Çeşitli vesilelerle bir araya geldiğim ebeveynler zaman zaman “Çocuğum hiç kitap okumuyor,” şeklinde dertleniyorlar. Veya etkinlik yaparken karşımdaki gruba “Kitap okumayı seviyor musunuz?” diye sorduğumda bazılarından tüm dürüstlükleriyle “Hayır!” cevabı alabiliyorum.
“Belki bu etkinlik sonrası biraz daha ısınırsınız hikâyelere, kitaplara,” diyorum ben de.
“Belki…”
Belki, çünkü belki de kitapları sevmeleri tek seferde olamayacak. Belki onlar kitap değil de dergi okumaktan veya bir çizgi romandan hoşlanacaklar. Belki benim seçtiğim konu ilgilerini çekmeyecek ve sırf bundan dolayı tüm kitapları sevmediklerini düşünecekler.
Kitap okumak zamanla sevilen bir şey, nasıl sunulduğuyla çok alakalı ve örnekleme olmazsa da zor edinilen bir alışkanlık. Yani bizler onlara “Haydi kitap oku biraz,” derken gözümüz telefonumuzdan ayrılmıyorsa veya televizyonun karşısından kendimizi koparamıyorsak, neyin ciddiye alınmasını bekliyoruz ki?
Yakın zamanda tam da bu konuyla ilgili bir program çıktı karşıma: SİZ Drama’nın yeni atölyesi “Kitabımla Oynuyorum.”
Drama ile hikâyeleri, kitapları birleştiren bir sistem bu. Kitapların dokunulmazlığını, ciddiyetini, bizlerin yarattığı mesafeyi ortadan kaldırıyor. Kitabı sıcak bir nesne, oyuna giden bir yol olarak sunuyor.
Nasıl mı?
Kitabın içerisindeki karakterler seslendirme, canlandırma , çeşitli yan malzemelerin (mesela kuklaların) kullanımıyla gruba tanıştırılırken, çocukların da eşlik etmesi sağlanarak interaktif bir şekilde kitaba giriş yapılıyor. Hikâye okunurken yine sesli canlandırma ile hem çocuklar konuya dahil ediliyor, hem de yazarın verdiği mesajın anlaşılması sağlanmış oluyor.
Kitabın okunmasını takiben, konuyla ilintili bir sanatsal üretim yapılıyor. Örneğin kitaptaki ana karakter bir papağan ise, çocuklar kendi papağanlarını yapıyorlar. Onu konuşturuyorlar, ona ses veriyorlar.
Evlerine giderken yanlarında okudukları kitap ve yaptıkları çalışma oluyor.
Atölye 3-6 yaş çocuklar için uygun. Dört seans öneriliyor. İlk seans sadece sesler kullanılarak bir ısınma gibi düşünülürse, ilerleyen seanslarda vücudun kullanımı, daha da fazla kişisel katılımla çocukların kitabın dünyasını keşfetmeleri ve bu dünya içine girmeleri sağlanmış oluyor.
Kitap seçimleri ve atölyenin içeriği Nilüfer Turan tarafından hazırlandı. Turan, Kaynak Temelli Müfredat Geliştirme ve Okuma Uzmanı, Kütüphane Öğretmeni ve Yaratıcı Drama Lideri. Nilüfer Turan tarafından yazılan ve planlanan atölyeler Edebiyat Dünyası’ndan kitapları 23 dile çevrilmiş, dört kitaplı yazar Aslı Perker tarafından uygulanacak.
Özetle “Çocuğuma kitabı nasıl tanıştırmalıyım?”, “Ona okumayı nasıl sevdirebilirim?” diyen anneler-babalar için bu atölye çok güzel bir seçim olacak.
Detaylı bilgi için: Şeyda Karaçizmeli Balcı: (0533) 353 44 62
Sarı Lale Sokak, No:8 Kalmış/Kadıköy
(0216) 330 30 77 / (0543) 303 30 78
www.sizdrama.com
Category: 0 km.Kültür, Çocuklu Olmak, Kütüphane
4 Comments