Mavi Kapaklar Yuvaya Dönüşsün

Birkaç senedir, kızıcık ile atık malzemeleri toplamaya, önümüze çıkan ve onu etkileyen tüm yardım çalışmalarına el atmaya başladık. Minicik evimizin yarısı atık malzemelerle doldu.

Kimisi sadece kapaklardan oluşuyor, diğerleri plastik şişeler, teneke kutular, naylon torbalar, cam şişeler, kağıt malzemeler,…

Birkaç haftadır bir yardım projesi için okulda bir saat fazla kalıyor. Arkadaşlarıyla toplanan atık malzemelerle sanat eserleri yaratıyorlar. Sonra bunlar müzayedede satılacak ve geliri UNICEF’e gidecek.

Kısacası atık malzeme ile fayda sağlama konusu evimizde fazlasıyla gündemde.

Sevgili Banu Özkan Tozluyurt’tan (www.banunundunyasi.com)  harika bir bilgi geldi geçen gün: toplanan her atık plastik, geri dönüşümle bir hayvan yuvasının tuğlası olacakmış!

Nasıl mı? İşte detayları:

PADGERProjeyi yürüten PADGER (Türkiye Plastik Sanayicileri Derneği), “Sıcak Bir Yuva Her Canlının Hakkıdır” sloganıyla sahipsiz sokak hayvanları için toplanacak, her biri defalarca geri dönüştürülebilme özelliği taşıyan atık plastiklerin (Plastik yoğurt-peynir kapları, pet şişeler ve kapakları, deterjan şişeleri, eski plastik oyuncaklar, işlevini kaybetmiş plastik damacanalar, plastik askılar vb.) yüzde 100 geri dönüşümü sağlanarak plastik hayvan yuvaları yapılacak.

Projenin pilot uygulaması, ilk etapta 3 bin yuva ile İstanbul’da hayata geçecek; ardından Türkiye geneline taşınacak.

Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan atıkları kaynağında ayrı toplama, ayırma ve geri dönüşüm uygulamalarının ülke geneline yayılması büyük önem taşıyor. 685 plastik kulübe bağışıyla projeyi başlatan PAGDER, aslında birer değerli hammadde olan plastik atıklarla ilgili çevre ve geri dönüşüm bilinci yaratırken, bireysel olarak da kaynağında ayrı toplama alışkanlığını kazandıracak; ayrıca sokak hayvanlarının da yaşam koşullarını iyileştirecek önemli bir proje hayata geçiriyor.

Dayanıklılık, hijyenin kolayca sağlanabilmesi gibi birçok açıdan faydası olan bu kulübelerin yapılabilmesi için elimizdeki tüm atık plastikleri toplayıp, ilgili yerlere ulaştırmamız yeterli olacak.

Peki hangi kurumlar PADGER’in bu projesine destek veriyor, biz kimlere malzemeleri ulaştırabiliriz?

PADGERT.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı

Ataşehir Belediyesi

Zeytinburnu Belediyesi

ÇEVKO (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı)

PLASFED (Plastik Sanayicileri Federasyonu)

HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu)

SHKD (Sahipsiz Hayvanları Koruma Derneği)

BGD (Barınak Gönüllüleri Derneği)

 

Şu aşamada oturduğumuz bölgedeki belediye destek vermese de, ileride giderek yaygınlaşacağı kesin.

Artık sakladığımız her plastik atığın bir yuvaya dönüşebileceği fikri bile insanın içini ısıtmaya yetiyor.  Ne dersiniz?   

2 Comments

  1. çok güzel bir proje Defne hanım, fakat bireysel olarak da destekleyebilsek. bu tip atıkların gönderileceği ortak bir merkez olsa...ayrıca haberdar ettiğiniz için size de çok teşekkürler.
    Reply 21 February 2014 at 10:43
    • Hale Hanım, bahsi geçen kurumlara ulaştırabiliyoruz atıkları. Ama daha yaygın toplama alanları olması şart. Çok haklısınız. Sevgilerimle :)
      Reply 21 February 2014 at 20:09

Leave a comment