Bugün çok farklı bir sergi duyurum var size. Konu başlığı “Algıda Buluşma”.
Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK) yararına düzenlenen bu sergiyi IDOL Sanat Evi ve Rotary 2420.Bölge Engelsiz Yaşam Komitesi destekliyor.
Öncelikle sizlere kısaca TÜRGÖK’ü anlatmak istiyorum. (Detaylı bilgi için “Aşkın Meyvesi” başlıklı yazıma gözatabilirsiniz)
TÜRGÖK’ü bundan 10 sene önce rahmetli Gültekin Yazgan ve sevgili eşi Tülay Yazgan kurmuş.
Hayalleri göremeyen kişilerin kendilerini geliştirebilmesi, kitap okuma sevgisinin oluşması ya da devam edebilmesi.
Üyelerine sesli ve Braille (kabartma) baskılı roman, ders kitabı, ÖSS,KPSS, SBS, açık öğretim (lise, ilköğretim) soru bankaları ve sınav testleri hazırlıyorlar. Yakın zamanda İngilizce seçeneklerini arttırmaya başladılar. Ayrıca Braille Kabartma olarak ilköğretim öğrencilerine yönelik dergileri de var. Sesli kitaplar ise yine seçenekler arasında.
İşin bence en farklı tarafı da tüm bu yayınların talep edenlerin adreslerine ücretsiz gönderilmesi ve yine karşı tarafa masrafsız olabilmesi için adres kartı ve puluyla birlikte ulaştırılması. Yani üyeler kütüphane hizmetini evlerinde alıyorlar.
İşte TÜRGÖK böyle bir kurum.
Onları ve onların kanatsız meleklerini (yani gönüllülerini) tanıdıktan sonra içimdeki yerleri benim için çok farklı oldu.
“Karanlıkta Diyalog” çalışmasını deneyimledikten sonra (Detaylar için “Sesime Gelin Defne Hanım” yazımı okumanızı öneririm – gerçekten çok farklı bir tecrübeydi) görme özürlülerin günlük hayatta yaşadıkları zorlukları çok daha iyi hissedebilirken, onların sükunetleri beni sonsuz etkiledi.
3-9 yaş aralığı çocuklara hitap eden Burcu ve Berk ile… serimin önce ilk altısının, ardından da son üçlünün, yani toplamda dokuz kitabın kabartmalı hâle getirilip kitaplıkta yerini alması ise benim için “Hah, işte bu kitapları bunun için yazmışım!” dedirten anlardan biri oldu. Ne mutlu bana 🙂
İşte o nedenle TÜRGÖK yararına düzenlenmiş bu sergiye koşa koşa gittiğimde, karşıma birbirinden güzel heykeller çıktı. Her birinin yanında sanatçı ve eser bilgisi hem bizler için hem de görme engelliler için hazırlanmıştı. Yani bilgilerin kabartmalı hâli de mevcut.
Eserleri yaratan sanatçıların açılışa katılması sayesinde, her bir eseri yaratırken neler düşünmüşler, ne hissetmişler de yaratmışlar, neyi niye yapmışlar gibi detaylar hakkında bilgi de alabildik. Her biri ince ince düşünülmüş, doğa, tüketim, özgür ifade, yaşam gibi konularda önemli mesajlar veren eserler.
Üstelik serginin amacına uygun şekilde eserlere dokunabiliyorsunuz. Bunu kızıma ilk söylediğimde şaşkın bir ifadeyle bana baktı. Çünkü bugüne kadar onu götürdüğüm sergilerde eserlere dokunmadan bakmaya dikkat etmiştik.
Dolayısıyla sekiz yaşındaki kızımı elinden tutup bu sergiye mutlaka götüreceğim. Bambaşka bir tecrübe olacak onun için. Bende böylelikle o harika çalışmalara tekrar doya doya bakabileceğim 🙂 🙂
Sergi 21 Ocak 2015 tarihine kadar açık. Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi’nde. (Dereboyu Caddesi. No:12, Ortaköy – Prenses Otel’e gelmeden önce)
Kaçırmayın derim 🙂
Category: 0 km.Kültür, Başkaları İçin
3 Comments