Tatil sonrası ilk yazımız “0 km.Kültür” yazarımız Mine Küçük’ten olacak. Yakın zamanda andığımız ve aslında hiç unutamadığımız Barış Manço’nun “müze evi”nden bahsetmek istiyor sevgili Mine.
Mine ile sizi başbaşa bırakıyorum… Keyifli okumalar.
Bu yazımda sizlere 15 sene önce, 31 Ocak 1999 yılında kaybettiğimiz Barış Manço’dan bahsetmek istiyorum. Barış Manço besteci, söz yazarı, şarkıcı, TV program yapımcısı ve her şeyden önemlisi çocukların Barış abisiydi. Çocuklara çok değer verirdi ve onları “kısa boylu vatandaşlar” olarak adlandırırdı.
90’lı yıllarda çocuk olanlar, TRT 1’de yayınlanan hem çocuk, hem de aileye hitap eden “7’den 77’ye” programını çok iyi hatırlayacaklar. Bir çok kişiye göre en iyi eğitici ve eğlendirici televizyon programlarından biri olan “7’den 77’ye”, aynı zamanda bir izlenme rekoruna da imza attı.
“7’den 77’ye” programının çeşitli bölümlerini biraz hatırlayalım:
İzleyenlerin gülümseyerek hatırlayacakları “Ekvatordan Kutuplar’a” adlı bölümde Barış abimizle dünyayı gezdik, farklı ülkelerdeki insanların dillerini, şarkılarını, giysilerini öğrendik.
“Adam Olacak Çocuk” bölümünde ise şarkılar söyleyen minikler aynı zamanda Barış abileriyle sohbet ettiler. Çocuklar bu sohbet sırasında çok faydalı bilgiler de öğrendiler. Örneğin, ıspanak yemenin ve süt içmenin yararlarını, arabada arka koltukta oturmaları gerektiğini, diş fırçalamanın önemini, muslukları kapatmayı ve buna benzer bir çok faydalı bilgiler onlara sunuldu. Programın diğer bölümlerinde yaşlı konuklar ve işlerinde başarılı olmuş kişiler ile sohbet yapıldı, şarkılar söylendi ve klipler gösterildi. Program her seferinde Barış Manço’nun tüm yazışmalar için verdiği “Barış Manço, Moda 81300” adresiyle sona erdi.
Barış Manço, müzik alanında yaptığı bestelerle ülkemizde ve yurt dışında verdiği konserlerle de ülkemizin gurur kaynağı oldu. Arkadaşım Eşşek, Nane Limon Kabuğu, Ayı, Domates Biber Patlıcan, Halhal, Sarı Çizmeli Mehmet Ağa ve daha nice şarkılarını bugün bile hâlâ zevkle dinliyoruz.
Barış Manço, evinin müze hâline getirilmesini istiyordu. Ölümden sonra eşi, çocukları ve dostları onun bu dileğini yerine getirdiler. 9 Haziran 2010 tarihinde “Barış Manço Moda 81300” adıyla Barış Manço müze evi açıldı. Aile ve sanat yaşamına dair pek çok bilgi alacağınız bu müze evde, Barış Manço’nun kıyafetleri, kendisiyle özdeşleşmiş takıları, özel eşyaları, tabloları, hayatı boyunca aldığı ödüller, bestelerini yaptığı Steinway B210 kuyruklu piyanosu sergilenenlerden sadece bazıları.
Moda’da güzel bir gün geçirmek isterseniz Barış Manço müzesine mutlaka uğramanızı tavsiye ederim. Hem anılarınızı tazelemek için, hem de yanınızda size eşlik eden “kısa boylu vatandaşlara”a Barış Abi’yi anlatmak için!
Category: 0 km.Kültür, Günlük Hayat
No Comments