Sevgili Mine Küçük ile bu ay Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi’ni gezeceğiz.
Ben birkaç sene evvel ziyaret etmiştim. Kolay gezilen, renkli, keyifli bir müzeydi.
Mine’nin anlatımıyla sizi başbaşa bırakıyorum…
Ailece ziyaret edilebilecek Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi, 1920-1970 arası dönemde yapılmış otomobillere ev sahipliği yapıyor.
Neon reklam panoları, jant kapağı koleksiyonu, oyuncak otomobil koleksiyonu, benzin pompaları, eski benzin firmalarının amblemleri ve dev reklam panoları da sergilenen arabalara eşlik ediyor. Otomobillerin arkalarında bulunan duvarlarda, o araba ile ilgili belgeler, bilgiler, plaketler, arabanın ve arkasının görülebilmesi için özel olarak imal edilmiş dışbükey aynalar bulunuyor.
Başka bir deyişle, Henry Ford’un otomobil fabrikasında seri üretim tekniğini geliştirdiği 1903 yılından bu yana, otomobilin tarih sayfalarındaki hikayesi, Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi’nde otomobil tutkunlarına geniş bir yelpazeyle sunuluyor.
Müzede ilgi çeken araçları saymam gerekirse;
Pick-Up’lar, 1947 model itfaiye aracı, zamanının en şık ve fiyatı nedeniyle de aynı zamanda en çok satılan arabalarından biri olan 1931 Ford Model ‘Model A’ Tudor Convertible, 1937 Ford 4 Door Sedan, 1946 Ford Super de Luxe Tudor, Amerikan bayrağı renklerinde boyanmış minik bir klasik araba olan ve tavandan sarkıtılarak teşhir edilen 1953 Volkswagen Beetle, 1954 Jaguar XK 120 Rally, 1954 Triumph TR2, 1955 Chevrolet Coupe, 1966 Chevrolet Corvette Sting Ray, 1996 Maral Convertable, aralarında 1962 Matchless, 1972 Hercules markaların da bulunduğu altı adet motorsiklet, Kore savaşında Amerikalı bir orgeneralin arazi taşıtı olarak kullandığı ve müzenin tek savaş aracı olan 1953 model Willys Jeep-bu jeepler yıllarca ülkemizde imal edilmiş, hem Türk Silahlı Kuvvetleri hem de halkımızın kullanımına sunulmuştur-, 1946 Model Allis Chalmers Traktör.
Müzede, 50 ve 60’lı yılların Amerika’sında ‘diner’ denilen fast food restoranlarınından esinlenmiş bir bar, ayrıca Avrupa zevkini yansıtan, daha sıcak malzemelerden oluşmuş bir İngiliz Bar’ı, müze amacına uygun bir kütüphane, bir piyano, koleksiyon değeri olan eşyalar ve minik bir klasik otomobil yarış pisti bulunuyor. Yaş günü partileri ve kokteylleri müzenin programı elverdiği sürece burada yapılabiliyor.
Otomobil müzesi üç kuşak birlikte ziyaret edilebilecek, deneyimlerin ve anıların paylaşabileceği bir alan. Hem mühendislik, hem de görsel sanatlara ilgi duyan çocuklar yaşları göz önünde bulundurulmaksızın bu müzeye götürülebilir. Bir aracın başında onun motorunu dakikalarca inceleyen bir çocuğun eğiliminin ne olduğunu anlamak güç olmayacaktır. Bu durumda çocukları okul ortamı dışında tanımamızı sağlıyan müzelere teşekkür edilmez de ne yapılır…
Daha detaylı bilgi için:
Ferahevler Mh., 34457 İstanbul / 0212 – 299 4541 / www.atamanmuseum.com
Category: 0 km.Kültür, Genel
No Comments