ALL,forkids Dergisi’ndeki köşemde geçtiğimiz ay kızıcığımın sevgili jimnastik öğretmeni Bülent Koca’ya yer verdim. Çocuklarla iletişimi o kadar kuvvetli ve onların dilinden o kadar güzel anlıyor ki, onu sevmeyen çocuğa ben henüz rastlamadım. Bu nedenle yazımın başlığı “Öğrenciler ona ba-yı-lı-yor!” idi.
Dergilerde belirli bir sayfa limitiniz oluyor. Gerçi her ay bu limiti aşmama alıştı “ALL,forkids” ekibi ama yine de sevgili Bülent Öğretmen ile yaptığım söyleşinin tamamına yer verememiştik.
Bloğumda kim tutar beni… İşte bu keyifli sohbetin tamamı aşağıda sevgili “0 km.Bızdıklar” okurları.
Çocukların tabiri ile, ‘’Bülent Öğretmenim’’ bu cimnastik aşkı nasıl başladı? Biraz bizlere kendinizden bahseder misiniz?
Cimnastik aşkı tamamen ilkokul birinci sınıftayken cimnastik antrenörümün 250 çocuk arasından beni seçmesiyle başladı.
Cimnastik branşına yeteneğimin olduğunu söyleyen antrenörüm iki aylık deneme sürecinden sonra beni lisanslı sporcu olarak yetiştirmeye başladı.Profesyonel anlamda haftanın altı günü antrenmanlara gitmeye başladım.Artistik cimnastik yaptığım için altı alette yarışmalara hazırlandım: halka, paralel, barfiks, kulplu beygir, atlama masası, yer.
Daha sonra minikler, yıldızlar, gençlerde Türkiye şampiyonası müsabakalarına katıldım. Kulüpler arası yarışmada Türkiye ikincisi oldum.Şans eseri başladığım bu sporda başarılı olduğumu görmek beni çok mutlu etmeye başladı. Böylelikle cimnastik artık yaşam biçimim oldu.Kendimi cimnastikle ifade etmeye başladım.
Bu hazzı yaşayan sporcu olarak lisede hedefim Marmara Üniversitesi Spor Akademisi’ni kazanmaktı ve bu doğrultuda hedeflerimi gerçekleştirdim Marmara Üniversitesi’ni kazandım.Üniversite adına Türkiye şampiyonasına katıldım ve Türkiye birincisi oldum. İki kere de Türkiye ikincisi oldum.Üniversitede uzmanlık olarak tenis ve yüzme dersleri aldım.
Siz ağırlıklı olarak çocuklarla ilgileniyorsunuz. Belirli bir yaş aralığı var mı ve neden çocuklar?
Cimnastige standart başlama yaşı dörttür. Bu yaş öncesinde iki ve üç yaşındaki çocukların eğitsel oyunlarla desteklenerek cimnastik branşına yönelik eğitilmesi ilerleyen yaş gruplarında kolaylık sağladığı, koordinasyon eksikliklerinin daha çabuk düzeltildiği ve grup uyumuna daha kolay adapte olduğu gözlemlenmektedir.
Neden çocuklar? Çünkü küçük yaşta düzeltilmeyen koordinasyon eksikliği, kol ve bacak kuvveti, denge problemi ilerleyen yaşlarda daha sıkıntılı olarak karşımıza çıkmakta ve büyük yaş gruplarında bu sıkıntıların giderilmesi güç olmakta.
Bununla paralel olarak cimnastik temelini iyi almamış bir çocuğun ileriki yaşlarda yapacağı branşlarda bir takım problemlerle karşılaşacaktır. Cimnastik temelini iyi almış bir çocukla spor dilini konuşmak çok kolay olacaktır. Böylelikle hem antrenör hem de çocuk yaptığı dersten zevk almakta. Tabiki onların şirin hallerini, o sevimli durumlarını, o ufacık bedenlerin yaptığı hareketleri izlemenin verdiği keyfi anlatmak apayrı bir konu.Onu isterseniz çocuk sevgisi ve cimnastik konulu bir başlıkta ayrı inceleyebiliriz.
Yaz döneminde coaching yaptığınızı belirtmiştiniz. Bir çocuk için coaching neden gerekli olabilir ve neleri kapsar?
Günümüzde çocuklarımıza baktığımızda tamamen hareketsiz bir yaşam içerisinde asosyal olarak yetişmektedirler. Bu da çocukta ileriki yaşamında özgüven eksikliği oluşturmakta, kendini ifade edemeyen bireylerin yetişmesine ve sağlık durumu iyi olmayan, zamanını hastanelerde geçiren insan topluluğunun oluşmasına sebep olmaktadır.
Tam tersi ise, yetişkinler doğru planlanmamış programlarla, çocuklarını zamanı gelmeden buldukları her spor dalına götürmekte, bu da çocuğu geliştirmek yerine geri götürmektedir.
Coachingdeki hedefim çocuğun belirli bir program dahilinde spor yaparken, aynı zamanda çevresinin farkına varmasıdır. Program içerisinde çocuğun çok yönlü gelişebileceği spor faaliyetleri (cimnastik, tenis, yüzme, basketbol, masa tenisi, voleybol, vs.) bulunmakta. Ayrıca bunlara ek olarak sosyal faaliyetler yer almakta: sinema, tiyatro, kültür gezileri, satranç, oyun hamurları, vs.
Bu çalışmalarla çocukların yaşam kalitelerini artırmaya ve hayatta hedefleri olan bireyler yetiştirmeye çalışıyorum. Bu programı yetişkinlere de sunuyorum çünkü çocuklar kadar yetişkinlerin de bu programa ihtiyacı var.
Yukarıda sizin de belirttiğiniz gibi biz ebeveynler bazen akıntıya kapılıp çok erken yaşta çeşitli sporlarla tanıştırmaya çalışıyoruz minikleri. Sizin çocuğunuz olsa, adım adım hangi sporları hangi yaş döneminde ona sunardınız?
Başlangıç olarak cimnastikle başlatırım. İki yaşında eğitsel oyunlarla desteklenen cimnastikle başlatır, dört-beş yaşından itibaren profesyonel olarak cimnastik yaptırırım ve cimnastigi tüm yaşamına sokmaya çalışırım.
Dört-beş yaş grubunda yavaş yavaş suyu sevdirmeye çalışarak yüzme sporu ile tanıştırırım. Kendisini yüzme sporunda geliştirmesine yardımcı olmaya çalışırım.
İlkokul birinci sınıftan itibaren atletizm branşıyla tanıştırırım. Koşu dirillerini öğrenmesi, düzgün koşu sitilini öğrenmesi gelişimi açısından çok faydalı olacaktır.
Daha sonraki dönemlerde tenis, takım sporları, kış sporları ile tanıştırırım.Kendisinin sevdiği başarılı olabileceğe inandığı sporu yapmasında destek olurum.
Cimnastik tüm sporların temelidir deniyor, Neden?
Sporculara ya da spor yapan insanlara baktığımızda koordinasyon eksikliği, denge problemi, vücut extremitelerinde kuvvet azlığı, esneklik özelliğinin çok az olduğu, çevik bir yapıya sahip olmadığı gibi eksiklikler gözlemlenmektedir.Cimnastik antrenmanı yaptırırken yukarıda saydığımız tüm özellikleri birbirine paralel olarak geliştiririz.Böylelikle sporcu bedensel ve ruhsal olarak diğer branşlara hazır hale geliyor.
Bazı spor dalları birbirine zıt kas gruplarını çalıştırıyor.Amatör olarak yapılsa da bu konuya dikkat etmek gerekir mi?
Kesinlikle dikkat etmek gerekir. Amatör olarak spor yapan insanlarda sakatlanma riski sporculara göre daha kolaydır. Sporcunun vücudu oluşabilecek sakatlanma riskine karşı daha önceden savunmaya geçebilir ama amatör olarak spor yapan insanlarda vücut sakatlanma durumuna karşı hazırlıksız olarak yakanabiliyor.
Spor yapan çocukların gerek sağlık kontrolleri, gerekse beslenme olarak dikkat etmeleri gereken ne gibi detaylar var?
Sağlık kontrolleri bizim için önemlidir. Gelişim sürecinde çocukların doktorlarıyla beraber paralel olarak yapılan çalışmalar çocuğun istenilen başarıya ulaşmasında kolaylık sağlar. Bazen doktorların, bazen de antrenörlerin gözünden kaçan noktalar olabiliyor. İşte bu nedenle sağlık kontrolleri ihmal edilmemelidir.
Beslenme ile ilgili olarak ise, piyasada çocukların gelişimine katkı sağlamayacak bir çok yiyecek vardır. Gazlı içecekler, cips gibi yağlı yiyeceklerden mümkün olduğu kadar kaçınılmaldır. Karbonhidrat, protein içerikli besinlerin tüketilmesi faydalı olacaktır. Sabah kahvaltısı çok önemlidir. Güne zinde başlamak iyi bir sabah kahvaltısından geçer. Yemek öğünlerine de dikkat edilmesi gereklidir.
Sizin taptaze bir projeniz hayata geçti. Artık hepimizin dahil olduğu bir GYMPARK var. Biraz bilgi alabilir miyiz?
GYMPARK Cimnastik Okulu, konusunda profesyonel antrenörler eşliğinde 2-14 yaş kız ve erkek gruplara hizmet vermektedir.
Avrupa yakasının içerisinde cimnastik aletlerinin olduğu en büyük salonudur.
Sporun temeli cimnastik bilinciyle hareket ederek öğrencilerimizin çok yönlü gelişmesine katkı sağlamaya çalışmaktayız. Sınıflarımız anaokulu ve ilköğretim okulu olmak üzere sınıflandırılmakta bu yaş gruplarına göre antrenman programları hazırlanmaktadır.Öğrencilerimizin spor disiplini içerisinde eğlenerek kendilerini geliştirmelerini amaç edinmekteyiz.
Bale, Uzakdoğu sporları ve yüzme branşlarında da hizmet vermekteyiz.Yetişkinleri de unutmayarak, onlar için de pilates, cimnastik, yüzme, streching, Uzakdoğu sporları branşlarında hizmet vermekteyiz.
Bilgi için: bulentmarmara@gmail.com
Tel: 0535-863 2588
Category: Çocuklu Olmak, Genel, Konuklarımız
11 Comments