İki Şehir, İki Harika Uygulama

Cumhurbaşkanlığı “Türkiye Okuyor” projesini duymuş muydunuz?

Kitap okumayı teşvik etme amaçlı, Türkiye çapında 2008 senesinden bu yana yürütülen bir kampanya. İşte bugün sizlerle bu çalışmada yer alan iki şehirimizdeki çok farklı uygulamaları aktarmak istiyorum, belki başka şehirlere de ilham kaynağı olur diye düşünerek…

Bu şehirlerden ilki Malatya. Malatya’da yürütülen çalışmanın ismi “Askıda Kitap”. Bu proje valilik tarafından yürütülüyor. Hayırseverlerden, bölgedeki sivil toplum örgütlerinden kullanılmayan kitaplar toplanıyor.

Malatya Askıda Kitap Projesi
Toplanan kitaplar Malatya’daki hastane, klinik, kafelerde bu proje için kurulmuş olan kitaplıklara  dağıtılıyor. Kitapların kullanımı ile ilgili kurallar uygun bir yere asılıyor. Kitap almak isteyen kişi, konuyla ilgili yetkiliye ismini yazdırıyor, kitabını okuyup geri getiriyor. Bazen kitapların geri gelmediği de oluyor. Ama valilik bunu dert etmiyor. Amaç okutmak, daha çok okutmak, kitabı sevdirmek.

Bu lokasyonlar dışında bir de Malatya Hapishanesi var bu konuda desteklenen. Mahkumlar kitap okumaya teşvik ediliyor. Bunun için ödül sistemi koymuşlar. En çok kitabı okuyan mahkum en kıymetli hediyeyi kazanıyor. Ne mi?

Fazladan bir gün açık görüşme hakkı.

Bunun dışında bilgisayar, altın gibi başka hediyeler de var mahkumlara.

İkinci uygulama ise Antakya’dan. Antakya bir “Okuma Parkı” kurmuş. Şehirde varolan güzel bir parkın bir köşesine camdan bir kütüphane yapmışlar. Böylece dışarıdan kitapları görüp, içinizden içeri girmek geliyor.

Antakya Okuma Parkı
Projeyi  Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Hatay Kadın Girişimciler Derneği (KAGİD) ortak gerçekleştirmiş. Çalışma bedeliye tarafından da destekleniyor. Yine kitaplar halktan bağış olarak geliyor. Okunmuş, okunmamış her türlü roman, çizgi roman, dergi, çocuk, aile, toplumsal ve kişisel gelişim kitapları toplanıyor.

Okuma Parkı’ndaki kütüphanede bir görevli kayıt alıyor. Tamamiyle bir güven ilişkisi söz konusu. Yoksa giden bazı kitaplar geri gelmeyebiliyor. Ama onlar da Malatya’da olduğu gibi “Giden kitap olsun.” diyorlar.

Bu cam kütüphanelerin önünde de üzeri tenteli güzel oturma köşeleri var. İsteyen burada oturup kitabını okuyor.

Her iki kampanyada da amaç, kitabın ulaşılır ve ücretsiz olması. Böylelikle her kesimden ve her yaştan kişilerin okuması teşvik ediliyor. Özellikle genç yaşta edinilen okuma alışkanlığı, ilerideki dönemlerde artarak devam ediyor, bir sonraki nesile aktarılıyor.

Duyunca benim çok ama çok hoşuma gitti. Kolay çözümler, kalıcı çalışmalar,…

 

Leave a comment