Yeniçağ Çocukları

Birkaç hafta önce yeni çağın çocukları hakkında konuşmak için Taksim Divan Oteli’nde, Zeyland Giyim’in (Zeynep Giyim diye de biliyor olabilirsiniz) davetlisi olarak buluştuk.

Psikolog Kartal Özal (HumanIST Akademi), blog yazarı, fotoğrafçı Yeşim Mutlu ve “Kokosh Anne”  Meltem Biciroğlu konuşmacı olarak katıldılar.

Dr.Kartal Özal, yeni çağ çocuklarının gelişiminin  zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve fizikötesi olduğunu belirtti. Bu dönemdeki çocukların ortak özellikleri meraklı olmaları, hassas, duygusal ve aynı zamanda isyankar olmalarıymış. Başkalarının düşünceleri çok da umurlarında değilmiş…

Lider yaradılışlı, kararlı olmaları ile yaşça kendilerinden büyüklerle daha iyi iletişim kurabiliyor olmaları da yine bu dönem çocuklarının ortak özellikleri arasında yer alıyor.

Yeniçağ çocuklarının zeki ya da değil gibi kategorize edilmesine hiç gerek olmadığını belirten Özal, bu çocukların sadece yeteneklerinin keşfedilmesinin önemli olduğunu vurguladı. “Çocuklar öğrenmeyi ya da öğrenmemeyi kendileri seçiyor” diyen Kartal Özal, bizlere birkaç öneride bulundu:

  1. Olayları biraz akışına bırakın.
  2. Sevgi bazlı tatlı bir disiplin uygulayın.
  3. Evdeki kararları almada çocuğunuzu da işin içine katın.
  4. Başarılarını ne abartın, ne de umursamaz olun.
  5. Dengeli bir yaşam sürün ve ona dengeli bir yaşam sunun.
  6. Farklı iş alanlarına saygı göstererek, onun yeteneklerinin doğru yönlenmesine yardımcı olun.
  7. Meraklı kişiliğine sabır gösterin.
  8. Bilginiz yetersiz kaldığında bir uzmana danışın.

İşte yapılması gerekenler bunlar. Çok mantıklı, çok net. Uygulaması zaman zaman bizi zorlasa da, iyi niyetle başaracağımıza inanıyorum 🙂

 

Leave a comment