Bu ay Mine Küçük ile Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi’ndeyiz.
Bir moda markasının eşsiz sanat kitaplarından oluşan kapsamlı bir kütüphane kurmuş olması ve geçmişini son derece doyurucu bir şekilde bizlere sunuyor olması gerçekten az bulunan bir durum. Müze tadında bir kütüphaneden bahsediyor sevgili Mine.
Keyifli okumalar 🙂
Bazı yerler vardır, girdiğinizde çıkmak istemezsiniz, biraz daha kalmak için bahaneler ararsınız. Vitali Hakko Kütüphanesi de benim için böyle bir yer. İnsanı farklı bir dünyaya götüren bu kütüphane moda ağırlıklı olmak üzere birçok sanat dalına ait kitapları bünyesinde barındırıyor.
Günümüzde müzenin tanımına bakıldığında bu tanımın zaman içinde değiştiği ve zenginleştiği görülür. Hele ilk yapılan müze tanımları daha da ilginçtir.
Müze oluşumuna temel olan toplama ve biriktirme işlevi antik çağlardan bu yana değişik formlarda izlenmiştir. Bilgi biriktirme kavramının antik çağlarda felsefe ve edebiyat okulları aracılığı ile yapılmakta olduğu bilinir ki, bu okulların içinde kuşkusuz en ünlüsü binlerce yazma eseri barındıran “İskenderiye Kütüphanesi”dir. M.Ö 3. yüzyıl başlarında kurulan bu kütüphane birçok otoriteye göre ilk müzedir.
Bu bakış açısıyla yaklaşıldığında Vitali Hakko Kütüphanesi müze kategorisine girebilecek kadar özel bir koleksiyona sahiptir. Açıkçası benim için kütüphanelerin günümüzde başka bir anlamı daha var. Kütüphanelerin ne kadar ulvi yerler olduğunu, bir kitaba dokunmanın, bilginin izini sürmenin ve her şeyden önemlisi bir bilgiye ulaşmak için verilen uğraşın ne kadar önemli olduğunu çocuklar bilmiyorlar.
Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi, Türkiye’nin en kapsamlı ve güncel kavramsal/uygulamalı sanat kitapları ve belgelerine sahip kütüphanesi olma özelliğini taşıyor.
İçerdiği koleksiyon Frankfurt, Londra, New York ve Paris gibi dünyanın en önemli kitap fuarlarından beslenerek, prestijli ve değerli yayınevleriyle sürekli etkileşim içinde güncelleniyor ve zor bulunan eserleri okuyucuyla buluşturmayı hedefliyor.
Türkiye’de ilk kez bir moda markası, bu denli kapsamlı ve güncel bir koleksiyonla, bir özel kütüphaneyi halka sunuyor. Kitaplar çocukların görsel okur yazarlığını arttırıyor, sanat dünyasına girmelerini ve her işin arkasında ne kadar emek olduğunu belgeliyor.
Kütüphanenin hemen dışındaki alanda küçük ama bir o kadar da değerli Vakko koleksiyonu var.
Bunlardan ilki Şen Şapka koleksiyonu. 1934 yılında Şapka ve Kıyafet Devrimi’nin ilk günlerinde Vitali Hakko, kardeşleriyle birlikte Şen Şapka adındaki şapka mağazasını açtı. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında kadına şapka giydiren ve bunu yaygınlaştırıp bir moda haline getiren Şen Şapka oldu. Vakko’nun temelleri de Şen Şapka ile atıldı. Bu bölümde ayrıca 1930-1950 yılları arasında yapılmış 16 adet şapka da sergileniyor.
Türkiye’nin öncü moda markası Vakko, 1938 yılından beri Türk ipeği, pamuğu ve yünüyle son moda eşarplar üretiyor. Her yıl tasarlanan 1400 desen ile ülkemizin en geniş eşarp koleksiyonuna sahip olan Vakko, moda eşarp koleksiyonunun yanı sıra “Vakko Sanat” ve “Vakko Çağdaş Türk Ressamları” başlıkları altında çok özel eşarp koleksiyonları da üretiyor. Kütüphaneye gelen ziyaretçiler eşarplardan bazı örnekleri bu sergi salonunda görebilirler. Ayrıca Vitali Hakko’nun 1970’lerden 2007 yılındaki son ajandasına dek bazı kişisel eşyalarını da burada bulabilirsiniz.
Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi’ne yapacağınız ziyaret hem sizin hem de çocuğunuz için bilgi açısından kesinlikle doyurucu olacaktır. Kitapların görselliği, şapka ve eşarpların güzelliği çocuğunuzun estetik beğenisini arttıracak ve buraya yaptıkları ziyaret onlar için unutulmaz bir gün olacaktır.
Kütüphane ve koleksiyonu ziyaret etmek için randevu almak gerekiyor.
Randevu için 0216-554 0854 numaralı telefonu arayabilir veya kutuphane@vakko.com.tr adresine yazabilirsiniz.
Category: 0 km.Kültür, Konuklarımız
No Comments