Khan Academy

Eğitimi sadece okul sıralarında değil, evinizde, tatilde, hareket hâlindeyken alabilmek çok büyük bir hizmet. Kendinizi eksik gördüğünüz konularda, istediğiniz hızda bilgi edinebilmek… Bir dersi tekrar ve tekrar dinleyebilmek…

Eğitim uzun soluklu bir süreç. Üstelik bazı konularda bilgiyi özümseyebilsek de eksik olduğumuz noktalar mutlaka oluyor.

Khan Academy Türkçe bu açığı dolduracak gibi görünüyor. Hem kendim, hem sizler için bilgi edinmek istedim. Khan Academy Türkçe Direktörü Alp Köksal binbir soruma vakit ayırdı. Hepsini tek tek detaylı olarak cevapladı.

Bakalım sizler okuyunca sistem hakkında ne düşüneceksiniz.

Bana umut verdi.

Khan Akademi nedir? Kısaca “0 km.Bızdıklar” okurlarına anlatabilir misiniz?

Alp KoksalBelirli bir yaş grubu aralığı var mı?

Khan Academy, eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için herkese, her yerde, dünya standartlarında ve ücretsiz eğitim imkanı sağlayabilmek hedefiyle kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir online eğitim platformudur.  2006 yılında Salman Khan isimli bir girişimci tarafından Amerika’da kuruldu. Farklı bir şehirde yaşamakta olan küçük kuzenine uzaktan ders anlatan Khan, bir gün hazırladığı dersi YouTube’a yükledi.  Kuzeninin, bilgisayarda ders anlatan kişiyi daha çok sevdiğini, çünkü dersi ihtiyacı olduğunda tekrar izleyebildiğini, anlamadığında durdurabildiğini ve tekrar edebildiğini söylemesiyle, Salman Khan’ın kafasında bir fikir belirdi ve böylelikle Khan Academy’nin temelleri atılmış oldu.

Eğitimin ihtiyacı olan herkese ulaşması için ücretsiz olması gerektiğine inanan Khan Academy, verdiği 450 milyondan fazla ders ile dünyanın en büyük online sınıfı. Her ay 10 milyon öğrenci Khan Academy ile öğreniyor, 150.000 öğretmen ise Khan Academy içeriklerinden derslerinde faydalanıyor. Dünya genelindeki eğitim reformunun öncüsü olarak da anılan Khan Academy bugün okullarda yaygın olarak kullanılıyor, kişiselleştirilmiş eğitim anlayışıyla öğretmen ve öğrencilerin birebir vakit geçirebilmelerine yardımcı oluyor ve dersleri daha interaktif, daha eğlenceli bir deneyime dönüştürüyor.

Bugün 200 ülkede kullanılan ve hemen hemen her dile çevrilen Khan Academy’nin uluslararası yayılma sürecinde ilk iştiraki olmanın gururunu yaşayan Khan Academy Türkçe’nin temelleri ise, 2012 yılında bir STFA Vakfı olan Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı ile Khan Academy arasında yapılan bir işbirliği ile atılmış oldu. Bugün 3000’den fazla Khan Academy dersi ve binlerce alıştırma problemi Türkçe olarak www.khanacademy.org.tr adresinde yayınlanıyor.

Khan Academy Türkçe’nin içerik olarak orijinalinden farkı var mı?

Dünya standartlarında bir eğitim vermeyi hedefleyen Khan Academy bugün orijinal içeriğe sadık kalınarak tüm dünyada tam 28 dile çevriliyor. Khan Academy tarafından İngilizce olarak hazırlanan dersler bir STFA Vakfı olan Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı çatısı altında gönüllü çevirmenler tarafından Türkçeleştiriliyor. TEVİTÖL, Koç Lisesi, Boğaziçi Üniversitesi, TED Koleji ve Robert Kolej gibi okullardan öğrenci ve öğretmenler derslerin çeviri ve denetim aşamalarında rol alırken, sosyal sorumluluk bilinciyle hareket eden iş hayatından bireyler de çevirilere destek sağlıyorlar. Khan Academy Türkçe ekibi ise gerekli kontrolleri ve içeriğin lokalizasyon çalışmalarını tamamlandıktan sonra Türkçe olarak seslendirilen ve görüntüleri de Türkçeleştirilen derslerin hayata geçmesini sağlıyor.

Khan Academy’de ilkokul seviyesinden üniversite seviyesine; ya da okul müfredatından bağımsız olarak finanstan sanat tarihine birçok alanda ders bulunuyor. Matematik, organik kimya, fen bilimleri, sosyal bilimler, iktisadi bilimler, tıp, astronomi, bilgisayar bilimi gibi geniş bir alanda, 1+1’den diferansiyel denkleme, organik kimyadan tıp bilimine, 7’den 70’e hitap eden bir yelpazede eğitim videoları bulunuyor.

Khan Academy logoİçerik nasıl belirleniyor? Eğitim odaklı olduğundan merak ediyorum. Milli Eğitim programına sadık kalınarak mı içerik oluşturuluyor yoksa kendi içeriği mi var?

Khan Academy’nin tüm içeriği Amerika’da uzman bir ekip tarafından üretiliyor ve akademik bir kurul tarafından denetleniyor. Ayrıca dersleri izleyen yüzbinlerce kişinin yorumları da içeriğin kalitesini ölçmek için dikkate alınıyor. Dersler Türkçeleştirilirken ise belirli bir önceliklendirme yapılarak Türkiye müfredatına uygun derslerin öncelikli olarak Türkçeleştirilmesi sağlanıyor.  Khan Academy Türkçe ile Milli Eğitim Bakanlığı farklı seviyelerde işbirliği içinde hareket ediyorlar. Khan Academy Türkçe dersleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın  kısa adı EBA olan Eğitim Bilişim Ağı’nda da yayınlanıyor ve on binlerce okula ulaşıyor.

Sistem nasıl çalışıyor? Üyelik mi gerekiyor?

Üyelik gerektirmiyor. www.khanacademy.org.tr adresinden isteyen herkesin ulaşabileceği ücretsiz bir site. Khan Academy içerikleri tüm dünyada ücretsiz ve her zaman ücretsiz olacak.

Çocuklar/gençler bu sitede ne bulacak ya da buradan ne beklemeli?

Khan Academy, ilkokul seviyesinden üniversite seviyesine; ya da okul müfredatından bağımsız konularda öğrencilerin ve öğrenmek isteyen herkesin kendisini geliştirebilmesine olanak sağlıyor. Khan Academy Türkçe derslerinden öğrenciler ders çalışmak için, sınavlara hazırlanmak için, ya da eksiklerini telafi etmek için okulda öğrendikleri bilgileri destekleyici bir kaynak olarak faydalanıyorlar. Arkadaşça anlatılan ortalama 8 dakikalık dersler sayesinde sıkılmadan ve kolayca öğreniyorlar. Matematik ya da fen bilimleri çalışırken ara verip robot yapımı, uzay bilimi ya da sanat tarihi gibi farklı alanlarda da yeni bilgiler öğrenerek kendilerini geliştirebiliyorlar. Bugün Khan Academy Türkçe dersleri Robert Kolej, TED İstanbul Koleji, Işık Lisesi, Doğa Koleji ya da Gaziantep Kolej Vakfı Lisesi gibi kurumların da aralarında bulunduğu pek çok okul tarafından derslerde kullanılıyor.

Buradaki eğitim programlarını tamamlamış olan kişiler için bir sonraki adım ne olmalı?

Hızla büyüyen Khan Academy’ye her gün yeni içerikler ekleniyor. Kişiselleştirilmiş eğitim anlayışı ile öğrencilerin bilgi seviyelerini tespit eden Khan Academy, onları ihtiyaçları doğrultusunda uygun seviyedeki derslere yönlendiriyor ve eksiksiz öğrenmelerini sağlıyor. MOOC olarak adlandırılan kitlesel açık çevrimiçi kurslardan bazılarının aksine ücretsiz bir eğitim platformu olan Khan Academy dersleri karşılığında bir diploma verilmiyor. Her konuda bilgi içeren bir kütüphane olma yolunda hızla ilerleyen Khan Academy’de her zaman öğrenecek yeni bir şey bulabilirsiniz.

 

Leave a comment