Gurme Bebek

Önce “0 km.Bızdıklar“, ardın da Burcu ve Berk ile…” serimiz birbirinden harika insanlarla tanışma fırsatı sunuyor bana. “Gurme Bebek”ten sevgili Esra, Seda ve Ayzen ile “Burcu ve Berk ile… Sağlıklı Besleniyorum” kitabımda birlikte çalıştığımız çocuk beslenme uzmanı Prof.Dr.Muazzez Garipağaoğlu sayesinde haberleştik.

Bunun ardından “Gurme Bebek” kapsama alanıma girdi ve takipçileri oldum. Gerçekten detaylı bir çalışma yapıyorlar. Sitede yok yok. Henüz keşfetmediyseniz, öncelikle bu üç harika kadını tanımanızı isterim.

Veeee karşınızda Gurme Bebek!!!

Sevgili Gurme Bebek ekibini tanıyabilir miyiz? Kimdir böylesine faydalı bir site kurmayı başarmış kişiler?

Biz iş hayatında tanıştık ve yıllardır arkadaşlığımız devam ediyor. Gazeteci, televizyoncu, reklamcı üç anneyiz. Seda Öztezel, reklam, dijital pazarlama, web sitesi projelendirme ve yönetiminde, ayrıca gıda sektöründe tecrübeli ve iki çocuk annesi. Esra Sert, televizyon habercisi, Ntvmsnbc anne-çocuk yazarı (Acemi Anne), Uykusuz Anneler Kulübü’nün kurucusu ve bir kız çocuk annesi. Ayzen Atalay, eski televizyon programcısı, belgeselci ve Ntvmsnbc Yeşil Haber editörü.

Gurme Bebek fikri ne zaman, nasıl doğdu? Hazırlık aşaması nasıl geçti?

Anne olduktan sonra çocukların beslenmesi hakkında sıkça konuşur, yeterli ve değerli kaynak bulamadığımızdan çok şikayet eder olmuştuk. Bir gün üçümüzün geçmiş iş tecrübeleri ve ilgi alanlarının beslenme konusunda sağlıklı, tutarlı görüşe sahip, kapsamlı, web tabanlı bir kaynağı oluşturmak için ne kadar uygun olduğuna ve bu ciddi boşluğu bizim doldurabileceğimizi fark ettik.  www.gurmebebek.com’u yaratmaya böyle karar verdik.  Başlangıçta bu kadar büyük bir projeye dönüşeceğini biz de öngörmedik, ancak içerikleri ve kapsamı çalışmaya başladıktan sonra bu işin öyle ucundan köşesinden yapılamayacağını, uzman görüşlerinden beslenmeye bağlı sağlık sorunlarına, ek besinlere geçişten iki yaş sonrası çocuk beslenmesine tüm alanları kapsaması gerektiğini kavradık. Dolayısıyla site yayına geçmeden önce yaklaşık 1,5 senelik bir hazırlık çalışması yaptık. Siteden altı ay önce de facebook sayfamızı (www.facebook.com/gurmebebek) açtık. Buradan gelen geri bildirimlere göre kapsam ve içeriğimizi daha da iyileştirdik.

Gurme Bebek

Gurme Bebek oldukça kapsamlı bir site. Gerek yaş, gerek konu anlamında pek çok alt bölümleri var. Gurme Bebek’i bir anne veya babanın keşfetmesi için ne arıyor, ne istiyor olması gerek?

Öncelikle bebeğini sağlıklı beslemek konusunda özenli, kulaktan dolma bilgilerle yetinmeyen, bu konuda araştırmacı bir anne olması gerekiyor. Çocuğunun kilo almasından ziyade, gelişimine yardımcı olacak doğru besinleri seçmeye önem vermesi gerekiyor. Bebeğinin beslenmesinin ona sadece besin değeri açısından değil, motor becerileri ve ruhsal gelişimi bakımından da ne kadar çok şey kattığını bilmesi gerekiyor. Yani hem neyi yemesi, hem de nasıl yemesi gerektiği önemli. Miktar sadece bir detay.

Yazıları kim hazırlıyor? Hangi uzmanlarla çalışıyorsunuz?

Sitenin içeriğinin büyük bölümü bizim tarafımızdan hazırlandı. Bunu araştırmacı ve gazeteci tabanlı bir takım olduğumuzdan en doğru kaynakları bularak, içeriği sorgulayarak, uzmanlara doğrulatarak ve Gurme Bebek görüşüne uygun şekilde bir araya getirerek yaptık. Bu süreçte Klinilk doktorlarından Prof. Dr. Barbaros Ilıkkan, Demet Ilıkkan, Gülnihal Şarman, Kağıthane Devlet Hastanesi Başhekimi Sayın Gülsen Meral, Florence Nightingale’den Diyetisyen Ece Günay Akkuş, Gıda Mühendisi Tuğba Bayburtluoğlu, Uzman Psikolog Göver Sünerin Kazancıoğlu ve daha burada saymadığım birçok beslenme uzmanı, psikolog ve pediatrist bize destek oldular. Halen annelerden gelen sorularda ihtiyaç duydukça kendilerinden destek alıyor, görüşlerini sitemiz aracılığıyla annelere aktarıyoruz.

Gurme Bebek

Gurme Bebek’te yaş kategorilerine göre beslenme önerileri var. Son aşama 24+ olarak geçiyor.  Kaç yaşa kadar ebeveynler çocukları için siteden bilgi edinebilir?

Biz bir üst sınır koymuyoruz. Ancak iki yaşından sonra çocuklar hemen her şeyi yiyebildiklerinden, ön plana çıkan temel sorun, sosyal hayatın akışı içerisinde onların sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürebilmeleri. Bu bağlamda abur cubur ile mücadele, okul menülerinde dikkat edilmesi gerekenler gibi konuları işliyoruz. Tariflerimiz ise sadece çocuklar için değil, büyükler için de çok değerli. Dolayısıyla www.gurmebebek.com’un genel aile beslenmesi açısından iyi bir kaynak olduğunu söyleyebiliriz.

Organik gıdalar ve bu gıdaların temini en çok konuşulanlar arasında. Her firmaya ya da şahısa güvenilmiyor. Sınırlı sayıda yerden ürünler temin edilebiliyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Tamamen katılıyoruz. Bu konuda bazı büyük firmalarla bir araya gelmişliğimiz de var. Organik gıdaların temini hakkında özel bir bölüm projemiz var. Uygun bir iş ortağı ile bu konuda ebeveynleri bilgilendirici ve doğru adreslere yönlendirici yeni bir kapsam oluşturma çabasındayız.

Gurme Bebek

Beslenme konusunu takıntı yapmama uyarısı çok sık tekrarlanır oldu. Yeni nesil ebeveynler olarak, bizler, gıdaların içeriğinden korktuğumuzdan bunu fazlasıyla bir “sorun” hâline mi getiriyoruz acaba? Bazı şeylerde elimizden geldiğini yapıp, sonra da geri çekilmek en iyi çözüm gibi geliyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

Beslenme konusunda takıntı noktasına gelmek çocukların yemekle olan ilişkisine de, anne-baba ile olan iletişimine de zarar veriyor. Beslenme zamanları olumlu bir atmosfer içinde geçmeli. Anne veya babanın bu konudaki genel sıkıntısı çocuğa da geçiyor. Ancak paketli gıdalar, nişasta bazlı şeker içeren hazır gıdalar gibi besinlerin içeriğine dair konularda takıntılı olmaya her zaman devam etmekte fayda var bize göre. Sadece çocuklarımız için değil, kendimiz için de.

Çocuklara, taze ve mevsiminde sebze meyveler, kaliteli karbonhidrat yani tam tahıllar, yeterli protein ve süt ürünü verebiliyorsanız, beslenmesinin büyük çoğunluğu bu sağlıklı gıdalardan oluşuyorsa, gerisine fazla takılmayıp rahat olmaya çalışmak gerekiyor. Elbette gelişim geriliği ya da özel hastalıklara sahip çocuklar için doktor gözetiminde daha farklı diyetler uygulanmalıdır.

Defne’den Gurme Bebek link önerileri:

Bebek gelişimi, boyu, kilosu, persentil hesaplaması

Ay ay bebek beslenmesi

Beslenme tabloları 

Ek gıdaya geçiş 

Bebek ve çocuk yemek tarifleri 

Domates 

Salatalık 

Diş çıkartma 

 

 

 

 

Leave a comment