Mersin Alzheimer Derneği

Alzheimer sık sık karşımıza çıkıyor. Benim ailemde de senelerdir bu hastalıkla mücadele eden sevgili büyük teyzemiz var maalesef. Alzheimer ile karşılaşmadan  tam olarak ne yapılabilir, bu hastalıkla nasıl başa çıkılır çoğumuz bilmiyoruz. Ancak bir yakınımızın başına gelirse sora sora öğreniyoruz.

Geçtiğimiz aylarda Mersin’de Alzheimer Derneği’ne gitme şansım oldu. Mersin Alzheimer Merkezi’nin bahçesini Mersin’in duvarlarını sanat eserlerine dönüştüren sevgili Nazife Bilgin Hazar resimlemişti. Bu resimlerle bahçe gerçekten şenlenmişti.

Mersin halkı pek çok kanattan bu kurumu desteklemeye çalışıyor. Ben de onları size tanıtmadan geçemezdim. Hepimizin minicik diye düşündüğü bir destek, bazen bir insanın tek ihtiyacı oluyor. O nedenle, “Ben ne yapabilirim?” diye atan güzel kalplerdenseniz, cevabı Prof.Dr.Aynur Özge ile yaptığımız sohbette. Kendisi Nöroloji, Algoloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı. Aklıma gelen tüm soruları ona sordum. Beni kırmadı ve hepsini tek tek cevapladı. Hepsi aşağıda 🙂

Sevgili Aynur Hanım, öncelikle konuğumuz olduğunuz için çok teşekkür ederim 🙂  Alzheimer konusu çok hassas, üstelik de her geçen gün daha da önem kazanan bir konu. Siz bu konuda ne zaman ve ne şekilde çalışmaya başladınız?

Ben Nöroloji uzmanıyım. Yıllardır bu konuda hasta görüyorum. Ailemde 4 büyüğümü bu hastalık nedeniyle kaybettim ve bunlardan birinin bakımını da bizzat yürüttüm. O nedenle Alzheimer hastalığı benim yaşamımda özel bir yeri olan hastalık oldu. Dernek çalışmalarım ise 2006 yılında başladı. Türkiye Alzheimer Derneği’nin Mersin şubesini kurduk arkadaşlarımızla birlikte. O günden beri de fark yaratan projelerle çalışmaya devam ediyoruz.

Alzheimer, demans ve bu çerçevede duyduğumuz pek çok nörolojik hastalık var. Hangisi nedir, nasıl ayrıştırılır? İlk belirtiler ve sonrasındaki akış nasıl oluyor?

Demans, latince bir sözcük. Zihnin yitirilmesi anlamına geliyor. Başlıca tanımlayıcı özelliği kişilerin günlük yaşam işlevlerini aksatacak derecede unutkanlık ve zihinsel beceri kaybı ile seyretmesi. Tıpta bu duruma neden olacak yüze yakın hastalık var. Alzheimer hastalığı bu hastalıklar içinde en sık görülen ve en bilindik demans türüdür. Bir kişi kendi normallerini aşan ölçüde unutuyor, huyu değişiyor veya zihinsel becerilerini birer ikişer kaybediyorsa demans açısından tetkik edilmesi gerekir.

Mersin Alzhemer Derneği genel ve lokal olarak neler yapıyor? Mersin’de bu derneğin kurulmuş olması gerçekten çok önemli. Hastalar ne için ve hangi aşamada başvurabiliyorlar?

Mersin Alzheimer derneği genel olarak tüm Türkiye’de hastalık hakkında farkındalık yaratmak amacıyla proje odaklı çalışmalar yapmaktadır. Lokal olarak ise Mersin’deki hasta ve yakınlarına gün içerinde halk eğitim hocaları ve derneğin işletmesi olan engelli bakım merkezi personelleriyle birlikte düzenli olarak aktif yaş alma etkinlikleri ve psiko-sosyal destekler sağlamaktadır. Her yaştan sağlıklı bireyin yararlanabildiği bu etkinlikler ücretsiz olarak ve gönüllü hocaların önderliğinde sürdürülmektedir.

Alzheimer-demans hastaları başlangıç ve orta evlerinde gündüzlü bakıma, tüm evrelerinde ise sürekli bakım bölümünde hizmet almak için dernek işletmesi olan engelli bakım merkezine başvurabilirler.

Mersin Alzheimer derneği olarak  sağlıklı kişilere aktif yaş alma ve Alzheimer hastalığının ilk evresinde olan hastalara “terapötik aktif yaş alma” hizmeti verilmektedir.

Bu merkez 5 aşamalı (farkındalık, aktif yaş alma, evde bakım, gündüzlü bakım ve sürekli bakım) bütünleşik bakım modelinin uygulandığı ülkemizde ve dünyadaki tek merkez olma özelliği taşımaktadır.

Burada olağan bir gün nasıl geçiyor?

Bütünleşik bakım ilkesince hizmet verilen merkezde her birimin ayrı aktivite programı, program sorumluları ve katılımcıları mevcuttur. Farkındalık, aktif yaş alma ve evde bakıma destek birimleri gönüllüler tarafından ücretsiz olarak sürdürülmekte, ihtiyaçları bağışlarla finanse edilmektedir. Aktivite programları talepleri de dikkate alarak profesyonel bir ekip tarafından hazırlanmaktadır. Mersin Alzheimer derneği ve Alzheimer-demans engelli bakım merkezi personelleri ve halk eğitim hocaları gün içerisinde haftalık oluşturulan etkinlik planlarına göre aktif yaş alma, gündüzlü bakım ve sürekli bakım birimlerinde profesyonel bakım ve psiko-sosyal destek hizmetlerini sunmaktadır.

Derneğin ihtiyaçları var mı? Varsa neler? Bizler nasıl yardımcı olabiliriz?

Derneğimize bağış yaparak bir tuğla da sizin olabilir, ayrıca ihtiyaç duvarımızı da bulunan eksiklerden alarak bu merkezden yararlanan hastaların ihtiyaçlarına sizlerde destek olabilirsiniz. Derneğimizle irtibata geçerek anma günlerinizi merkezimizde gerçekleştirerek hem destek olup hem de birçok gönüllü yüreğin yaptıklarını yerinde görme imkânı sağlayabilirsiniz. 41.Avrasya Maratonunda derneğimizin daha fazla bireye aktif yaş alma hizmetini ücretsiz sunabilmesi için koşabilir ya da dostlarınızı bu koşu için yönlendirebilirsiniz. Keza dernekte ücretsiz olarak bakılan büyüklerimiz için her türlü giysi, havlu, nevresim, yastık gibi malzeme desteği sunabilirsiniz. Kırtasiye, ofis malzemeleri ve hobi malzemeleri en sık tükettiğimiz ürünler arasında. Her şeyden önemlisi gönüllülük temelinde yürütülen bu hizmetlerde enerjimizin yüksek olması için bizim etkinliklerimizi sosyal medyada beğenip, dostlarınızın görmesi için de paylaşabilirsiniz….

İletişim:

+90 324 332 00 05 – 07

İLETİŞİM

Leave a comment