İşte 1 Yaşındayız!

(Normalde doğumgünümü gününde, olamıyorsa da sonrasında kutlamayı tercih ederim. Nedense gününden önce yapılan kutlamaları pek sevmem, tedirgin ederler beni… Fakat biliyorum ki “0 km. bızdıklar” okurları “Cuma” yazısı bekler. Onun için bu seferlik sınırlarımı birazcık esnettim. Bu yazının aslında 13 Kasım 2010 tarihli olması gerekiyordu… O niyete okuyun lütfen 🙂)

Tarih: 13 Kasım 2009

Yazı Başlığı: İşte Başlıyoruz!

Yazan: Heyecanlı mı heyecanlı bir hatun

Gözümün önünde…

Salonumuzdaki rahat kanepeye oturmuşum, bilgisayarım önümde. Bir süredir Mert’ten aldığım uzaktan kumanda destek ile bloğumun şekli şemali oluşmuş. İsmi zaten hazır: “0 km. bızdıklar”dan daha iyi isim mi olur kafamdakileri anlatmak için. SIFIR KİLOMETRE BIZDIKLAR!!!

Gerçekten öyleler… Hayatlarının sıfırıncı kilometresinde, tertemiz, önlerinde uzun bir dönem var. Her şey yeni, hepsi heyecan verici. Ve onları biz büyükler şekillendiriyoruz. Sadece anne-babalar değil, herkes. Büyükanne, büyükbabalar, öğretmenler, komşular, akrabalarımız, hatta sokaktan geçen tanıdık tanımadık herkes,..

“0 km. bızdıklar”ın bir annenin yaşadıklarını aktardığı bir site/günlük olmasından ziyade faydalı olduğunu düşündüğüm bilgileri paylaştığım, başkalarının da katkıda bulunabileceği, farklı renklerin yer aldığı, mümkün olduğunca cinsiyetsiz, kimi zaman hayattan, kimi zaman aktivitelerden ya da güzel bir kitaptan bahsedebileceğim, en başta kendim olmak üzere tüm ebevenylerin garip hâllerine gülebileceğim-güldürebileceğim ve isteyenin rahatlıkla yorum yapıp, önerilerini getirebileceği bir blog olmasını hayal ettim.

O yönde de gidiyoruz gerçekten.

“0 km. bızdıklar” ile hangi adımları attık diye düşünüyordum geçenlerde, sanki bir senenin hesabını yapıyordum kafamdan…

*Öncelikle “Okuma Saatleri” başlattık blog çerçevesinde.

Yurtdışında şahit olduğum bir görüntü hiç gitmez aklımdan: herhangi bir kitapçıda çocuk kitapları bölümünde bir köşe. Şirin mi şirin, renkli mi renkli. Ve orada genelde bir kitabevi çalışanının etrafında minik sandalyelerine ya da yere oturmuş ufacık çocuklar. Heyecanla okunanı dinliyorlar. Kitap kokusunu içlerine çekip, kitap sevgisini belki de ilk kez damarlarında hissediyorlar.
İşte “Neden bizde yapılmıyor?” sorum cevapsız kaldığı için ben de soluğu Sihirli Sayfalar’da almıştım. Gittiğim ilk duraktı, başka yere de gitmeme gerek kalmadı. Açtı kollarını, seve seve misafir etti bizi her hafta Perşembe günü. Mart-Haziran ayları arasında hem Perşembe hem Pazar yaptığımız okuma saatleri, Ekim itibari ile bu sefer sadece Perşembe günü olmak kaydıyla devam ediyor. Geçen dönem Pazar günleri babalar çocuklara kitap okuyordu. Okuma saatinin ardından baba-çocuk sanat köşesinde sanat şaheserleri yaratıyorlardı. Ne kadar istense de Pazar katılımı haftaiçine göre az olduğu için şimdilik sadece Perşembe günleri kitap okuyorum.

Ancak talepler gelmeye başladı. Belki Sihirli Sayfalar ekibi de haftasonu okumasını üstlenir. Böyle bir durumda “Haftasonu yapın, söz geleceğiz!” diyen herkesi bekliyorum ona göre!!!

*Okuma saatlerimiz çok ilgi çekti. Hürriyet Gazetesi yazarlarından, beğeni ile takip ettiğim sevgili Sibel Arna ve ekibi fotoğraflarımızı çekti, benimle bir söyleşi yaptı. Benim için bir arkadaşımla yaptığım sıcacık bir sohbet gibiydi ve tadı damağımda kaldı. O ise benim anlattıklarımı her zamanki gibi gayet güzel bir biçimde sundu gazetesinde.

“Blogunda bızdıkları yazıyor kitapçıda onlara kitap okuyor”  başlığıyla çıkan yazıyı gazetede okuduğumda “Evet işte gerçekten anlatabilmişim…” dedim ki bu aslında gazetecinin başarısıdır… Teşekkürler sevgili Sibel Arna!

*Aynı dönemde “Çocuk Vizyon”  ve “Urban Lulu”  gibi son derece başarılı iki sitede okuma saatlerimiz yer aldı.

*Nisan ayında “Parents” Dergisi “Anne Blogger”lar ile ilgili bir yazı hazırlamak istediğini belirtip, beni de davet etti. Böylece “0 km. bızdıklar” en popüler anne-çocuk bloglarının arasında derginin Ağustos sayısında  yer aldı. Ne büyük mutluluk!

* Derken peşpeşe diğer internet siteleri okuma saatlerimize yer verdiler:

Time Out İstanbul, Oyalama Kağıdı, Anne Bebek ve Çocuk Bahçesi

*Bir de dergiler eklenmedi mi? “Parents”, “Bebeğim ve Biz”, “Anneyiz.biz”, “Mother&Baby” gibi dergiler okuma saatlerimizi duyurdular. Yaşasın!!!

*Haziran ayında “Mini Baby&Pregnancy/Mini Kids” dergisinin “Mini Kids” bölümünde yazmaya başladım. Köşemin adı tabii ki tahmin edeceğiniz gibi “0 km. bızdıklar” oldu. Böylece “0 km. bızdıklar” artık sanal dünyadan basılı mecraya da geçiş yapmış oldu. “0 km. bızdıklar” Haziran’dan bu yana her ay “Mini Kids” dergisinde… Yazılarımı keyifle yazıyorum bu güzel dergi için.

*Temmuz ayında “0 km.lezzetler” i başlattık.    Burada çocukluk arkadaşım Aylin Gürsoy’un kendi kızı Ela üzerinde denediği ve başarılı olan sağlıklı yemek tariflerine yer verdik. Çocuk beslenmesi konuzunda uzman Doç.Dr.Muazzez Garipağaoğlu ve Sayın Manfred Schmidt ile verilen tarifin vitamin ve mineral içeriğini gösteren tablolar hazırladık. Her tarifin altına bu tabloları yerleştirdik.  Hem keyifli hem faydalı bir çalışma oldu 🙂

*Ağustos ayında benimle bir süre öncesinde irtibata geçmiş ve bloğumu takip etmekte olan www.anneysen.com  harika bir teklifte bulundu. “0 km. bızdıklar”ın bir şubesini açacaktık, hem de “anneysen.com”da. Anneler için kurulmuş bu platformun bir parçası olacaktık biz de bızdıklarımızla… Böylece bir yenilik daha oldu. Her Çarşamba “anneysen.com”dayız.

Yazarken bile heyecanlandım. Nefes almayı unuttum yine!!!

Önümüzdeki dönem daha da güzel aktiviteler, yine harika konuklar, sizlerden gelen muhteşem yorumlar, katılımlar, yazılar, yazılar ve yazılar olacak.

Pekiiiii yeni bir yaşını doldurmuş “0 km. bızdıklar” a sizden hediye yok mu? Bizim bir listemiz var. Sizlerin de desteğine ihtiyacımız var.

1.Öncelikle “0 km. bızdıklar”ın daha da çok kişiye ulaşmasını istiyoruz. Paylaştıkça renklendiğimizi düşünüyoruz. Bize hediye olarak yayın bizi yayabildiğiniz kadar. Duymadık, okumadık kalmasın…

2.Sonra bu blog dünyasında “tık”lanmak önemliymiş çok. Ne olur bol bol tıklayın, tıklatın bizi de mutlu olalım ne çok okunuyoruz diye 🙂

3.Yorum yapın, bol bol paylaşın duygu ve düşüncelerinizi. Konu önerin bize. Merak ettikleriniz varsa biz de araştırıp öğrenmeye çalışalım.

4. Böylesine şeker bir siteye reklam vermek isteyen tanıdıklarınız varsa tanıştırın bizi onlarla. En azından birbirimizi tanımış oluruz, değil mi ama?

Eh daha ne olsun, bu kadar hediye yeter değil mi? Şimdiden çok teşekkürler 🙂

Bu yazı biraz uzun oldu ama ne yapalım kocaman bir senenin üzerinden geçiyoruz…

“0 km. bızdıklar”ın kurulmasına, gelişmesine, duyulmasına bazı isimler çok ama çok destek oldu.  Mert’in desteği ve yönlendirmesi ile başlayan “0 km.bızdıklar”, Özlem’in tecrübesi ve teknik bilgisi ile gelişti, Selin’in çabaları ile daha da duyuldu ve Melek sayesinde şekil buldu. Hepinize ne kadar teşekkür etsem azdır.

Buna ek olarak minik “0 km.bızdıklar” standımıza işyerlerinde kucak açan sevgili Aynur, Ayşe, Begüm, Esra, Fazıl ve Seval, Prof.Dr.Hilal Mocan, Prof.Dr.Mehmet Ömür ve sevgili Nalan’a sonsuz teşekkürlerimi bu vesile ile tekrar iletmek istiyorum.

Her biri ayrı bir yeniliği ve güzelliği temsil eden daha nice renkli balonlara… Tek tek sizlere birer yazı olarak ulaşacak…  Var olan 120 yazımıza yenileri eklenecek… Desteğinizle “0 km. bızdıklar” daha da keyifli olacak 🙂

8 Comments

  1. ASLI
    Nice Yillara!!! Keyifli paylasimlarinin takipcisiyiz. Sevgilerimizle...
    Reply 13 November 2010 at 11:23
    • Defne
      Çok ama çok teşekkürler. Sadece bloğu takip ettiğiniz için değil, bunun ötesinde değerli katkılarınız için :)
      Reply 13 November 2010 at 21:47
  2. İYİ Kİ DOĞDUN' O KM BIZDIKLAR' ....İYİ Kİ BU FİKRİ DOĞURMUŞSUN ANNESİ;))
    Reply 13 November 2010 at 21:29
    • Defne
      Çoook teşekkür ederim :) İyi ki sizler gibi okuyucularımız var :)) Çok sevgiler :)
      Reply 13 November 2010 at 21:44
  3. Duygu Kozacioglu
    İYİ Kİ DOĞDUN, O KM. BIZDIKLAR.... DEFNE'CİM , ÇOK SEVGİLER..
    Reply 16 November 2010 at 21:30
    • Defne
      Sağol Duygucuğum. Benden de çok ama çok sevgiler :)
      Reply 19 November 2010 at 08:52
  4. Elif
    Defne'cim Ben Elif(Nikken den),tesadüf eseri girdim bir bakayım dedim.Çocugum yok ama yazdıkların paylaşımların çok hoş keyifli ve faydalı geldi.Çocukları olan yakın arkadaşlarımla paylaşacağım.Başarılarının devamını dilerim.Sevgilerimle.
    Reply 7 December 2010 at 17:38
    • Defne
      Sağol Elifciğim. Senin ve arkadaşlarının katılımını heyecanla bekliyorum :) Bloğa üye olursan her yeni yazıdan haberdar olabilirsin. Çok sevgiler :)
      Reply 7 December 2010 at 23:14

Leave a comment