“Önce şunu kabul edelim,” dedi sevgili Ayşen (Özcanoğlu Gündüz) ve Özlem (Kıyat Berber):
“Sizler zaten harika birer evlat ve ebeveynsiniz. Bunun birinci kanıtı burada olmanız.”
Gözlerimin dolduğu ilk an bu cümleyi takiben oldu.
Üç günün sonunda kapanış konuşması sıram geldiğinde, “Etrafımda herkes o kadar gergin ki, bu beni çok huzursuz ediyor. En yakınlarımın, en başta kendimin ve hiç tanımadığım kişilerin en ufak bir sapmaya tahammülü yok. Herkes her şeyi eleştiriyor. Bu ortamda mutlu olamadığım için bir arayıştaydım.
O esnada uzaktan uzağa beğeni ile takip ettiğim ama tanışıklığım olmayan bir kişi kucağıma Parentology’i koydu adeta. Tek yapmam gereken onu almaktı. Ben de aynen bunu yaptım.
İlk başlarda bildiğim, aklımdan geçenleri yüksek sesle söylüyorum gibi hissettiysem de, ilerleyen günlerde kızımla yaşadıklarım bana, Parentology’nin ne kadar etkili olduğunu gösterdi. Ne iyi ettim de geldim. Ben TAMAMIM!” demiştim grubuma ve koçlarıma.
Geçen hafta sevgili Yonca Tokbaş’ın önerisiyle katıldığım Parentology programını, bence insan ile iletişimde olan herkes tecrübe etmeli.
Nedir Parentology?
Karşınızdaki insanı tarafsız, önyargısız, plansız dinlemeyi, o insanın herhangi bir konuda kendi düşünceleri, kendi fikirleri olabileceğini önce kabul edip, sonra da gerçekten söylenenleri duymaya odaklanmayı öncelikli kılan, bunu katılımcılarına denettiren bir program.
Özünde ebeveyn-çocuk olsa da, her türlü insan iletişiminde faydalı olacağına inanıyorum.
Ben neler mi keşfettim? Biraz içimdeki ikilemin farkındalığını yaşadım. Yapılması gerekenlerle yapmaktan hoşlandıklarımızın dengesini bulmakta haklı olarak zorlandığımı gördüm.
Kızıcıkla kalpte kalbe yaptığımız anne-kız sohbeti bunun bana net göstergesi oldu. Maya’nın benden bekledikleri, onu rahatsız eden konular çok netti ve aslında ufak tefek ayarlamalarla daha huzurlu bir ilişkimiz olacaktı.
Daha önce bu ilişki huzursuz muydu peki? Hayır. Ama gelişmesi gereken yönleri vardı. Daha da iyi, daha da samimi, daha da keyifli olabilirdi.
Maya ile belirli temel konularda onun istekleri doğrultusunda esnemeler yapınca ve anne-kız baş başa yarım saat tamamiyle onunla ilgili konuşunca, kızıcığımın enerji seviyesi ve mutluluk oranında da bir artış gözlemledim sanki. Bu beni havalara uçurdu!
Parentology, çeşitli değerleri çocuğunuza aktarırken ne kadar başarılı olduğunuz konusunda kendinizi ölçümlemenizi sağlıyor. Önce siz kendinize not veriyorsunuz. Ardından kendinizi çocuğunuzun yerine koyup, bu sefer onun gözüyle kendinizi değerlendiriyorsunuz. Ve en sonunda akşam evinize döndüğünüzde çocuğunuz size not veriyor.
Bu değerlendirmede ortaya çıkan sonuç enteresandı:
Ben kendime kendimi Maya’nın yerine koyduğumda verdiğimden daha düşük puan vermiştim.
Defne’nin canlandırdığı Maya annesine daha iyi not vermişti.
Peki Maya’nın notları? Maya bana harika notlar verdi. Bazılarını düşük tuttu ama temelinde kendimin kendime verdiği puanların üzerindeydi.
Bu bana şunu gösterdi: kendime karşı çok acımasız olabiliyorum. Sürekli bir eleştirme hâlindeyim. Halbuki aslında durum hiç de fena değil 🙂
Bunun ortaya çıkması beni rahatlattı. Kaç zamandır kızıma sormadan, onun görüşünü almadan, kendi kendimi bazı konularda yetersiz bulmuşum meğer.
İletişim.. iletişim… iletişim… Ama her iki tarafı da duyan, anlayan, gerçekten merak eden, soran, kabul eden bir iletişim insan iletişimi. En yakın çevreden giderek halkayı büyüterek…
Parentology grubumla geçirdiğim üç gün bana çok şey kattı. Umuyorum ki bu öğrendiklerim, yaşayıp hissettiklerim kalbimin derinlerinden başkalarına akacak.
Belki böylece yavaş yavaş da olsa birbirimizi anlar bir toplum hâline geliriz. İşte o zaman hepimiz daha mutlu olacağız, hayat daha keyifli bir hâl alacak 🙂
Parentology tekrarlanacak. Mutlaka takip edin, vakit ayırın, inanın.
https://www.elemental-v.com/tr/elemental/55/parentology.aspx
Benden söylemesi 🙂
Category: Çocuklu Olmak, Faydalı Bilgiler, Genel
2 Comments