Bayramın Asıl Amacı

Geçen gün anneanneleri Maya ve iki kuzenine bayramın ne olduğunu anlatmaya çalışıyordu. Önce “Şeker Bayramını”  anlattı. “Şeker” kelimesini duyunca hepsinin gözleri parıldadı 🙂
Ardından sıra “Kurban Bayramına” gelince bu kadar küçük çocuklara kurban kesimini falan anlatmanın doğru olmayacağında hemfikir olduğumuzdan, bayramın özünü anlatmayı tercih etti anneanne: başkalarına, ihtiyaçlılara yardım etmek, destek olmak.

Bayramın ne olduğunu izah ettikten sonra, anneanne kendi çocukluğunda bayram günü neler yapıldığını onu heyecanla dinleyen üç çift kocaman göze anlattı. Ve özenle hazırladığı, işli mendillerle birlikte minik hediyelerini takdim etti torunlarına. Hepsi heyecanla baktılar hediyelerine, anneanne ve dedeye kocaman sarıldılar 🙂

Onları seyrederken “Ne kadar şanslılar” diye düşündüm içimden.  Onları seven ve kollayan bir aileleri var. Peki ya başka çocuklar???

Buradan yola çıkarak, bizlere ihtiyacı olan miniklere yardım etmek konusunda biraz bilgi aktarmak istiyorum. Çoğunuz eminim pek çok yardım kuruluşu ile irtibattasınızdır ve zaten destek verdikleriniz vardır. Ya da yakınınızda ihtiyaçlı birine elinizden geldiğince yardımcı oluyorsanız, onu unutmuyorsanız bence bu konuda başarılısınız. Öte yandan henüz nereye, nasıl yardım edeceğini bilemeyenler için, “0 km. bızdıklar”da “Başkaları İçin” bölümümüz var.

Buna ek olarak “Parents Dergisi” Ekim sayısında bazı başarılı yardım kuruluşları hakkında bilgi yayınlamıştı. Yazı çok kapsamlı ve detaylıydı. Ben burada biraz daha özetini vermek, sizleri azıcık da olsa bilgilendirmek istiyorum. Özellikle çocuklar için olanlar seçilmiş derginin içeriği nedeni ile. Bu anlamda bize de uydu aslında 🙂

AÇEV (ANNE ÇOCUK EĞİTİM VAKFI)

Ne yapıyor?
Eğitim programları, anne ve babalara yönelik destek programları, kadınlara yönelik okuma yazma ve destek programları ile çocuklara yönelik yürütülen yaz anaokulları ve öğretmenleri destekleyen eğitim programları. “7 Çok Geç” ve “İlk Adım” projesi bunlardan bazıları.

Nasıl destek olabiliriz?
Maddi destek ya da gönüllü eğitimci olarak destek verilebilir. 3747’ye kısa mesaj göndererek de AÇEV’in çalışmalarına 7 TL destek olabiliriz.

İletişim?
www.acev.org

ÇOCUKLAR GÜLSÜN DİYE

Ne yapıyor?
Öncelikle eğitimin gidemediği ya da yetersiz olduğu şehirlere anaokulu yapmayı hedefliyor. Tokat ve Mardin açılmış. Trabzon ve Erzurum’un inşaatlarını başlatmışlar. Hatay ve Sinop ise planlar arasında. Bunlar dışında “aynı yardım” dedikleri, okul yapılamayan köylere ulaştırdıkları malzemeler varmış. Diş macunundan, masal kitaplarına, kalemlere, boyama kitaplarından okul çantalarına kadar rengarenk malzemeler ulaştırmışlar köylere. Bu malzemeler için de destek verenlerden tek istedikleri “yeni”olmalarıymış.

Nasıl destek olabiliriz?
Yardımları gözde büyütmeden 5-10 TL’yi az bulmadan destek verilmesini istiyorlar. ÇGD (CGD olsa gerek) yazıp Turkcell’den 1234’e, Vodafone ya da Avea’dan 2345’e mesaj yollayabiliriz. Böylelikle 5 TL yardımda bulunmuş oluyoruz. Ya da ihtiyaçlara yardımcı olabiliriz.

İletişim?
www.cocuklargulsundiye.org

TOÇEV

Ne Yapıyor?
“Okumak her çocuğun hakkıdır” diyen TOÇEV, okumak isteyip maddi yetersizlikten dolayı okuyamayan her çocuğa okuma imkanı sağlamayı hedefliyor.

Nasıl destek olabiliriz?
*Gönüllü olarak destek olabiliriz. Bunun dışında “OKUL” yazarak 3944’e mesaj yollayıp Türkiye’de onarılacak her okula biz de destek olabiliriz.

*“Paylaşmayı seven parmak kaldırsın” kampanyası için hikaye kitapları yollayabiliriz (MNG kargo indirim yapıyormuş)

*Bir çocuk okutabiliriz – aylık eğitim masrafı 50 TL imiş.

*Bir çocuğun kışlık mont, bere ve atkı ihtiyacını karşılamak istersek, bunun da bedeli  45 TL imiş.

İletişim?
www.tocev.org.tr

ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ

Ne yapıyor?
ÇYDD ülkenin özellikle eğitim alanındaki sorunlarını çözmeye odaklanan projeler geliştirerek toplumun gelişmesinde katkıda bulunuyor. Yaklaşık 80,000 öğrenciye burs desteği sağlayan dernek, halen birbiri ile ilintili ortalama 40 projeyi yürütmekte.

Nasıl destek olabiliriz?
Hem maddi hem de gönüllü olarak destek verebiliyoruz. “Baba Beni Okula Gönder” kampanyası için ÇYDD ile iletişime geçip hem para hem de kırtasiye yardımında bulunabiliriz.

İletişim?
www.cydd.org.tr

EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ

Ne yapıyor?
7-16 yaş grubu çocuklara devlet tarafından verilen temel eğitime katkıda bulunmayı amaçlıyor. Cumhuriyet’in temel ilke ve değerlerine bağlı, akılcı, sağduyulu, özgüven sahibi, düşünen, sorgulayan, iç yaratıcılığını harekete geçirebilen, barışçıl bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunacak eğitim programları geliştirip uyguluyor.

Nasıl destek olabiliriz?
*Bir çocuğun yıllık eğitimine destek verilebilir – maliyeti 60 TL.

*Her ay 10 TL ödeyerek iki çocuğun bir yıllık eğitimine destek verilebilir.

*EGITIM yazıp 3353’e mesaj atarak ya da logolu bir TEGV ürünü alarak destek olunabilir.

İletişim?
www.tegv.org

ZTV

Ne yapıyor?
SBS, YGS, LYS ve KPPS’ye hazırlanan öğrencilerin aynı koşullara sahip olmadığı gerçeğinden yola çıkarak, eğitimde fırsat eşitliği sağlamayı amaçlıyor. Yayınlarında, tüm öğrencilerin geleceklerini oluşturmaları ve eşit şartlara sahip olabilmeleri için aradaki bu farkı kapatmaya çalışıyorlar.

İletişim?
www.ztv.com.tr

Bu dernekler dışında da yardım edebileceğimiz pek çok kişi, okul ya da kurum vardır eminim. Bu yazıdaki bilgiler sadece konuyu sizlere hatırlatmayı ve gündelik koşuşturma içerisinde belki de ileriye attığınız yardım projelerinizi hayata geçirmeniz için bir sinyal olmayı hedefliyor.

Bayramın asıl amacı da bu değil mi zaten?

Not: Defne dönüş yolunda olacağından haftaya Salı yazı bulamayacaksınız maalesef 🙁 Ama Cuma’ya yine sizlerle olacak 🙂 Bu arada eski yazılarımıza bir göz atmaya ne dersiniz?

2 Comments

  1. Ipek
    Seni kutluyorum Defnecigim. Bayramin ozunu yakalayip, bizim cocuklarimiz kadar sansli olmayanlara yardimin oneminin altini cizdigin ve bunun icin yapilabilecekleri ozetledigin icin... Ipek
    Reply 24 November 2010 at 01:38
    • Defne
      Umarım faydası olur :) Çok sevgiler :))
      Reply 24 November 2010 at 17:47

Leave a comment