Bızdıkla Seyahat Çok Keyifli…

Özellikle uzun uçak yolculukları…

“Nasıl yani?” dediğinizi duyar gibiyim…

Daracık bir mekânda saatlerce tıkılı kalmak, dolaşacak alanın son derece limitli olması. Yemek seçimlerinin ise neredeyse hiç olmaması. Kulakların, zaman zaman midenin rahatsızlanması,…

Bu riskler tabii ki mevcut ancak yine de Maya doğduğundan bu yana bayağı gezdi, Türkiye dışında ülkelere de gitti ve her seferinde uçuştan keyif aldı.

Ancak ben de bir anne olarak (baba olsam da fark etmezdi herhalde) ön hazırlığımı dikkatle yapıyorum. İşte size bu hazırlıklardan bahsetmek istiyorum ki belki içinizde miniğiyle ilk defa uzun yol yapacaklar vardır diye. Belki faydam olur ümidi ile…

Herşeyden önce bızdığınıza yolculuk ile ilgili bilgi verin. Evden çıktığınız andan itibaren neler olacak, nerelerde ne kadar beklenecek, yolculuk ne kadar sürecek. Size nasıl yardımcı olabilir, seyahatin hem zor hem de keyifli anları ne olabilir gibi bilgileri vermek, çocuğunuzun kendisini hazırlaması açısından iyi bir sistem oluyor.

Hazırlıklara gelince, benim bilgisayarımda sürekli tuttuğum birkaç “Maya yolculuk” listem var. Kimi daha bebeklikten kalmış, kimi daha yeni, bazısı sık gidilen mekânlara göre hazırlanmış, diğerleri mevsimlere göre… (Kendimi “Friends” dizisindeki düzen delisi Monica’ya benzettim şu an…)

Sizin bu kadar çok çeşit listeniz olması gerekmez tabii. İsterseniz tek ama çok kapsamlı bir liste yaparsınız. Her seferinde revize edersiniz. O da gayet güzel bir çözüm.

Listemizde neler mi var?

Öncelikle “kıyafetler” var tabii ki. Yanına da günde kaç adet gerekeceğini yazabilirsiniz. Bebekler için günde iki body/t-shirt gerekebilirken, üç yaş sonrasında bu sayı bire iniyor genelde.  Aynı detay pantalon ve iç çamaşırları için de geçerli tabii. Kazalar her zaman olabiliyor malum…

İkinci başlık “uyku zamanı”. Yani uyku zamanında gerekebilecekler. Pijamalar, battaniye, telsiz, uyku ışığı,…  gibi detaylar.

Üçüncü başlığımız “ilaçlar”. Bu çok önemli. Bazı ilaçların yolculuk esnasında yanınızda olmasını isteyebilirsiniz. Örneğin ben yolculuk boyunca olabilecek düşmelere, şişiklere karşı kullandığımız kremimizi taşırım yanımda.  Bir yerini sıyırırsa kullandığım başka bir krem var. Mikrop oluşumunu engelliyor. Onu da yanımdan ayırmam. Çocuğunuz için kullandığınız ilaçları listeleyip, bunlardan yolculuk esnasında en gerekebilecekleri ayırırsanız, gittiğiniz yerde rahat edersiniz.

Sonraki başlığımız “banyo zamanı”. Banyo esnasında, sonrasında kullanılan eşyalardan bahsediyorum. Havlu, pamuk, şampuan, diş fırçası, diş macunu, tırnak makası,…

Bir de “diğer” seçeneğimiz var. Buraya oyuncaklar, kitaplar, termos, bisküvi tarzı atıştırmalıklar, sakız (uçakta çok faydalı oluyor) gibi diğer aklıma gelenleri yazıyorum.

Bu arada yanınıza büyükçene bir çanta alıp (tercihen tekerlekli olsun) içerisinde ekstra birkaç set kıyafet, atıştırmalıklar, çocuğunuzu oyalayacak aktivite kitapları, boyama setleri, termos su, sakız gibi malzemeleri koyabilirsiniz.

Aktivite kitaplarına bakmak istiyorsanız Tırtıl Kids Kitabevine uğramanızı tavsiye ederim. Benim oradan edinip en çok faydalandıklarım “Brain Quest”, “100 things for little children to do on a journey” ve “Early Learning Activity Book”. İngilizce olduklarına bakmayın. Pek çoğu çizim içeriyor zaten. Diğerlerinde de soruları siz miniğe tercüme edebilirseniz sorun kalmıyor.

Biraz bilgi vermek gerekirse, “Brain Quest” yaş gruplarına göre ayrılmış, eğlenceli bir soru-cevap kitapçığı. Hatta kitapçık bile denemez. Daha çok kartların birbirlerine tutturulması ile elde edilmiş. Taşıması çok kolay. İçerisindeki resimler de son derece keyifli.

 

“100 things for little children to do on a journey” e gelirsek, o da kartlardan ve silinebilir bir kalemden oluşan bir set. Her kartta farklı bir soru, bir talep var. Kimisinde yarım kalmış bir resmin devamını çizmeniz isteniyor, bazısında serbest resim yaptırıyor, diğerlerinde çizgileri birleştrime oyunu var. Çeşit çeşit sorular anlayacağınız. Çok eğlenceli.

“Early Learning Activity Book” ise bence dört yaş hatta belki de beş yaş sonrası için daha anlamlı. Şimdiye kadar biz içerisinden seçerek çalışma yaptık. Kocaman yandan spiralli bir defter gibi yapılmış, yine yanında özel kalemi ile geliyor. Sayfaları ıslak mendille kolayca temizleyecebiliyorsunuz.  İçerisinde harfler, hayvanlar, zaman, sayılar gibi bölümler var. Noktaların üzerinden geçerek sayılara ya da harflere alışılması amaçlanıyor örneğin.

Bunlar dışında eğer minik DVD playerınız varsa, yolculuk için harika bir çözüm. Miniğin sevdiği birkaç filmi de yanınıza aldınız mı sırtınız yere gelmez. Kulaklıkları unutmayın sakın. Başkalarını “Handy Manny” ile bezdirmek istemeyebilirsiniz 🙂

Bir de özellikle daha küçükken ben hep Maya’ya hiç söylemediğim birkaç minik sürpriz taşırdım yanımda. Zorlandığım anda tek tek çıkardı o minik sürprizler.

İşte bu hazırlıklar tamamlanınca, çok büyük bir aksilik olmazsa yolculuğunuz harika geçecektir diye düşünüyorum.

Herkese bol keyifli yolculuklar!

2 Comments

  1. Bilgilendirici guzel bir yazi olmus.En azindan ilk defa seyahat edecek anneler icin iyi bir yol gosterici.Siz nerede yasiyorsunuz bu arada:) Ben TR saniyordum ama sanki baska bir yer gibi geldi ?
    Reply 2 November 2010 at 04:50
    • Defne
      Evet, evet amacım daha çok ilk defa seyahat edeceklere yardımcı olmaktı. İşe yarar umarım :) Ben İstanbul'da yaşıyorum. Doğru düşünmüşsünüz. Ama ailemden dolayı yurtdışında da bol bol bulunma şansım oldu, eskisi kadar olmasa da hâlâ oluyor :) Sevgiler :)
      Reply 3 November 2010 at 02:04

Leave a comment