Ezo ile Teo

Edukids” yine çok güzel bir ürünle karşımızda.

Çocuklar için en etkili ve eğlenceli öğrenme yolu ‘oyun’dur ” diyen “Edukids” ile birkaç sene evvel tanışmıştık. Sevgili Nuran Gür’ün nazik teklifiyle, “Hikâyeli Yapboz”umuzu oluşturmuştuk. Büyük bir keyifle dört hikâye hazırlamıştım. Ardından her biri altı parçalı birer yapboz olacak bu setin, yapboz parçalarında hangi görsellerin olması gerektiğini belirlemiştim. Benim için hem bir ilkti, hem de oluşturma aşamasında adeta oyun oynuyordum. İnanılmaz keyifli bir çalışmaydı. (“Çocuklara Hikâyeli Yapboz“, “Gerçek Eğitim Oyunla Başlar” ve “Edukids’den Bebeklere…” başlıklı yazılara gözatabilirsiniz)

“Edukids” çok yakın zamanda yine üzerinde çok düşünülmüş, çok çalışılmış ve görebildiğim kadarıyla bizde örneği olmayan bir çalışma yaptı: Tan Sağtürk Bale Kartları – Ezo ile Teo Bale Öğreniyor

Sevgili Nuran Gür’e bu sefer çizimlerde “benim” (Hem 0 km.Bızdıklar sayfa görselleri, hem Burcu ve Berk ile… serisi onun elinden çıktığından,  “benim” yaklaşımım hep devam edecek korkarım :)) Esra İlter Demirbilek’im destek verdi. Kartlar Esra’nın sıcacık çizimleriyle renklendi.

Yapılan çalışmanın olmazsa olmazı ise uzmanı tabii ki… Tan Sağtürk bu kartlar için devredeydi.

Bir süredir heyecanı ve o yoğun çalışma programını uzaktan takip ediyordum. Ve sonunda ürün ortaya çıktı. Ben de elime alma şansını yakaladım.

Ezo ile Teo Bale Öğreniyor

Kartlarda gerçekten inanılmaz teknik bilgi var. Sanki eğitmenler için bir referans kıvamında. Öte yandan, şirin çizimler ve karakterler mutlaka çocukların da ilgisini çekecek. Yani her iki tarafa da hizmet edecek gibi görünüyor.

Nuran Gür, Tan Sağtürk ve Esra İlter Demirbilek, oluşum aşamasını bizlerle paylaşırken hepsinin gözlerinde hem heyecan, hem de haklı bir gurur vardı.

Tan Sağtürk, setin içerisinde yer alan “Teşekkür” yazısında bence çok önemli bir cümleye yer vermiş: “Bu olayı (yapılan çalışmayı) sadece bir eğitim kartı olarak görmüyorum. Kültür ve sanatın çocuklarla kurduğu her bağın en değerli eğitim olduğu inancını taşıyorum.

Kültür ve sanatla iç içe olmayan bir toplumun gelişmesi tabii ki mümkün değil. Bu anlamda özenle hazırlanmış bale kartları sadece bir ürün değil, büyük bir hizmet olarak karşımızda duruyor. İşte bu sebeple emeği geçenlere tekrar ve tekrar teşekkür etmek lazım.

Son olarak, önemli bir not; Tan Sağtürk bu çalışmanın yazar gelirini Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na bağışlıyor. Yani bizler hem güzel bir set alıyor, hem de çok önemli bir kuruma destek veriyor olacağız.

Daha ne olsun? Keyifli keşifler 🙂

Leave a comment