“0 km.Kültür” elçimiz sevgili Mine Küçük, bu ay bizleri sosyal ve kültürel fark gözetmeksizin her çocuğa müzikle tanışma imkânı sağlamayı hedefleyen, “Barış İçin Müzik Vakfı” ile tanıştırıyor. Ülkemizde son zamanlarda sanatsal alanda geri adımlar atıldığı ve bundan da en çok çocukların ve gençlerin olumsuz yönde etkilendiği düşünülürse, bu tarz vakıflar susamış bir bedenin doya doya su içmesine benziyor.
“Barış İçin Müzik Vakfı” çalışmalarıyla örnek teşkil eden, ödüllü bir kurum.
Sizlerin ve miniklerin hayatlarından sanatın ve müziğin hiç eksilmemesi dileğiyle…
Bugün sizlere geçtiğim hafta ziyaret etme olanağı bulduğum ve çalışmalarından çok etkilendiğim bir oluşumdan bahsetmek istiyorum. “Barış İçin Müzik”, Mimar Mehmet Selim Baki tarafından 2005 yılında kurulmuş. Baki’nin gençlik hayali olan bu girişim, Yeliz Baki ile sürdürdükleri çalışma sonucunda 2011 yılında “Barış İçin Müzik Vakfı”na dönüşmus. Bugün “Barış İçin Müzik Vakfı” çatısı altında “Barış İçin Müzik Orkestraları”, “Barış İçin Müzik Korosu” ve “Barış İçin Müzik Bakır Üflemeliler Topluluğu” olmak üzere üç topluluk faaliyet gösteriyor.
Temel amacı, mümkün olduğu kadar fazla çocuğa karşılıksız müzik eğitimi olanağı sağlamak ve barışın sesini müzikle duyurmak olan “Barış İçin Müzik Vakfı”, Edirnekapı’da, bugüne kadar imkânları sınırlı binlerce çocuğa ortak sosyal ve kültürel yaşam alanları oluşturarak, sanata katılım hakkı önündeki engelleri kaldırmayı hedeflemiş. “Barış İçin Müzik”, kurulduğu semtin sosyal dokusuyla bütünleşmiş, çocukların ve ailelerin aktif katılımıyla bir dayanışma ve paylaşım merkezi olmuş ve kapılarını hiçbir ayırım gözetmeden müzikle buluşmak isteyen tüm çocuklara açmış.
“Barış İçin Müzik” çalışmalarının ilk uygulaması İstanbul, Edirnekapı’daki Ulubatlı Hasan İlköğretim Okulu’nda haftada beş gün, 6-14 yaş aralığındaki çocuklara ders saatleri dışında verilen solfej ve akordeon dersleriyle başlamış. Boş sınıflarda yirmi öğrenciyle başlayan müzik eğitimi, kullanılmayan kömürlüğün renkli ve çekici bir atölyeye dönüştürülmesiyle daha etkin hâle gelmiş, eğitim verilen okullara yürüme mesafesinde bulunan arsalar satın alınmış ve vakfın merkez binaları inşa edilmeye başlanmış. Çalışma kabinleri, solfej sınıfları, gösteri ve grup çalışma salonları, kütüphanesi ve yemekhanesi olan bu yeni binalarda 2010 yılından beri eğitim veriliyor. Bugüne kadar yaklaşık 4.000 çocuk “Barış İçin Müzik”in kendi mekânı ve ilköğretim okullarında kurduğu atölyelerde verilen evrensel çok sesli müzik eğitiminden faydalanmış.
Ayrıca başlangıçtan bu yana okullardaki atölyelerin yapılması, arsaların alımı, binaların yapımı, enstrümanların alımı, eğitmen ve personel ücretlerinin dahil olduğu tüm giderler, Mehmet Selim Baki’nin kişisel imkânlarıyla karşılanmış.
“Barış İçin Müzik Vakfı”, tüm çalışmalarının sonucu olarak 2009 yılında “Uluslararası Deutsche Bank Urban Age Award” ödülüne layık görülmus. Nüfus yoğunluğunun giderek arttığı kentlerdeki problemlere karşı geliştirilen yaratıcı çözümleri ve fırsatları ödüllendiren “Urban Age Award”, her sene Urban Age konferansının gerçekleştirilmiş olduğu kentte, o kent kapsamında yapılan projelere veriliyor. Jüri açıklamasında ödülün “Barış İçin Müzik”e verilmesinin nedeni olarak sistemin sürdürülebilir olması ve dünya için pozitif bir model teşkil etmesini göstermistir.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (IKSV), 2013 yılından itibaren, “Barış İçin Müzik Vakfı”nın kurumsal destekçiliğini üstlenmiştir.
42. İstanbul Müzik Festivali programı dahilinde, 10 Haziran 2014 tarihinde Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde “El Sistema Günü” düzenlendi. Venezüela’da yaklaşık 40 yıl önce kurulan, çocuklara karşılıksız müzik eğitimi vermeyi hedefleyen ve bugün bütün ülkeye yayılmış olan “El Sistema” eğitim sisteminin ve “Barış İçin Müzik Vakfı”nın temsilcileri bu gün dahilinde bir araya geldi ve bir kardeşlik anlaşması imzalandı. Bu anlaşmayla iki oluşum arasında kurulacak yeni işbirliklerinin temeli atılmış oldu.
“Barış İçin Müzik Vakfı” 14 – 23 Ağustos 2014 tarihleri arasında, Boğaziçi Üniversitesi’nde İKSV işbirliğiyle bir orkestra kampı duzenliyor. Geçen yıl Salzburg’da düzenlenen orkestralar kampının bir devamı niteliğindeki bu etkinlikte, 15 farklı ülkeden yaklaşık 200 çocuk her gün düzenlenecek atölye ve orkestra provalarına katılacak. Kampta spor aktiviteleri, tekne gezisi gibi çeşitli etkinlikler de yer alacak. Kampın sonunda kamp süresince çalışılan parçaların seslendirileceği bir konser de düzenlenecek.
Vakfın eğitim modeli orkestralar sistemi üzerine kurulu: enstrüman eğitimi alan her çocuk kısa sürede bir orkestranın üyesi haline geliyorr. Vakfın şu anda iki senfonik orkestrası var ve yakında üçüncüsünü kurulacak. Orkestranın ilk iki senesinde çocukların enstrüman öğrenirken bir toplululuğun parçası olmayı, ortak amaçta birleşebilmeyi, ortak hareket edebilmeyi öğrenmeleri hedefleniyor.
Daha detaylı bilgi almak isteyenlerin www.barisicinmuzik.org
Category: 0 km.Kültür, Faydalı Bilgiler, Günlük Hayat
2 Comments