Bir Kitapla Bin Yaşa

Sizlere zaman zaman bu kanaldan TÜRGÖK’ü anlattım. Saygıyla okudunuz, yazılanları paylaştınız.

Onlar için, onlarla İstanbul Maraton’unda koştum, sizler destek oldunuz.

Ne mutlu bana, ne mutlu onlara…

Şimdi yepyeni bir mektup geldi kendilerinden. Buradan paylaşmazsam olmaz. Çünkü biliyorum ki içinden “Başka ne yapabilirim?” diyenler var.

Bilenler için ikinci baskı, öte yandan bilmeyenler için bilgilenme imkânı olacak:

TÜRGÖK on iki yıldır her ay yaklaşık 6000 görme engelliye kabartma ve/veya sesli okuma materyali hazırlıyor (ders kitabı, ödünç kitap, okurların yaşına göre üç ayrı düzeyde hazırlanan ve on iki yıldır yayınlanan bilim/kültür/sanat/edebiyat dergileri “Yavru Balarısı”, “Balarısı” ve “Arkadaş”).

Tüm bunların ses kaydı için okunması, kabartma baskı için taranması, yazılması, basıma hazırlanması, basılması, kitaba dönüşmesi, postaya verilmesi, takibi gibi bütün hizmetler zaman, emek, alın teri, bilgi birikimi, azim ve gönlü zengin gönüllülerin bağışlarıyla karşılanıyor.

Bu hizmetler için görme engellilerden hiçbir ücret talep edilmiyor.

TÜRGÖK 15 Haziran 2017’de tanıtımı yapılmış olan ve gelecek desteğe göre bu yıl içinde belki bin farklı ödünç kabartma kitabın (edebiyat, bilim, kültür, sanat, yabancı dil konularında) basılmasını hedefleyen yeni bir projeye başladı: Bir Kitapla Bin Yaşa” 

2017 sonunda tamamlanacak olan proje daha çok görme engelliye ulaşmayı, onlara daha farklı çeşitte kitap sunabilmeyi ve destekçi sayısını arttırmayı hedefliyor.

Projeye İzmir – Konak Belediyesi destek veriyor. Doğan Cüceloğlu (2010 senesinde yazdığı “Onlar Benim Kahramanım” başlıklı kitap ile zaten Gültekin ve Tülay Yazgan’a duyduğu beğeni ve saygıyı  ortaya koymuştu), Canan Tan, Hidayet Karakuş, Mavisel Yener, Bekir Yurdakul ve kısa süre önce kaybettiğimiz Muzaffer İzgü gibi bir çok yazarımız da aralıksız TÜRGÖK’ün destekçilerinden.

Peki siz ne yapabilirsiniz?

Kitap düzeltebilirsiniz mesela. Çünkü bir kitabın kabartmaya dönüşmesi emek ve zaman alan bir süreç. Kitap önce taranıp dijital ortama aktarılıyor; sonra da metin dosyasına dönüştürülüyor. Bu aşamada kaçınılmaz bir şekilde yazım hataları, harflerde eksilmeler, bozulmalar ve değişiklikler ortaya çıkıyor. Bunları gönüllüler kendi evlerinde asıl metinle karşılaştırıp bilgisayar üzerinde düzeltiyor ve bize geri gönderiyor.

Bu aşama sonrasında kabartma baskı formatına göre TÜRGÖK’te yeniden düzenlenen kitap baskı makinesine giriyor, ciltleniyor, kapaklanıyor ve ücretsiz olarak okuyuculara gönderiliyor.

Eğer kitap düzeltmek isterseniz:

1. TÜRGÖK size düzeltilecek kitabın aslını ve “word” dosyası haline getirilmiş kopyasını CD içinde posta ile gönderecekler.

2. Siz de evinizde veya bulunduğunuz başka bir ortamda çayınızı/kahvenizi yudumlar ve geri planda güzel bir müzik dinlerken bu dosyayı açacak, hem size verilen kitabı okuyacak hem de dijital metindeki olası hataları asıl metinle karşılaştırıp düzeltecek ve TÜRGÖK’e geri göndereceksiniz.

3. Sonra da “kitap okur, müzik dinlerken kim bilir kaç kişiye faydam oldu şimdi; amma da kolaymış bu iş diyecek”, ilk fırsatta sizin kadar duyarlı ne kadar eşiniz dostunuz varsa onları da bu güzel “faydalı olma ve işe yarama duygusunu tatmaya” davet edeceksiniz. 🙂 🙂

Tabii ki işlerin belirli bir zaman dilimi içinde ve hatasız yapılması gerekiyor. Görme engelliler bir de görebilenlerin hatalarıyla uğraşmasınlar isteniyor, doğal olarak.

“Kargo masrafını ben öderim biraz maddi katkım olsun” derseniz kitabı ve CD’yi size postayla ödemeli (5-6 TL civarında) olarak gönderiyorlar.

Aklınıza yattı. Nasıl Katılabilirsiniz?

Lütfen bilgi@turgok.org adresine konu başlığına: “ZP – TÜRGÖK ‘Bir Kitap, Bin Yaşa’ Projesi” mesaj metnine de aşağıdaki bilgileri yazarak gönderirseniz sizinle en kısa zamanda iletişime geçilecektir.

“TÜRGÖK için kitap düzeltmesi yapmak istiyorum.

Adım Soyadım:

Adresim:

Telefon numaram:

Kargo masrafını ben öderim:  EVET /HAYIR”

İzmir’de yaşayanlar TÜRGÖK’ü internetten (www.turgok.org) ya da bizzat giderek ziyaret ederlerse başka neler yapabileceklerini daha yakından görebilirler. Dilerlerse kayıt stüdyosunda sesli kitap da oluşturabilirler.

“Elimden hiç bir şey gelmiyor, zamanın yok, gücüm yok…” diyorsanız lütfen bu yazının linkini duyarlı olduğuna inandığınız dostlarınıza ve çevrenize iletin. Bilsinler ki ülkemizde görme engellilere eğitim ve kitap desteğinde bulunan bir gönüllü kuruluş var. Kim bilir belki de bir görme engelli sizin aracılığınız ile bize ulaşacak ve yeni bir Gültekin Yazgan doğacak.

Şimdiden binlerce teşekkürler ve kucak dolusu sevgiler!

 

2 Comments

  1. Ece Ermeç Üster
    Harika Defne'ciğim, paylaşımın için çoook teşekkürler! Ece
    Reply 26 September 2017 at 13:16

Leave a comment