Pek çoğumuz bıdıklarımızla mücadele hâlindeyiz. Sürekli onlara bir şeyler hatırlatmaktan fazlasıyla sıkıldık. “Haydi” kelimesi adeta ismimiz oldu. Ve biz ebeveynler bundan hiç ama hiç memnun değiliz.
Çeşit çeşit sistemler deniyoruz: anlatmaya çalışıyoruz nedenini, niçinini; ikna etmeye çalışıyoruz; mantığına, olmazsa duygularına hitap etmeye çabalıyoruz; bir süre sonra sabrımız tükendiğindeyse sesimizi daha önce olmadığı kadar tiz bir şekilde çıkarıyoruz. Kendimiz de şaşırıyoruz bu ses bizden nasıl çıktı diye…
Karşımızdaki minik afacan bu sefer kırılınca,üzülünce pişmanlık hissi bizi teslim alıyor. Kıvranıyoruz adeta…
Peki ne yapacağız?
İşte “How to Talk So Kids Will Listen & Listen So Kids Will Talk” kitabının yazarları Adele Faber ve Elaine Mazlish’ten birkaç öneri:
Söyleyeceğinizi tek kelimeye indirin
Çocuklar siz söylemek istediğinizi uzattıkça, fazlasıyla detaya girdikçe sizi dinlememeye başlarlar.
Onun için mesajınızı tek kelimeyle vermeye çalışın. Mesela dişlerini mi fırçalamasını istiyorsunuz? “Mayacığım haydi dişlerini fırçala artık. Bak çok geç oldu, yatacaksın, dişlerin kirli kalırsa bakteriler ürer. Sonra dişlerin çürür,….” yerine “Dişler” diyebilirsiniz. Ne yapması gerektiğini tek kelimeyle hatırlattınız bile 🙂
Bilgi verin
Neyi, neden istediğinizi kısaca belirtirseniz karşınızda daha istekli bir minik bulabilirsiniz.
Mesela, “Sütü buzdolabına koy” yerine, “Süt dışarıda kalırsa bozulur” daha doğru bir yaklaşım.
Yemekte yerine bir türlü oturmayan bızdığınıza, “Alp yerine otur” demek yerine, “Sandalyeler oturmak için yapılmıştır” diyerek daha çok ilgisini çekebilirsiniz.
Ona seçenek sunun
Yapmasını istediğiniz şey için ona seçenek sunun. “şimdi ya da sonra” – ancak şimdi yapması uygun olan şeyi, kendisi sonra yapmayı seçtiğinde karşılaştığı durumla yine kendisinin mücadele etmesi gerekecektir. Bu da en büyük öğreti oluyor.
Beklentinizi açıkça belirtin
Çocuğunuzun televizyondaki programı bitince dişlerini fırçalayıp, yatağa girmesini istiyorsanız bunu ona önceden açıkça belirtin: “Selinciğim, programın bitince televizyonu kapatıp dişlerini temizlemen gerekiyor. Sonra da yatağına git lütfen.” Ondan beklentinizi gayet net olarak ve önceden belirttiniz.
Buna rağmen çocuğunuz işi uzatmaya çalışıyorsa televizyonu hiçbir şey söylemeden kapatabilirsiniz. (Bunu yaparken homurdanmamaya çalışın lütfen. Sadece istediğinizin uygulanmasını sağlayın.)
Duygularını ifade edin
Çocukların ağlamaları ya da ‘mızıldanmaları’ çoğu zaman duygularını ifade edecek kelimeleri bulamamalarından kaynaklanıyor. Miniğinize ağlamamasını söylediğinizde, ona duygularının önemsiz olduğu mesajını veriyorsunuz.
Onun yerine onun ifade etmeye çalıştığı duyguları kabul edip, doğru kelimeleri kullanarak siz ona bu hisleri söyleyin ve ondan teyid alın. Onu anladığınızı net olarak ifade edin. Sonra da ona çözümü dikte etmek yerine, kendisinden çözümü bulabilmek için yardım isteyin. Çözümü bırakın o bulsun.
Benim en zorlandığım az konuşmak. Her şeyi izah etmemek. Bol pratik gerekiyor bunları hakkıyla yapabilmek için ama denemeye değer diye düşünüyorum… Çünkü “haydi” kelimesinden çok ama çok sıkıldım!
Bambino Oyuncak’ta Cuma Aktivitesi
Kapanışı yapmadan önemli bir duyuru: yarın, yani 18 Ocak Cuma günü, saat 17:00-18:00 arasında “Smart Games” aktivitesi olacak. Çocuklarda akıl yürütme ve planlama yeteneğini arttırıcı oyunlar sunan “Smart Games”i bızdığınızla deneyebilirsiniz. Gitmeden önce yer durumunu Aynur Hanım ile kontrol etmeyi sakın unutmayın 🙂
Detaylı bilgi için: Aynur Çitçi / aynur@bambinooyuncak.com / 0535-715 8045
Category: Aktiviteler, Çocuklu Olmak
No Comments