Aşkın Meyvesi: TÜRGÖK

Onlarınki gerçek bir aşk hikâyesi bence. İlk karşılaşmada başlayan gencecik bir aşk. Engel tanımayan bir aşk. Üstelik senelerce yaşanan tüm zorluklara rağmen yıpranmayan, tam tersine güçlenen, başkalarını da güçlendiren bir aşk.

İki insanın arasındaki bu kuvvetli bağ başkalarının nasıl işine yarar?

Bunun yaşayan örneği Tülay Yazgan ve rahmetli eşi Gültekin Yazgan.

17 yaşındayken görme engelli Gültekin Yazgan ile tanışan Tülay Yazgan, “O gün koluna girdim ve bir daha da bırakmadım,” diyor.

Gültekin Yazgan 11 yaşında bir kaza sonucu (retina yırtığı nedeniyle) görememeye başlamış. Buna rağmen hem eğitimci, hem avukat, hem yazar ve çevirmen. Onun bu kuvvetli hâli, olumlu kişiliği ve azmi etrafındaki herkesi etkilemiş.

Ankara’da başlayan birliktelikleri İzmir’e taşınıyor ve orada hayatlarına devam ediyorlar. Ülkemiz için bir “ilk”i gerçekleştiriyorlar. “Görme Özürlüler Kitaplığı”nı kuruyorlar. Türkiye’de tek olması nedeniyle de resmi olarak isminin başına “Türkiye” kelimesi ekleniyor. Ve oluyor size “Türkiye Görme Özürlülüler Kitaplığı”, yani TÜRGÖK.

Daha önce “Sevdiklerinize En Anlamlı Hediye“başlıklı yazımda sizlere onlardan bahsetmiştim. Müthiş bir iş yapıyorlar.

TÜRGÖKÜyelerine sesli ve Barille (kabartma) baskılı roman, ders kitabı, ÖSS,KPSS, SBS, açık öğretim (lise, ilköğretim) soru bankaları ve sınav testleri hazırlıyorlar. Ayrıca Barille kabartma olarak, ilköğretim 1.kademe öğrencileri için “Yavru Balarısı” dergisi, 2. kademe öğrencileri için “Balarısı” dergisi  yayınlıyorlar. Bunlara ek olarak lise öğrencileri ve yetişkinler için de sesli MP3 formatında “Arkadaş” dergisi yine aylık yayın organları arasında.

İşin bence en farklı tarafı da tüm bu yayınların talep edenlerin adreslerine ücretsiz gönderilmesi ve yine karşı tarafa masrafsız olabilmesi için adres kartı ve puluyla birlikte ulaştırılması. Yani üyeler kütüphane hizmetini evlerinde alıyorlar.

Daha fazla kaynak yaratma ve daha fazla kişiye de ulaşmak lazım. İnsanlar bizim varlığımızdan haberdar olmazsa biz onlara nasıl ulaşacağız?” diyor Tülay Hanım.

Sürekli yeni projeler üretiyorlar. Mesela en tazesi “Notalarıma Dokunuyorum.” Gerçekleştirecekleri Kabartma Nota Yazılım projesi sayesinde müzik alanında eğitim almak isteyen gençlerin ya da çeşitli yerlerde çalışarak müzik yapan görme özürlü kişilerin yolları açılacak. Müzikte ilerleyebilecekler. Önlerindeki bir engel daha kalkmış olacak.

Bu sene TÜRGÖK’ün 10.yılı! 10 yıldır canla başla çalışıyorlar.

Gültekin – Tülay aşkı meyvelerini vermeye devam ediyor 🙂

Tülay Hanım’ın yaklaşık iki sene önce kaybettiği eşinin arzuladığı bir projeyi de hayata geçirdi bu aşk: “Ödünç Kabartma Kitap” projesini.

İlköğretimde okuyan 7-14 yaş üyelerinin parmakları ile kitap okuma zevkini tatmaları, kitaplık olanaklarından daha çok yararlanmaları, okudukları kitapları zamanında geri gönderme bilincini kazandırmayı hedefleyen bu projeye “Burcu ve Berk ile…” serisi duyarlı bir sponsor sayesinde dahil oldu. Altı kitabımız şu anda görme engelli bızdıklar için hazırlanmakta!

Tulay YazganBurcu ve Berk’in hikâyelerini hazırlarken, en büyük amacım, çaktırmadan öğretmek, yol göstermek yani keyifle okutarak fayda sağlamaktı. TÜRGÖK’ün bu projesinde yer almaları benim için hayalimin ötesinde bir durum oldu. O kadar mutluyum ki anlatamam.

Üstelik böyle bir projeye dahil olmak hiç de zor değil. Bızdığınızla kütüphanenin ihtiyacı olan bir kitabı seçin, bu kitabın sponsoru olun. İstediğiniz kişinin “Adına” ya da “Anısına” seçtiğiniz kitap basılsın. Bu kitabın her ulaştığı kişi de size içten teşekkür etsin 🙂

Çocuklarımıza sosyal anlamda duyarlı olmayı öğretmeye çalışırken, kitap ile ilintili böyle bir projede yer almalarını sağlamak kadar güzel bir yöntem olabilir mi?

Peki başka neye ihtiyaçları var TÜRGÖK’ün?

  • Daha çok ders kitabına ihtiyaçları var
  • Bir kargo firmasının sponsorluğuna ihtiyaçları var (ya da kargo masraflarını karşılayacak bir sponsora ihtiyaçları var)
  • Daha çok çocuğa, gence, görme özürlü yetişkine ulaşmaya ihtiyaçları var ki onlar da bu hizmetlerden faydalansınlar
  • Aranmaya, “Nasıl yardımcı olabiliriz?” denilmesine ihtiyaçları var

TÜRGÖK’ün 10.senesinde onlara elimizden gelen desteği göstermek bence hepimize iyi gelecek. Bana çok ama çok iyi geldi. Böyle bir aşkın varlığını duymak, bu aşkın yarattıklarını hissetmek için Gültekin Yazgan’ın “Kör Uçuş” kitabındaki ithafını okumak yeterli:

“Bu kitabımı, her an, her zaman, her konuda en yakın ve özverili desteğiyle
kişisel ve ailesel mutluluğumuzda en büyük payı olan sevgili karım Tülay’a adıyorum.”

Kontakt Bilgileri:
www.turgok.org / bilgi@turgok.org
0232-224 2627 / 224 3233 / 0533-607 7283 / 0533-607 7284 

3 Comments

  1. EceEÜ
    Ne harika bir yazı ve bilgi Defne'ciğim, çok teşekkürler, sayende böyle bir güzellikten haberim oldu. Hemen iletiyorum ilgili yerlere. Sevgimle, Ece
    Reply 9 January 2014 at 17:48
  2. duygu karataş
    O gün aranızda olamadığım için çok üzgünüm gerçekten!Defne'cim vesile olup bizlere tanıttığın için ayrıca teşekkürler
    Reply 12 January 2014 at 17:03
    • Duygucum senin her türlü desteği vereceğine eminim. Onun için orada olamamış olsan da önemli değil. Çok sevgiler :)
      Reply 12 January 2014 at 17:57

Leave a comment