Rahmi M.Koç Sanayi Müzesi

0 km.Kültür bölümümüz çerçevesinde sevgili Mine Küçük ile dördüncü durağımızdayız. Bir müze ve arkeoloji uzmanıyla bildiğimiz yerleri gezmek, anlatımı bir de ondan duymak mutlaka farklılık yaratıyor. Rahmi Koç Sanayi Müzesi çoğumuzun keşfettiği bir yer. Yine de Mine’nin bakış açısıyla sizlere sunmak bana farklı geldi. Umarım sizin de hoşunuza gider.

1994 yılında açılan “Rahmi M. Koç Sanayi Müzesi, İstanbul’un en eski özel müzelerinden biri. Müze kitapçığında ve web sitesinde, ‘Endüstriyel Mirasın Aynası’ olarak tanımlanmış olan müze, açıldığı ilk günden beri koleksiyonlarıyla dikkat çekmektedir. Müze eğitim programlarının önemini her fırsatta yineleyen biri olarak, müzedeki en önemli ve ilgi çekici kısmın eğitim programları olduğunu söyleyebilirim

Yetişkin ve çocuk ziyaretçiler Rahmi M. Koç Müzesinde teknolojinin büyüsüne kapılırken, ülke olarak nasıl bir tarih dokusu üzerinde oturduğumuzun tam bilincine varamamış çocuklarımız için de müze tam anlamıyla iyi bir örnek oluşturmaktadır. Zira Rahmi Koç Müzesi bir Lengerhane binasının müzeye çevrilmesi ile ortaya çıkmış.

“Lenger”, Osmanlılarda gemiyi sabitlemek için denize atılan zincir ve ucundaki çapaya, “lengerhane” ise lengerlerin yapıldığı yere verilen isimdir.

1990’lı yılların başında bu lengerhaneyi satın alan Koç Vakfı, böylece hem bu tarihi yapıyı korumuş hem de ailenin kendi koleksiyonunu barındıran bir müze haline getirmiş. Müzenin yeri yeterli gelmeyince karşı taraftaki Hasköy tersanesi de satın alınmış ve restore edilerek müze binasına eklenmiş.

Yazımın başında, Rahmi Koç Sanayi Müzesi eğitim programlarının müzenin dikkat çekici en önemli özelliklerinden biri olduğunu söylemiştim. Bu konuyu  biraz açmak istiyorum.

Rahmi Koç MüzesiGünümüzde müzeler artık sadece önemli eserlerin sergilendiği mekânlar olmaktan çıkmış, müze eğitimi programları sayesinde izleyici-ziyaretçi(sine)  ulaşmak için çaba sarf eden kurumlar haline dönüşmüşlerdir. Atölye çalışmalarından konferanslara, aile programlarından okul ziyaretlerine kadar tüm çalışmalar, müze eğitim programına dahildir. Burada sizlere hemen müzenin web sayfasını vermek istiyorum:

http://www.rmk-museum.org.tr

Tüm eğitim programları bu web sayfasında anlatılmış. Programlardan ücretsiz olarak yararlanabiliyorsunuz. Okul ziyaretleri genelde eğitim programına paralel olarak yapılıyor. Ama eğer Rahmi Koç Müzesi ziyareti çocuğunuzun gezi programı içinde yer almıyorsa siz kendiniz çocuğunuzu müzeye getirip beraber etkinlik yapabilirsiniz. Nasıl mı?

Diyelim ki, çocuğunuz okulda ‘kara taşıtları’ ile ilgili bir konu işliyor. Eğitim paketinden kara taşıtları ile ilgili bölüme bakıyorsunuz, müzede hangi objelerle çalışabileceğinizi tespit ediyorsunuz, buna paralel olarak  etkinlik kitapçığından konuyla ilgili soruları cevaplıyorsunuz. Çok zevkli bir çalışma ve her yaşta çocuğun yapabileceği aktiviteler var! Her şeyden önemlisi müzede, çocuğunuzla birlikte kaliteli bir zaman geçirebilirsiniz.

Eğer bir mola vermek isterseniz; müze alanında alternatifiniz çok. Hatırlıyorum da ilk açıldığında sadece Café du Levant’ta buluşmak için bile müzeye gidilirdi. Müze ziyareti öncesi, sonrası ya da arada dinlenmek için gideceğiniz bu seçkin kafelerde içeceğinizi yudumlar ve yiyeceklerinizi yerken, yüzünüzden tebessüm kesinlikle eksik olmayacak.

Leave a comment