TÜRGÖK

türgökTürkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK), bir kaza sonucu 11 yaşında görme duyusunu yitiren Gültekin Yazgan ile onun biricik eşi Tülay Yazgan tarafından kurulmuş bir kütüphane.

Gültekin Yazgan görmemesini kendine bir engel olarak koymamış. Eğitimci, avukat, yazar ve çevirmen olmuş. Onun bu kuvvetli hâli, olumlu kişiliği ve azmi etrafındaki herkesi etkilemiş.

Engelleri sevmeyen Yazgan, İzmir’de eşi Tülay Yazgan ile Türkiye’deki ilk ve tek “Görme Özürlüler Kitaplığı”nı kurmuşlar. Türkiye’de tek olması nedeniyle de resmi olarak isminin başına “Türkiye” kelimesi eklenmiş, yani “Türkiye Görme Özürlülüler Kitaplığı” olmuş.

Üyelerine sesli ve Barille (kabartma) baskılı roman, ders kitabı, ÖSS,KPSS, SBS, açık öğretim (lise, ilköğretim) soru bankaları ve sınav testleri hazırlıyorlar. Ayrıca Barille kabartma olarak, ilköğretim 1.kademe öğrencileri için “Yavru Balarısı” dergisi, 2. kademe öğrencileri için “Balarısı” dergisi  yayınlıyorlar. Bunlara ek olarak lise öğrencileri ve yetişkinler için de sesli MP3 formatında “Arkadaş” dergisi yine aylık yayın organları arasında. İngilizce yayınları da var.

TÜRGÖK, Türkiye’nin her yerine, ayrıca İngiltere, Hollanda, Kıbrıs, Amerika ve Almanya’ya ücretsiz ve iadesiz hizmet veriyor. Bunun için 300’den fazla gönüllü çalışıyor.

“Hayalden Gerçeğe –  Ödünç Kabartma Kitap Projesi” ise muhteşem!

İlköğretimde okuyan 7-14 yaş TÜRGÖK üyesi çocukların, parmaklarıyla kitap okuma zevkini tatmaları amacıyla kurulmuş bir kütüphane. Türkiye’den ve dünyadan klasikler ile günümüzün sevilen çocuk edebiyatı yazınları kabartma kitap hâline getirilip, çocukların evlerine yollanıyor.

İşin bence en farklı tarafı da tüm bu yayınların talep edenlerin adreslerine ücretsiz gönderilmesi ve yine karşı tarafa masrafsız olabilmesi için adres kartı ve puluyla birlikte ulaştırılması. Yani üyeler kütüphane hizmetini evlerinde alıyorlar.

Burcu ve Berk ile… serisi ise on iki kitabıyla TÜRGÖK Kütüphanesi’nde çoktan yerini aldı. Sesli kitap olma aşamasında TÜRGÖK ile farklı bir çalışma yapalım istedik. Bu seriyi yazarı seslendirsin, çocuklar sanki okuma saatine gelmiş gibi olsun diye düşündük. Böylelikle ben de İzmir’de TÜRGÖK’ün kayıt stüdyosuna girdim. On iki kitabı keyifle seslendirdim.

Çılgın Sörfçüler serisi de 8 yaş üzeri gençler için kabartma kitap olarak TÜRGÖK raflarında yerlerini aldı.

 

 

Sizler de TÜRGÖK’e kitap desteğinde bulunabilirsiniz. Çocuklar için, gençler için hikâye kitaplarının artmasına yardımcı olabilirsiniz. Üstelik bu katkınızı bir sevdiğinizin “adına” ya da “anısına” yapıyor olabilirsiniz. Detaylar için: www.turgok.org

“Kendimi Koruyorum” kitabımız kabartmalı kitap olma aşamasında

 

İşte kabartma kitaplarımız

türgök 2

 

Gönderim bu şekilde yapılıyor

 

TÜRGÖK kayıt stüdyosunda kitapları seslendirme zamanı