwin Fischer adına verilen özel ödülü aldı. 1995-2002 yılları arasında Almanya’nın Freiburg şehrindeki Müzik Yüksekokulu’nda Prof. James Avery ve Prof. Dr. Tibor Szasz ile çalıştı.

Piyano AkademisiBu okuldaki eğitimi sırasında bir sömestr boyunca müzik tarihi alanında öğretim görevlisi olarak Türk müziği üzerine seminerler düzenledi.

2002 yılında Freiburg’daki öğrenimini en yüksek derece ile bitirdikten sonra Düsseldorf’da Robert Schuman Müzik Yüksekokulu’nda Solistlik bölümüne girdi ve burada Prof. Barbara Szczepanska ile çalıştı. 2004 yılının Haziran ayında bu bölümü de en yüksek derece ile bitirdi. Şevki Karayel, Almanya’da geçen bu zaman zarfında çeşitli kurslara katılarak Pavel Gililov, Andras Schiff, Vitaly Margulis, Elza Kolodin, Aquilles delle Vigne gibi bir çok ünlü sanatçı ile çalışma imkanına sahip oldu.

Başta Almanya ve Türkiye olmak üzere, İtalya, Hollanda, Avusturya ve Mısır’da pek çok konserler veren Karayel, 1998 yılında İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın açtığı yarışmayı kazanarak, bu orkestra ile solist olarak ilk konserini verdi. 2000 yılında Hollanda’da “Rotterdam Young Philarmonic” orkestrası ile, şef Arie van Beek yönetiminde bir turneye çıktı.

Bu turnenin son konseri Amsterdam’in dünyaca ünlü konser salonu Concertgebouw’da gerçekleşti. Aynı yıl kendisine “Junior Chamber International” tarafından, Türkiye’de 2000 Yılı Kültürel Başarı Ödülü layık görüldü. 2004 yılında Bechstein uluslararası piyano yarışmasında, sahnede gösterdiği üstün performans dolayısıyla jüri özel ödülünü kazandı. Şevki Karayel solistlik kariyerinin yanı sıra, eğitmen olarak da genç piyanistlere kurslar vermek üzere, Türkiye dışında Almanya ve Mısır’a davet edilmektedir.

 

Leave a comment