Nefes ve Oyun

Sevgili Anıl Altaş Brug ile sohbetimiz devam ediyor….

Çocuklarımız acaba doğru nefes alıyor mu? Nasıl anlayacağız?

Öncelikle kendi nefes akışınızı fark etmekle işe başlamanızı öneriyorum. Sosyal medyada dolaşırken, e-postalarınıza yanıt verirken, whatsapp’ta mesajlaşırken, bilgisayar başında çalışırken bir dakikalığına kendi nefes akışınıza bir bakın bakalım. Ne kadar sığ nefesler aldığınıza ve hatta nefesinizi ne kadar çok tuttuğunuza şaşıracaksınız. Bu farkındalıkla çocuklarınızın teknoloji apnelerini kontrol etmeniz kolaylaşacaktır.

Çocukların nefes akışı için ilk bakmamız gereken yer, burundan mı yoksa ağızdan mı nefes alıyor? Ağız nefesi, boyun ve sırt ağrılarına, duruş bozukluklarına, mide ve sindirim problemlerine, diş, ağız ve çene bozukluklarına, kalp ve solunum yolu rahatsızlıklarına zemin hazırlayabiliyor.
Çocuklarımızı burun nefesine yöneltmemiz ilk aşamada önemli.

İkinci olarak, diyaframdan mı yoksa sadece göğsünden mi nefes alıyor? Omuzlarını oynatarak sadece göğüs bölümünü kullanarak nefes alan çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye varan durumlar ortaya çıkabiliyor. Evde veya sınıfta yerinde durmakta zorlanan çocukların göğüs nefesi yoğundur. Dengelenmeye ve topraklanmaya ihtiyaçları vardır. Nefesi diyaframa yönelterek, bir rüzgar gibi ciğerlere dolmasını sağlayacak şekilde, hem nefes alışı, hem de nefes verişi dengeleyecek pek çok oyun ve açıklamalarını bulabilirler kitapta. Söylemeden geçmeyelim, nefesi ne kadar rahat verirsek almamız da o kadar kolaylaşır. Nefes verirken tutan ve vermekte zorlanan çocuklarda ise zihin tembelliği, endişeler, uyku sorunları, sabırsızlık, unutkanlık, konsantre olmakta zorlanma gibi negatif etkiler olabiliyor.

Okuru önce kitapta karşılaşacakları bölümler ve bilgiler için hazırlıyorsun. Adeta ısındırıyorsun. Sonra da yavaş yavaş konulara giriyorsun. Bazı aşamalarda ben koşmak istedikçe sen beni frenledin gibi hissettim. Bilhassa mı bunu yaptın? Yoksa ben mi sabırsızım?

İyi okurla sohbetin tadı da bir başka, Sevgili Defne:) Aynen dediğin gibi, bilinçli bir tercihti bu. Yaşadığımız Instagram Çağı’nın ‘Al, Tüket, Yenisine Geç’ konsepti hepimizi sabırsız yapıyor. Trafikte kırmızı ışıkta beklemeye zorlanıyoruz. Herkesin acele etmemiz gerektiğini söylediği bu dünyada, durup beklemenin keyfine varıp, ‘Benimle Nefes Al’ diyorum okurlara satırlar arasında. Bilinçli hareket edebilmek için ön koşul boşluğun olmasıdır, aksi halde sürükleniyor olabiliriz. Benimle yeterince nefes aldıklarını hissedenlerin, ‘Haydi, Benimle Nefes Al’ diyerek çocukları da oyunlara davet etmeleri kolaylaşacaktır.

Kitapta pek çok oyun var. Nefes oyunları. O kadar çoklar ki acaba hangisini 12 yaşındaki kızımla denesek diye kararsız kaldım. Bizlere farklı yaş grupları için en önemli ve en eğlenceli olduğunu düşündüğün oyunları söyler misin? Hani olmazsa olmaz gibi düşündüklerini.

Haklısın, kitapta yüzlerce oyun var. Yaş aralıklarına göre en sevdiklerimi Bir Nefes Masalı Youtube kanalındaki uygulamalı videoları da ekleyerek 0 Km. Bızdıklar okurları için derledim.

Yuva çocukları (1-2 Yaş): Nefesi hissederek çiçek koklamak, rüzgar gülü üflemek, renkli tüyler ve pipet yardımıyla nefesin zenginliğini keşfetmek. Elimizde güzel kokulu bir çiçek var. Çiçeği burnumuza götürüp sakince nefes alıyoruz ve yavaşça ağzımızdan hahhhh sesiyle nefesi bırakıyoruz. Çiçeği koklarken, nefes alıyorum ve nefes veriyorum diyerek önce çocuğa gösterin. Sonra, ‘Benimle Nefes Al’ diyerek oyuna davet edin. Günde 3 nefesle başlayıp 10 nefese kadar çıkabilirsiniz. Çiçek dışında lavanta kesesi, çilek gibi kokulu meyveler, tarçın, vanilya, mumlar veya farklı kokulardaki bitki çayları da kullanarak oyunu keyifli hale getirebilirsiniz.

Örümcek Adam Nefesi Oyunu (Anaokulu 3-6 Yaş): Sağ ve sol göğsünüz üzerine ellerinizi koyun. Burnunuzdan sakin ve yavaş bir nefes alın. Ağzınızdan nefesinizi verirken ellerinizi öne doğru uzatın. Nefesinizle Örümcek Adam’ın sihirli güçlerini hissedin. Canınız sıkılana kadar yapabilirsiniz. Yaşama katkısı, nefes farkındalığı, nefesin sihirli gücü ve beden farkındalığı.

Oyunun uygulamalı videosu için tıklayın https://www.youtube.com/watch?v=d8Upg9ODHUo

Sesle Nefes Oyunu ( İlkokul 7-12 Yaş): Ellerimizi birbirine sürtüyor ve brunumuzdan nefes alırken ağzımızdan veriyoruz. Eller iyice ısındığında önce karnımıza koyup yavaşça ağzımızdan ‘Aaaaa’ sesi çıkarıyoruz. Nefes bitince yine ellerimizi nefesimiz yardımıyla ısıtarak göğsümüze koyup ‘Ooooo’ sesi çıkarıyoruz. En son, ellerimizi boynumuza ve kafamızın üzerine koyarak sırasıyla ‘İiiiii’ ve ‘Mmmmm’ seslerini nefesimiz bitene kadar çıkarıyoruz. Bu nefes oyunun yaşama katkısı, enerjinin dengelenmesini, çakraların hareketini sağlar. Karın, göğüs, boğaz ve baş ağrıları için idealdir. Zihnin tozlarını alarak uykuya geçişi kolaylaştırır. Oyunun uygulamalı videosu için tıklayın https://www.youtube.com/watch?v=v0pMbEU962E&t=16s

Kare Nefesi Oyunu (12-18 Yaş) Elimiz havada iken işaret parmağımız ile dört kenarı eşit bir kare çiziyoruz. Nefes alırken 3’e kadar sayıyoruz ve karenin bir kenarını yapıyoruz. Diğer kenar için, yine 3’e kadar sayarak nefesimizi tutuyoruz. 3’e kadar sayarak diğer kenarda nefesini ver ve karenin son kenarında ise tekrar 3’e kadar sayarak nefesini tut. 10 tane kare yapmaya çalış. Sinav öncesi konsantrasyon, ders çalışırken mola verdiğinizde zihni temizlemek ve önemli bir konu anlatımı öncesi öğrenme hazırlığında kullanabilirsiniz. Oyunun uygulamalı videosu için tıklayın https://www.youtube.com/watch?v=syBR-1IlYR0

 

Okurlarımız seni hangi mecralardan takip edebilir? Sana nasıl ulaşabilir?

Sosyal medyada Bir Nefes Masalı Instagram ve Youtube sayfalarımdan bana ulaşabilirler. Her ne kadar Almanya’da yaşasam da iki ayda bir Türkiye’ye gelip gidiyorum çalışmalarım için. Ayrıca, teknoloji uzakları yakın ediyor. Benimlenefesal@gmail.com adresine e-posta atabilirler sorular ve yorumlar için. Bu arada, www.birnefesmasali.com websitemde 5 yaşından büyük çocuklara yönelik hazırladığım, kitaptaki oyunlardan derlenen Nefes ve Farkındalık Oyunları kartları var. Yazıcıdan basıp evde çocuklarıyla oyunlar oynamaya hemen başlayabilirler.

Nefes bir renk olsaydı, ne renk olurdu?

Bence turkuaz olurdu. Kitap kapağımızı tasarlayan grafiker arkadaşımı özgür bırakmak için renk konusunda hiçbir uyarıda bulunmamıştım ilk başta. Şahane bir nefes kaligrafisi ile Turkuaz rengi kullandığını görünce, nefesin renginin turkuaz olduğuna bir kez daha şahitlik ettim.

Leave a comment