Müze Gezerken

Bu ay sevgili Mine Küçük’ten çok önemli bir yazımız var. Konusu “Müze gezerken insan davranış şekilleri.”

Aşağıdaki notları okurken, kendi müze geziş tarzımı aklıma getirmeye çalıştım. Benzerlikler yakalarken, müzecilikte sanat eserlerinin yerleşiminin ne denli kritik olduğunu fark ettim. Bakalım sizler ne düşüneceksiniz.

Şimdi sizleri arkeolog ve müzeolog Mine Küçük ile başbaşa bırakıyorum:

Bu ay bir müze tanıtmak yerine müze gezerken sergilediğimiz insan davranış şekillerinden bahsetmek istiyorum. Bu bilgiler hem kendinizi ve çocuğunuzu anlamanıza yardımcı olacaktır.

-Müze ziyaretçileri eğer farklı bir yönlendirme yoksa sağa dönerler. Bunun nedeninin insanların çoğunlukla sağ elini kullandıklarına dair bir görüş vardır.

-Müze ziyaretçileri sağa döndükten sonra daha çok sağ tarafı takip ederler, sol tarafta sergilenenlerle yeterince ilgilenmezler.

-Eğer sergi bir kaç bölümden oluşuyorsa, ilk bölüm daha fazla dikkat çeker son bölüm ise genellikle çok hızlıca ya da yeteri kadar dikkat edilmeden gezilir. Müze gezmek yorucu bir iştir; ‘müze yorgunluğu’ denilen fenomen bir süre sonra dikkatin azalmasına neden olur.

Görsel malzemeleri olan sergilere ilgi daha fazladır. Ziyaretçiler genel olarak okumazlar. Özellikle küçük punto ile yazılmış yazılar okunmadan geçerler. Küçük punto ile yazılmış yazıların uzmanların anlayabileceği detaylar olduğu düşünülür.

-Sergi gezerken eğer birkaç tane rota varsa, genellikle kısa rota tercih edilir.

Batılı ülkelerin insanları daha çok duvar kenarlarını takip ederken, doğu kültürüne ait insanlar serginin ortasındaki objelere konsantre olurlar. Bunun nedeninin doğu kültürlerinde faaliyetin bir çoğunun ortak alanlarda geçtiği olarak düşünülür.

-Müze ziyaretçileri karanlık noktalardan kaçarlar. Dolayısıyla bu noktada kalan objelerin bilgisi eğer özellikle bakılmazsa eksik kalır.

Renkli, büyük ve hareketli objeler daha fazla dikkat çeker. Çocukların bir sergiye ilgisi özellikle bu tür objeler yardımıyla çekilebilir.

-Yetişkinler için ortalama müze sergisi gezme süresi 30 dakika kadardır. Bu süre çocuklarda daha kısadır.

Bir dahaki müze gezinizde gözlemlerinizin ne olacağını şimdiden merak ediyorum!

Leave a comment