Uyandırma Servisi, Günaydın!

Şöyle bir arkanıza yaslanın, elinize sıcacık bir çay veya nefis kokan bir kahve alın ve gözünüzün önünden sanatın akışını izleyin.

Nisan ayı baharı müjdeleyip, yazın gelişine bizi hazırlarken İstanbul’da vapurlarda, meydan ve  garlarda, antrepo, galeri ile müzelerde sanatın çok yönlülüğüne şahit olduğunuzu düşünün.

Sanatçıların çocuk ve gençler olduğu, yaratıcılığın konuştuğu, şehrin sanatla kalbinin attığı bir aydan bahsediyorum.

Bu kadar olumsuzluklar arasında hayal mi görüyorum? Evet, belki beni dik tutan böylesine hayaller şu aralar ama bu öyle bir şey değil.

İstanbul Çocuk ve Gençlik Bienali

4.İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nden bahsediyorum size. PALETDER Kültür Sanat ve Eğitim Derneği bu etkinliği İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ortaklığı ile 19 Nisan-22 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleştirecek.

İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nin “Uyandırma Servisi, Günaydın!” konsepti benim çok hoşuma gitti. Çocukların, gençlerin yaptıkları çalışmalarla bizlere hayatta nelerin öncelikli ve önemli olduğunu, hatta hayatın özünde ne olduğunu hatırlatacağını düşündüm. Bir anlamda bizler için belki de bir uyanış olacaktır.

Bienal, İstanbul’da öğrenim gören üç milyon öğrenci ile dünyanın farklı ülkelerinden çocukların çağdaş sanatın içinde yer almaları, farklı materyal, teknik ve disiplinleri kullanmaları için oluşturulmuş bir organizasyon. Çocuklar ve gençler oluşturdukları özgün sanatsal üretimleri izleyicilerle buluşturuyorlar.

Bienale katılımın yurtiçi ve dışından olması  farklı coğrafyaların ve kültürlerin çocuk gözü ve estetiği ile ifade edilmesini sağlıyor. Bienal’de, performanstan dansa, video sanatından heykele pek çok alanda üretme olanağı bulan çocuk ve gençler, aslında biz yetişkinlere de çok güzel bir örnekleme yapıyorlar: kültürler arası etkin bir iletişim kurulmasının ne kadar doğal olduğunu uygulamalı olarak gösteriyorlar.

Suriyeli çocukların bu projede özel olarak yer alması ise işin belki de en güzel boyutlarından biri.

Suriyeli çocuklar sanatla buluşuyor projesi kapsamında Çocuk Hakları Haftası‘nda Sultanbeyli Kızılay Toplum Merkezi bahçesindeki duvarı Suriyeli çocuklar Oyun Hakkı konseptiyle boyadılar.

Biz yetişkinler için ruhumuzun yenilendiği, umudumuzun yeşerdiği bir ortamı onlar tüm saflıklarıyla, tüm sınırsızlıkları ile bizlere sunuyorlar.

Bize ise sadece kendimizi bu akışa bırakmak kalıyor.

4.İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali ile ilgili bu iki film size daha fazla fikir verecek, kalbinizin daha hızlı atmasını sağlayacak.

Geri sayıma hazır mısınız?

ÖNEMLİ NOT: Bienale katılmak isteyen öğrenci ve okullar için son başvuru tarihi 31 Aralık, 2015. Neler yapılması gerektiği, nasıl başvurulacağı gibi detaylara www.cocukgenclikbienal.org sitesinden ulaşabilirsiniz.

Leave a comment