2013 İçin Yaşam Planı

Senenin bu son satırlarında, sizlerle ALL,forkids Dergisi‘ndeki köşemde bahsettiğim, “bızdıklarımızın yaşam planı” ile ilgili olan yazımı paylaşmak istiyorum.

Yeni bir seneye adım atmak üzereyiz. Yeni umutlar, geçmiş senenin dökümü, yeni dönemde olmasını arzuladıklarımız,… Aklımızdan bunlar geçiyor.

Hayatımızda sağlık, mutluluk eksik olmasın istiyoruz.

Peki, çocuklarımıza bunu nasıl anlatıyoruz? Anlatmaya çabalıyor muyuz yoksa yeni yıl sadece bir hediye alma ve geç saatlere kadar ayakta kalma günü mü?

Son söylediklerim her çocuğun hâyâli tabii. Ancak bununla birlikte yeni yılı bir fırsat bilip, önümüzdeki 12 ay için hedef koymaya yönlendirebiliyor muyuz çocuğumuzu?

Ben her sene kısacık bir liste yaparım. Yeni senede neler olsun istiyorum? Gönlümden geçen, ancak olabilmesi için çabalamam gereken şeyler çıkar karşıma genelde. Bir hedef görünce sanki daha “olabilirmiş” gibi geliyor insana. O hedefi çalışma odanızda masanızın karşısına bir yerlere asarsanız, özellikle de resimlerle hedefinizi yansıtırsanız, beyninize iyice yerleşiyor. Sadece bir gecelik bir dilektense ulaşılması muhtemel bir nokta oluyor.

İşte belki bızdıklarımızın bunu yapmalarına yardımcı olabiliriz. Nasıl mı?

Önlerine bir takvim koyalım. Bu takvimde 12 tane ay var. Bu 12 ay tamamlandığında neyi başarmış olmayı istiyorlar? Hayatlarında olumlu anlamda ne değişsin istiyorlar?

Hiç yargılamadan, yönlendirmeye çalışmadan (biliyorum ÇOK zor!), istediklerini listelemelerine yardımcı olalım. Sonra bu hedeflerle ilgili dergilerden resimler bulalım. Bir kağıda hedeflerini yazsınlar. Hedeflerin altına da ilgili resimleri yapıştırsınlar. İşte size bir senelik “Yaşam Planı”. Bu yaşam planı tamamiyle onlara özel, onların istekleri doğrultusunda, tercihen kendileri tarafından hazırlanmış olmalı. Sonra da odalarında görebilecekleri bir yere koysunlar.

Böylelikle her gün planlarını görüp, hedeflerini hatırlayacaklar. Bu hedefe ulaşmak için bir şeyler yapacaklar. 12 ayı tamamladıklarındaysa, dönüp kendilerini ve seneyi değerlendirme şansını yakalayacaklar.

Sizce ileride gerek özel, gerekse iş hayatı için atılan ilk önemli adım bu değil midir? Başarıya doğru giden yolun belki de ilk noktası. Yani hedef koyma ve planlama. 

İşte bu konuda da bızdığınıza bir katkınız oldu! Tebrik ediyorum 🙂

Ve harika bir yeni sene diliyorum!

 

Leave a comment