AÇEV’i bilmeyen yoktur eminim. 20 senedir ailelere bilimsel temelli eğitim programları sunan bir sivil toplum kuruluşu. Erken çocukluk, anne baba eğitimi ve okuma-yazma eğitimleri ile 700,000 kişiye, 8,500 eğiticiye ulaşmış, bu konuda engin tecrübeye sahip bir kurum.
İZ Çocuk Gelişim Merkezi ise yeni bebek. AÇEV’in alt markası da diyebiliriz. Eğitim alt yapısı AÇEV kökenli. Buradaki tecrübeden faydalanıyor ancak hedef kitle farklı. 0-5 yaş grubu çocukları olan (yani okul öncesi de denilebilir) orta gelir seviyesinde olup, çocukları için bilimsel bazlı, kaliteli ve çok yönlü eğitim verebilecek kurum arayışındaki ailelerin ihtiyaçlarını gidermek amacıyla kurulmuş.
Aile-devlet-işyeri odaklı bir çözüm sunuyorlar. İşin içerisinde aileleri mutlaka dahil etmek istiyorlar. Onlar olmadan olmaz diyorlar. Bu nedenle Danışma Kurulu’na ailelerden bireyler alıyorlar.
Şu anda iki merkezdeler. İlki Özyeğin Üniversitesi / Çekmeköy kampüsü, diğeri Koç Üniversitesi / Sarıyer.
Bu iki merkez ilk çıkış noktaları. Ancak bağımsız başka merkezler de kurmak istiyorlar. İşyerlerini, holdingleri de işin içerisine sokmak bir diğer hedef. Özellikle şirketine son derece faydalıyken, çocuğunun bakımı için işten ayrılan kadın iş gücünü şirketlerin kaybetmemesi için kendilerine düşeni yapmaları gerekliliğinden yola çıkarak, destek olacak firmalarla çalışmayı amaç ediniyorlar.
Senede 2-3 yeni merkez açarak, beş sene sonra Türkiye çapında 20 merkeze çıkmak rakamsal hedefleri.
Eğitim programlarının oluşumu, geliştirilmesi ve uygulanmasını Robert Kolej Yuva’nın eski müdürü sevgili Filiz Uzuner üstlenmiş.
Bir çocuğun kendini önce ana dilinde rahatlıkla ifade edebilmesi gerektiğinden yola çıkarak, Türkçe esas lisan olarak ele alınıyor. Bunun ardından İngilizce’yi öğrencilerine sunuyor. Oxford Press desteği ile oluşturulan dil programında, fiziksel aktiviteler yardımıyla çocukların oynayarak, görerek, deneyerek öğrenmesi hedefleniyor.
Sınıfların fiziksel yerleşimi, kullanılan renk ve malzemeler, bahçeleri, iç mekânlara ışığın girişi bile düşünülmüş.
Atölyelerin olduğu, anne bebek ile oyun gruplarının 16-36 ay arasındaki miniklere sunulduğu bir ortamdan bahsediyoruz. Üç yaşındaki çocuklar için yarım ve tam gün seçenekleri de mevcut.
Eğitim-öğretim 08:30-16:30 saatleri arasında olmakla birlikte, merkezler 08:00-19:00 saatleri arasında nöbetçi öğretmenlerle açık tutulmakta. Bu da yine çalışan anneler için çok ama çok önemli bir destek.
Fiyatlarla ilgili bilgi rica ettiğimizde, senelik 12,000 TL (KDV dahil) olduğu söylendi. Bu rakam da pek çok okula göre makul bir miktar.
Bu arada İZ Çocuk Gelişim Merkezleri kâr amacı gütmüyor. Kaliteli bir eğitim için gerekli olan rakamı talep ediyor. Olur da kâra geçerlerse, bu rakam tamamiyle AÇEV’e aktarılıyor ve AÇEV’in eğitim projelerinde kullanılıyor.
Bir grup blog yazarı anne olarak katıldığımız toplantıda bize anlatılanlardan, ekibin enerjisinden ve hedeflerinden çok etkilendik. Hepimizin çocuğu var ve her birimiz farklı nedenlere, çeşitli okulları seçmişiz. Hepimizin ortak kanısı Türkiye’deki çok büyük bir eksiğe nihayet el atıldığı şeklinde oldu.
Amaç, daha fazla kişiye bu kurumu duyurmak ve gerek devletin, gerek şirketlerin desteğini alabilmek.
Gelişmiş, eğitimli, modern, donanımlı gençlik yetiştirmek için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Haydi bakalım görelim elleri!
Category: Başkaları İçin, Çocuklu Olmak, Faydalı Bilgiler
One Comment